пʼятниця, 22 жовтня 2010 08:01

"Юлія Володимирівна мучиться і кається"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Олександр Гудима
Олександр Гудима

Народний депутат від БЮТу 60-річний Олександр Гудима у вівторок виходить із сесійної зали. У коридорі зустрічає екс-міністра житлово-комунального господарства Павла Качура. Кілька хвилин перемовляється із ним.

— 2002-го ми йшли на вибори по мажоритарці. Від "Нашої України" — Качур, Стецьків, Чорновіл, Гудима. І всі перемогли. Але зараз молодь підпирає. Через два роки він приїде на колишній свій округ, а ніхто не буде знати, хто такий Качур.

Той очолює список "За Україну!" в Сумську облраду. Він був тамтешнім губернатором у 2006–2008 роках.


По всій країні розвішані плакати Партії регіонів "Будуємо нову країну". Яку державу будує нова влада?

— Таку, в якій, окрім них, упродовж 20 років ніхто не хотів жити. Це внутрішня Конституція групи людей, які мають на меті прихід до влади кількох "сімей". Але в нас не Сицилія. Глава Адміністрації президента Сергій Льовочкін — один із тих, хто будує країну, від якої ми всі жахаємося. Є ще одна людина — власник "РосУкрЕнерго" Дмитро Фірташ. Він завів своїх людей у багато структур і здійснює тіньове керівництво державою.


По чому це видно?

— Керівництво "Укртрансгазу", "Укргазвидобування", 90 відсотків основних газопостачальних компаній — усе його. "Дякувати" Юрію Бойку (міністр палива та енергетики. — "ГПУ"), Льовочкіну та Януковичу. Зараз має голосуватися закон про комерційний облік газу. Для людей, в яких нема лічильників, придумали санкції: із 1 січня 2011 року відключати від газопостачання. Бідненька бабуся платить по нормах, а їй кажуть: "Вийшов закон, ти мусиш заплатити півтори тисячі за лічильник". Це будуть робити газопостачальні компанії Фірташа.


Куди підуть ці гроші?

— У кишеню Фірташу. Люди мають очікувати з 1 січня чергового підвищення ціни газу на 5–7 відсотків. Отак діє та машина, яка називається кланове управління державою.

Мільярдер Рінат Ахметов через місяць буде приватизовувати "Київенерго", "Західенерго". Вони підуть на безальтернативному аукціоні. Вони із Льовочкіним сядуть і подумають: як нам поставити таку ціну, щоб усі сміялися, але не ридали. Західні компанії не будуть допущені на аукціон. Для цього придумають пару спеціальних параграфів. Наприклад, власниками компаній можуть бути ті, хто мають шахти в Україні. Їхня головна стратегія не має до державного будівництва ніякого відношення. Як українець це терпить? Українець — це віл. Треба, щоб якесь стадо диких бджіл так його закусало, щоб почав себе вести адекватно.


Підвищення цін може стати такою причиною?

— Вила можуть узяти в лютому-березні. Усі почнуть говорити: так далі жити не можна. Тоді буде якийсь вибух. А до того часу влада ділитиме, що залишилося. Наприклад, "Укртелеком" та енергогенеруючі компанії, які займаються експортом електрики на Захід.


Наскільки Ахметов збагатиться, коли стане їх власником?

— Після економічної кризи почнеться підйом, тоді ці активи стануть затребувані в Європі. Їх вартість протягом трьох-чотирьох років може вирости втричі. Якщо купити активи вартістю мільярд доларів, вони можуть із часом коштувати 3–4 мільярди.


Як людям вижити до весни?

— Три-чотири роки тому я брав участь у газифікації Івано-Франківської області. Вважав, що зробив людям благо. Вони ціле життя палили дровами. Тепер у наш бік матюкаються, бо газ дорого коштує. Вони їдуть у ліс і на всякий випадок заготовляють дрова. Але є степи Миколаївщини, Одещини. Там немає лісу, а газ людям провели.


З якими гаслами опозиція йтиме до людей?

— Бажано, щоб тоді опозиція була об'єднана. Шкода, але є багато політиків, які вважають себе епіцентром опозиційного руху. Ними вдало маніпулює влада.

Кого маєте на увазі?

— Анатолія Матвієнка, Володимира Стретовича, Миколу Катеринчука, Анатолія Гриценка, Арсенія Яценюка. Усі вони — маленькі божки, які мають в парламенті один-два голоси. Але вважають, що їхня позиція є найсильнішою. Екстремальні ситуації, а це саме така, часто виштовхують нагора нових лідерів.


Хто ці нові люди?

— З'явиться, умовно, Українська радикальна партія, яку колись засновував у Галичині ще Іван Франко.


Невже влада настільки відірвана від народу, що не знає, що відбувається?

— Деякі розуміють. Говорять, що ми не туди йдемо. Та вони не мають необхідного впливу. У владі щоденно йде поборювання.


Хто це? Бізнесмени-реформатори Борис Колесніков, Сергій Тігіпко?

— Можливо. Але владна машина, яка заправлена колосальними грошима, судовою системою, мас-медіа, не звертає на них уваги. Продовжується бандитське пограбування, розподіл активів, які ще залишилися. Спину тому не буде. Хіба український феномен спрацює. Тобто віл скине з себе кровопивць і побіжить топтати. Той, хто побіжить, захоче, щоб цю країну вели нові обличчя. Вимоги до них будуть високі.

От Юлія Володимирівна мучиться і кається. Перед нею є колосальні виклики, адже проголосила, що хоче демократизувати партію. Це болючий процес. Питання в тому, чи здатна вона пожертвувати частиною команди, змінити ідеологію на націонал-демократичну.


Кажуть, що бізнесмен Дмитро Фірташ — це мозок команди Януковича. Чому президент із цим мириться?

— Бо його переконує Льовочкін. Сьогодні вони йдуть протореними стежками — ізолювати президента Януковича й вести його вигідним їм шляхом. Деколи вони діляться, аби не гризтися в команді. Головний, із ким вони поки що діляться, — це Ахметов. Ще один, із ким вони нічого не можуть зробити, — Коломойський. Із перших уст знаю, що в нього хотіли забрати "Укрнафту". Не зачепили, бо багатющий, впливовий і має телеканал "1+1".

У нас є три сім'ї — Ахметов, Фірташ і Коломойський. А над ними стоять Льовочкін і Янукович.


Коли буде соціальний вибух, влада може його придушити?

— Якщо малими силами йти на спецназ, то можуть бути неприємності. А якщо на вулиці вийдуть тисячі — то ні. Хибно, коли влаштовують мітинги в Києві. Їх треба робити по різних містах. У районах виходити, тероризувати і розхитувати систему. Це буде соціальна революція, яка призведе до зміни бездарної політики Януковича. Тимошенко повинна це робити вже зараз.


Але на з'їзді партії "Батьківщина" вона нових ідей не виголосила. Продовжує говорити нездійсненні речі, що знайде 300 голосів у парламенті для повалення Януковича. Навіщо дурити людей?

— Якщо у виступах Тимошенко не з'явиться нічого нового для мислячих людей, то ця частина відійде і шукатиме іншу політичну нішу.


Як у клановій державі подолати корупцію?

— Поки що ніхто не має найменшого уявлення, як це робити.


Чому в Грузії корупцію побороли, а в нас не можуть?

— Бо Саакашвілі зумів створити контрольний пакет підтримки. Опозиція існує? Існує. Вони гавкають, а Саакашвілі йде.


У Януковича і більшість у парламенті, і лояльний уряд.

— У Саакашвілі більшість не тупа, як у нас. Підтримують президента не тому, що мають із цього дивіденди. Грузія є монолітною, вони православні, 99 відсотків говорять грузинською. А в нас по лінії церкви роздрай, по лінії мови — роздрай. По лінії Схід-Захід — теж.


Нова влада нібито почала боротьбу з корупцією — замовила перевірку роботи уряду Тимошенко.

— Це боротьба з Тимошенко. У кожному уряді можна знайти зловживання. Влада має зрозуміти, що люди в очікуванні, що вона їм дасть. Якщо розумно використати диктаторські повноваження, то можна стати правителем на багато років. Янукович уже починає демонструвати, що на це не здатен.


Придумав "ящик для Бута"


Два тижні тому в сесійну залу принесли картонний ящик із написом "Буту 20 000". Депутати почали кидати в нього гроші.

— Це я придумав, — хвалиться Олександр Гудима. — Узяв його в буфеті.

Так вирішив збирати гроші для депутата Юрія Бута, який відсудив у журналістки 20 тис. грн. Вона назвала його в сюжеті "відщепенцем" за перехід до владної коаліції.

Згодом Бут відмовився стягувати гроші

з журналістки.


Віддав депутатську квартиру синові


Олександр Гудима родом із села Розділ Львівської області. Уперше став нардепом 1998 року. Тоді отримав депутатську квартиру в Києві. Тепер у ній живе його молодший син із дружиною. Гудима прописаний у Львові. У столиці зупиняється в депутатському готелі. Старший син живе в Івано-Франківську.

— Займається популяризацією екологічних стежок по Карпатах, — розповідає Олександр Миколайович. — За фахом юрист, але присвятив життя горам. Гроші для нього не головне.

Зараз ви читаєте новину «"Юлія Володимирівна мучиться і кається"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути