вівторок, 17 вересня 2013 05:30

У Партії регіонів немає шансів перемогти у столиці

Автор: Малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Вибори Київської міської ради та мера столиці перенесуть на жовтень 2015 року. У Партії регіонів кажуть, що так прописано в Конституції. Однак визнають, що найближчим часом можуть призначити позапланові вибори міського голови.

Опозиція подала до Вищого адмінсуду на Верховну Раду "за бездіяльність" у призначенні столичних виборів. Позов розглядати відмовилися. Опозиціонери пропонують призначити вибори в Києві на 10 листопада за рішенням парламенту. Наприкінці серпня таку постанову зареєстрували нардепи від "Батьківщини" Юрій Одарченко та Олександр Чорноволенко.

Партія регіонів має припинити політичне шахрайство і проголосувати за призначення виборів, вважає експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" 48-річний Костянтин Матвієнко.

— У Києві не може бути вакуум представницької влади, — пояснює він. — Із юридичної точки зору маємо очевидні речі: 2 червня завершилися повноваження Київради, а Черновецький ще 2012-го подав у відставку. Парламент мав призначити вибори, але не виконав цієї функції, бо в Партії регіонів немає шансів перемогти у столиці.

Чому опозиція не може змусити владу призначити вибори?

— Опозиція не має єдиного кандидата в мери, не готова пройти випробування створенням спільного списку кандидатів у депутати, тож і вона не зацікавлена у виборах. Щоб не показати свою політичну неспроможність, опозиціонери, з одного боку, вдаються до епатажних кроків і зривають засідання Київради, як було в серпні. З другого, не апелюють до киян і нічого не роблять, аби дотиснути владу. Опозиція повинна була б відмовитися від будь-яких голосувань у парламенті, доки не приймуть її постанову. Могла б вести переговори із "регіоналами", пропонувати різні варіанти рішення. Могли б домовитися провести київські вибори на 15 грудня разом із виборами у проблемних округах — це зекономило б бюджетні кошти та зусилля.

Якщо опозиція орієнтується на власні інтереси, то може допускати відтермінування виборів до 2015 року. При цьому періодично висловлюватимуть обурення нелегітимністю нинішньої київської влади.

Як опозиції домовитися про єдиного кандидата на посаду міського голови?

— Мають обрати консенсусну постать. Це повинна бути людина, більш-менш не "замурзана" в політичних інтригах.

Сьогодні претендентами є Петро Порошенко, Микола Катеринчук, інші. Та опозиція не робить жодних кроків, аби почати цей процес. Частина опозиціонерів орієнтовані на Порошенка, інші — на Адміністрацію президента, ще хтось має власні амбіції.

У Віталія Кличка найбільший "рейтинг мера". За яких умов він балотуватиметься?

— Якщо достеменно знатиме, що його не реєструють кандидатом у президенти. Кличко, як і Порошенко, бачить Київ плацдармом боротьби за головне крісло в державі. Це — політична недалекоглядність, бо треба обирати щось одне.

Тягнибок сказав, що готовий іти в мери в разі відмови Кличка та Яценюка.

— І вони теж мітять на 2015 рік. Але кандидат у президенти на посаді мера займатиметься передвиборною кампанією, а не містом. Це чудово розуміють кияни.

Які переваги посади міського голови, якщо Київрада працюватиме у старому складі?

— Без більшості в Київраді посада мера не потрібна жодній політичній силі. Бо в кращому разі виникатимуть проблеми з голосуванням по бюджету, землі. У гіршому — повториться ситуація, як із мером Черкас, усунутого депутатами. Причини для відставки знайдуться.

Якщо Кличко не йде, які шанси інших претендентів?

— Тоді найбільші шанси у гіпотетичного єдиного кандидата від опозиції. Порошенко чи Катеринчук — матимуть хороші позиції. У "Свободівця" Іллєнка вагомий козир — він справді виграв вибори на Троєщині.

Без єдиного висуванця голоси опозиційних виборців розпорошаться й мером без проблем стане провладний кандидат. Нині це голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов.

Окрім "єдиного кандидата", від опозиції самовільно підуть й інші особи, з досвіду попередніх кампаній.

— Це може бути Ляшко, Томенко, Кириленко чи Пилипишин — як "провладний". Але вони нічого не значитимуть, якщо опозиція чи влада матимуть погоджених кандидатів, навколо яких крутитиметься вся агітаційна кампанія.

474 дні в Києві немає міського голови. Торік 1 червня мер Леонід Черновецький написав заяву про відставку. Зробив це за день до закінчення повноважень. Пробув на посаді шість років. Столицею керує голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов. Його призначив президент у листопаді 2010-го.

Зараз ви читаєте новину «У Партії регіонів немає шансів перемогти у столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути