пʼятниця, 12 лютого 2010 07:00

Тігіпко: "Обіцянок прем"єрства від Януковича не отримував"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Сергій Тігіпко вважає, що новий президент має розпустити діючий парламент і провести дострокові вибори до Верховної Ради
Сергій Тігіпко вважає, що новий президент має розпустити діючий парламент і провести дострокові вибори до Верховної Ради

На виборах президента 49-річний Сергій Тігіпко набрав 13,05% голосів і посів третє місце. Із "ГПУ" він зустрівся у вівторок, 9 лютого.

Офіс Тігіпка займає частину п"ятого поверху приміщення "Сведбанку" на столичній вул. Комінтерну неподалік залізничного вокзалу. Стіни прикрашені абстрактним живописом. У кабінеті Сергія Леонідовича висить полотно одеської художниці Оксани Мась. Торік одну з її картин продали на лондонському аукціоні "Сотбіс" за $53 тис.

У Тігіпка просторий кабінет у світлих тонах. У кутку — сірий диван зі столиком. На ньому вазочка із цукерками "Ферреро Рошен" та "Рафаелло". Тігіпко виходить із сусідньої кімнати. У нього щойно закінчилося попереднє інтерв"ю. За дверима чекає наступна журналістка. На розмову дає 30 хв. Говоримо українською.

Українці розчарувалися в старих політиках, однак більшість проголосувала за Януковича і Тимошенко. Чому?

— Багато людей не вірили в те, що хтось третій може втрутитися в цю боротьбу. Адже технологи і Віктора Януковича, і Юлії Тимошенко працювали на те, аби переконати: вибору немає і дано тільки два кандидати. Також ці політики проводили популістську кампанію, а люди ще сприймають нереальні обіцянки. Не звикли до того, що все, що ми хочемо отримати, маємо заробити через економіку. Це не повинно нікого ображати. Бо ті ж пенсіонери можуть відповісти: ми ж відробили в колгоспі по 50 років і своє заробили. На жаль, не виходить так. Це вже молоде покоління має на них попрацювати так, щоб вони могли більше отримувати.

У ніч після другого туру виборів до штабу Віктора Януковича активно йшли російські й українські мільярдери. Навіщо?

— Думаю, вони домовлялися і з Тимошенко, і з Януковичем. А коли побачили результати, то пішли вітати переможця. Я ще з ним не бачився, але привітав телефоном і просився на зустріч, аби провести консультації. З Юлією Володимирівною сьогодні зустрічався.

Що пропонуватимете Януковичу?

— Нічого. Мені зараз цікаво, які зміни пропонуватиме Віктор Федорович і як він це робитиме.

Юлія Володимирівна вже розповіла вам про свої плани?

— Зараз я зустрічаюся з різними політиками. Щоб чітко сформулювати і відпрацювати свою позицію, треба почути, хто що далі робитиме. З Віктором Федоровичем зустрінемося сьогодні-завтра. Я впевнений, що він стане президентом.

Тимошенко оскаржуватиме результати виборів.

— Іноземні спостерігачі не зафіксували великих порушень. Ми підтвердили демократичність країни. Це важливо для інвесторів, зовнішнього світу.

Між Тимошенко і Януковичем розрив приблизно у 850 тисяч голосів. Чи може Юлія Володимирівна скоротити цю різницю через суди?

— Вони вже ні на що не вплинуть.

Якою буде Україна за президента Януковича?

— Не знаю. З того, що ми обговорювали при трьох зустрічах між першим і другим туром, наші позиції були дуже близькими. Я казав, що доведеться робити багато непопулярних речей.

Ви говорили як майбутній глава уряду?

— Ні, обіцянок прем"єрства не отримував. Розмова про це можлива лише після формування нової парламентської коаліції. А створити її буде важко. Шанси є, але все залежить від "Нашої України". Я зустрічався з цього приводу з деякими депутатами.

Із Віктором Ющенком теж?

— Безумовно. Мені було цікаво почути, чим він займатиметься далі. Ющенко сказав, що залишиться в політиці. Його ставка — на майбутні парламентські вибори.

Ви обговорювали з Януковичем можливість розпуску Верховної Ради і дострокові вибори?

— Ні Янукович, ні Тимошенко не підуть на розпуск парламенту. Їх оточенню це не вигідно. Спробують сформувати нову більшість. Але вона буде неефективною, бо об"єднуватиме людей різних поглядів.

Тимошенко буде в опозиції. Не бачу інших варіантів

У парламенті багато політичної корупції, тому я б розпускав його і йшов на те, аби сформувати стійку більшість для втілення непопулярних речей. Тоді матимемо п"ять років стабільності: за перші рік-півтора провести всі непопулярні реформи, а десь на третій-четвертий рік — отримати результат і показати його людям.

Якими мають бути реформи?

— Я б розділив їх на блоки. По-перше, більше демократії. Необхідно відкривати партійні списки, передати владу в регіони. Потрібно запровадити другий тур виборів мерів, аби збільшити політичну конкуренцію.

Другий блок — економічний. Треба більше ринкової економіки. Необхідно підтримати малий та середній бізнес, скоротивши кількість контролюючих органів та зменшивши принаймні вдвічі податки і збори.

Або зробити податкові канікули на п"ять років, як обіцяє Янукович?

— Я проти податкових канікул, бо малий і середній бізнес має наповнювати бюджет. Сьогодні держава загнала його в тінь. Не було стратегії розвитку, всі приходили й займалися поточними справами. Ми 18 років говоримо про страхову медицину, але нічого не зроблено. Мають бути зміни в сільському господарстві, бо ми залишилися практично єдиною країною, яка не має приватної власності на землю з правом продажу. Це означає, що відсутній реальний господар української землі, тому там завжди будуть проблеми.

Янукович стає президентом, Ющенко залишатиметься в політиці, а що буде з Тимошенко?

— Вона буде в опозиції. Не бачу інших варіантів.

Якщо Янукович не сформує нової більшості, Тимошенко залишатиметься прем"єром і вони воюватимуть одне з одним. Скільки це може тривати?

— Доки українці не проголосують за нову групу політиків з іншими підходами.

Чекати чергових виборів 2012 року?

— Так. Якщо не буде дострокових парламентських виборів.

На підставі чого новий президент зможе розпустити Раду?

— Якщо розвалиться більшість і не буде сформована нова протягом відповідного терміну.

Треба, щоб "Наша Україна" і Блок Литвина вийшли з коаліції?

— Так. По останньому голосуванню було видно, що Блок Литвина готовий. Якщо ввійдуть у коаліцію з "Регіонами", тоді намагатимуться знайти 38 голосів "Нашої України". Якщо це вдасться, парламент буде на місці. Якщо ні, то будуть усі підстави розпустити його.

Ще є можливість скласти 150 мандатів народних депутатів.

Чи бачите ви себе прем"єром за президента Януковича?

— Це буде дуже складно. Багато бажаючих на цю посаду.

А як ні, що робитимете?

— Піду в опозицію. Будемо відслідковувати, що робить влада, і пропонуватимемо варіанти вирішення тих чи інших питань.

Погодилися б на посаду віце-прем"єра?

— Треба подивитися, хто буде прем"єром і чи налаштований він на зміни. Працевлаштування мене точно не цікавить. Іти у владу і ні на що не впливати та політично "згоріти" — не для мене.

Яких висновків дійшли за п"ять років, коли були поза політикою?

— Нам потрібні реформи, зміни, щоб країна стала конкурентоздатною.

Із якою командою проводитимете реформи, якщо очолите уряд?

— Стану прем"єром, покажу команду. Одразу ж назву десяток людей, які потрібні Україні й залишилися поза владою або працюють у ній на других та третіх позиціях.

Як спілкуєтеся з Януковичем після того, як 2004-го покинули його штаб?

— Немає ніяких проблем. Ми добре розуміємо, що було тоді і як усе розвивалося.

2004-го ви могли стати президентом?

— Тоді стати ним можна було з єдиної позиції — прем"єр-міністра. Стартувати з посади голови Нацбанку я не міг, бо від влади йшло би дві особи. Я не набрав би необхідних відсотків. Адмінресурс, у гарному розумінні цього слова, був у глави уряду. Тоді лише Леонід Данилович приймав рішення по прем"єру.

Спілкуєтеся з ним?

— Нещодавно говорили по телефону. Він привітав мене з результатом на виборах.



735


ЗА СТІЛЬКИ мільйонів доларів Сергій Тігіпко продав свої "ТАС-Комерцбанк" і "ТАС-Інвестбанк" шведському "Сведбанку". Оборудка відбулася 2007 року.

Тігіпко випередив би Януковича на 12 відсотків

Сергій Тігіпко міг би стати президентом, якби вийшов до другого туру виборів. Такі дані наводить компанія GFK NOP на замовлення каналу ICTV. Опитали 21 тис. 635 осіб.

Якби Тігіпкові довелося змагатися в другому турі з Януковичем, результат був би таким: 43,1% — за Тігіпка, 31,6% — за Януковича. Якби у другому турі довелося боротися з Юлією Тимошенко, 42,9% українців проголосували б за Тігіпка, 27% — за Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Тігіпко: "Обіцянок прем"єрства від Януковича не отримував"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути