вівторок, 28 травня 2013 00:30

"Свободі" призначають роль підносити прапори структурам Яценюка"

Автор: фото: Антон Семиженко
  Колишній керівник Чернівецької міської організації партії ”Свобода” Назар Горук: ”Людині що треба? Нормальну хату, середню машину, можливість, щоб сім’я могла поїхати за кордон хоча б двічі на рік, і більш-менш нормально харчуватися. І щоб ми могли отак зустрітися в кафе десь раз на тиждень. Усе!”
Колишній керівник Чернівецької міської організації партії ”Свобода” Назар Горук: ”Людині що треба? Нормальну хату, середню машину, можливість, щоб сім’я могла поїхати за кордон хоча б двічі на рік, і більш-менш нормально харчуватися. І щоб ми могли отак зустрітися в кафе десь раз на тиждень. Усе!”

Місяць тому керівник Чернівецької міської організації партії "Свобода" та фракції тягнибоківців в обласній раді 32-річний Назар Горук вирішив залишити ці посади й вийти з партії. Своє рішення пояснив непрозорою та неефективною роботою опозиції в регіоні.

"Не хочу подавати прапори деяким фінансово-політичним кланам, чиї лідери зустрічаються в Києві в ресторанах, їдять салатики за 800 гривень, вирішуючи, кому яка область належить", — написав Горук у заяві.

Зустріч призначає на ранок суботи. В інший день не виходить: із понеділка вирушає в паломництво монастирями. Зустрічаємось біля Святодухівського собору. Це — ошатний, пофарбований у рожевий колір храм біля головної пішохідної вулиці Чернівців.

Заходимо до храму, політик одразу купує шість свічок — порівну собі й мені. Також дарує іконку Почаївської Богородиці. Каже, народився в її день. Тоді підходить до образів і мощів, розповідає їхню історію. Перед кожною іконою тричі хреститься й цілує. Підійшовши до розп'яття Христа, цілує його ноги.

Виходимо з храму, рушаємо вул. Ольги Кобилянської.

— Головна проблема нашої політики в тому, що люди там є рабами грошей, — каже. — Якби кожен політик усвідомлював, що це життя — тимчасове, то він би розумів чим є рабство — найстрашніше, що може бути. Чому вийшов з організації? У першу чергу, це був сигнал Тягнибоку й іншим лідерам опозиції. Для мене, як і для багатьох українців, чимало речей незрозумілі. Як можна проводити акцію "Вставай, Україно!" напередодні літа, коли половина українців на городах, частина — на морях, а решта думатиме, як заробити копійку, щоб потрапити туди? Як можна 25 днів блокувати трибуну парламенту, а тоді просто так її розблоковувати й давати Партії регіонів далі знущатися над українцями? "Свободі" призначають роль підносити прапори структурам Яценюка. А я цього не хочу, бо розумію, які люди в його оточенні. Вони тривалий час були при владі.

Підходимо до ресторану "Панський", вмощуємося на терасі. Горук пропонує замовити поїсти — він платить. Беремо банош — традиційну карпатську страву на основі кукурудзяного борошна — і деруни з грибами.

— За ці чотири роки я віддав політиці все, що міг. Дружина мало з хати не виганяла. Каже: або женись на тій політиці, або будь повноцінно в сім'ї. Зараз віру в партії взагалі втратив. Бо бачу, що основи політичної системи, підходи до розбудови партій ідуть врозріз із моїм внутрішнім станом.

Будь-яка справа в житті повинна мати мету. Якщо все йтиме так, як зараз — ми знов матимемо розбрат, що був після помаранчевої революції. Якщо ж мета — змінити якісно країну, треба і себе якісно міняти. Колись православний єпископ сказав мені просту річ: наша проблема — нема політиків, готових жертовно працювати на свою країну. Відмовитися від "лексусів", від чартерів — і працювати. А наші приїжджають на мітинг з охороною та кортежами і розповідають, як треба любити країну.

Але ж, певно, перед тим, як вийти з партії, ви дискутували. Зокрема з Олегом Тягнибоком.

— Наша партія — недемократична, — усміхається Горук. — Є рішення — воно виконується. Достукатись до керівництва, зокрема після виборів, було дуже важко. Контакти й спілкування, звичайно, є. Але я розумію, що "Свободу" більше цікавлять Львів, Тернопіль, Франківськ.

Ви розділяєте ідеали "Свободи"?

— Коли йшов туди чотири роки тому — був стовідсотковим націоналістом. Зараз схильний вважати, що тільки духовне може бути найвище за будь-що. Лише та політична сила, що будуватиме країну на основі соціально-національної справедливості, здатна принести якусь користь. Але тут є небезпека перейти в крайнощі. Для мене неприйнятні недавні події в Тернополі, коли "свободівці" билися з ветеранами. Їх же все одно не переконаєш! Головне, щоб та символіка не висіла на держустановах, а приватно кожен може хоч обмотатися червоними прапорами. Битися зі старими — мінус "Свободі". Враження, що вона лише мобілізує комуністичний електорат на Сході. Та й на Заході люди цього не сприймуть.

Якщо покажемо, що кожен "свободівець" — інтелігентна, освічена людина, зразкова — справді зможемо змінити країну. А якщо інакше, то рано чи пізно з'явиться інша політична сила, люди відійдуть від "Свободи", й та матиме 1-2 відсотки підтримки. Сьогодні люди чекають відкритості, прозорості, зовсім інших за якістю кроків. "Свободі" треба здобути прихильність інтелігентних людей, середнього класу.

Чи можна здобути владу без популізму?

— Суспільство як ніколи доросло до якісного лідера, що своїм прикладом і вчинками покаже, як треба жити. Який може з джипа пересісти у просте авто, зайти у сільську хати і спитати: "Як у вас справи? Чи маєте що їсти?". Якби з'явився новий Вацлав Ґавел, Лех Валенса чи той самий Михаїл Саакашвілі — народ за ним пішов би.

Якщо ви відійдете від партії, це полегшить життя тим, хто сприймає політику як спосіб заробляння грошей?

— Усередині "Свободи" є люди, які не здатні щось змінити, але хотіли й хочуть виходити на перші ролі. Так не може бути. Якщо ти можеш узяти лопату й прокопати город — берися за це. А не можеш — відійди і скажи: ти мій побратим, я тобі довіряю — іди вперед і роби. Своїм учинком я спробував достукатися до них, бо інакше не міг.

Як плануєте впливати на систему надалі?

— Можливо, створимо громадянський рух на рівні міста чи області. Я на 95 відсотків переконаний, що наступні вибори до місцевих рад будуть винятково на мажоритарній основі. Інакше Партія регіонів прийти до влади не зможе. І даю 99 відсотків, що опозиція це проковтне. В цій системі є мінуси. Але є й плюси, скористатись якими може громадянський рух.

Приносять їжу. Горук молиться і хрестить її. Банош іще гарячий, тому продовжуємо розмову.

Чим зараз живуть Чернівці?

— Останні два роки — певно, найгірші за останнє десятиліття. Грошей у людей фактично нема. Відсотки за кредити захмарні. Влаштуватися на роботу все важче. Молодь озлоблена, бо пробитися хоч кудись — дуже складно.

Людині ж що треба? Нормальну хату, середню машину, можливість, щоб сім'я могла поїхати за кордон хоча б двічі на рік, і більш-менш нормально харчуватися. І щоб ми могли отак зустрітися в кафе десь раз на тиждень. Усе! Зараз досягти цього все важче. Але політики й чиновники зі своєї волі нічого не змінять.

Чому?

— Я називаю Україну "країною 30 відсотків". Уся наша влада живе на цих 30 відсотках відкату. Такий стандартний тариф. Маємо від цього купу проблем і низьку якість будь-яких робіт. У Чернівцях було, що збудували вулицю, а за два роки вже виділяють гроші на її капітальний ремонт. Відремонтували стічну трубу. Підходжу до неї за тиждень — уже грибок пішов. Нічого не працює до ладу, але всі кормляться з того.

У Горука дзвонить телефон. "Так, Петре, вітаю! — відповідає. — Що задумав, не скажу. Але все тільки починається".

За останні десятиліття українці хоч у чомусь змінилися?

— Зліші стали, й десь трохи у відчаї. У політичному ж сенсі вичікують, як поведуть себе лідери опозиції — Юрій Луценко, Юлія Тимошенко. І де факт, що Тимошенко підтримає на посаду президента когось із трьох — Яценюка, Тягнибока, Кличка? Щось я сумніваюся. Коли Тимошенко бачила, як у Верховній Раді голосують за закон про декриміналізацію її статей, думаєте, вона це стерпить? Але поки що вона мовчить. Справжня опозиція зараз сидить у тюрмі.

Сам народ здатен домогтися змін на місцях?

— Громадянське суспільство є. Але треба вселити віру, що можна і треба все міняти. Ми на Буковині змогли розвинути "Свободу" за досить короткий час. Зараз вона має 14 відсотків підтримки. Змогли вселити в партійців віру. Не стояло питання, хто розноситиме газету — люди самі визивалися. По дзвінку вночі ми могли зібратися! Треба тільки сформулювати чітку мету і своїм прикладом показати шлях.

Предки — священики й націоналісти

Назар Горук народився в місті Дубно на Рівненщині. Закінчив Рівненську духовну семінарію та філософсько-теологічний факультет Чернівецького університету. 2006-го обраний від "Нашої України" депутатом Шевченківської райради в місті Чернівці.

— У моїй родині предки по бабусиній лінії — усі священики. А за дідусем — націоналісти, — пояснює Горук, чому вирішив отримати богословську освіту та податися в політику. — Дід відсидів два роки в тюрмі за те, що українською заговорив до кагебіста. Бабусю виганяли з університету, бо вона — дочка священика. В родині моїй є генерал Української галицької армії, отаман Січових стрільців, Семен Горук. Його на баржі в Білому морі потопили. Ті люди готові були жертвувати своїм життям заради країни. Мене виховували в такому ж ключі.

На останніх президентських виборах Назар Горук був довіреною особою Олега Тягнибока на Буковині. На парламентських виборах — №36 списку "Свободи". До Ради потрапили перші 25 номерів.

Дружина Надія — економіст. Зараз у декретній відпустці. Виховують доньку Соломію, якій 2,5 роки.

Зараз ви читаєте новину «"Свободі" призначають роль підносити прапори структурам Яценюка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути