четвер, 27 червня 2013 00:30

"Свобода" платить за перенесення пам'ятника Леніну

Автор: Малюнок: Дмитро Скаженик
 

У лютому міськрада Новограда-Волинського на Житомирщині ухвалила реконструювати частину центральної площі міста. Зокрема, до кінця липня звідти мають прибрати пам'ятник Леніну. Його перевезуть до скверу Слави на вул. Соборності.

Ініціювали це двоє депутатів-"свободівців" міськради — Василь Остапчук та Олександр Захарчук.

— Спочатку ми ставили питання про демонтаж пам'ятника. Але не вистачило п'яти-шести голосів, — розповідає голова Новоград-Волинської міської організації "Свободи", депутат 36-річний Олександр Захарчук. Працює на Укрзалізниці старшим монтером штучних споруд. У партії понад 10 років. Має двох синів, які є членами молодіжної "Свободи". — Тоді ми пішли іншим шляхом. Переговорили з представниками Народної партії та "Сильної України", які погодилися нас підтримати, якщо це буде не демонтаж, а перенесення.

Рішення підтримав 31 депутат, один утримався, восьмеро — проти. Цьому передувало інтернет-голосування. 68 відсотків учасників якого висловилися за переселення, 21 — заперечували. Комуністи подали до суду щодо "неправочинності демонтажу" і програли.

Перевезення монументу зголосилася профінансувати "Свобода". На все треба близько 10 тис. грн, повідомляють у партії.

— Ми гроші по людях не збирали. Підготували власні кошти. Планую завтра-післязавтра бути в міського голови, перерахуємо всю суму, — говорить Захарчук.

"Свободівці" кажуть, що обіцяли лише демонтувати і транспортувати скульптуру. Ставити її у сквері не зобов'язувалися.

— Це було однією з наших умов. Ще не вистачало, щоби "Свобода" встановлювала Леніна. Захочуть комуністи чи "регіонали", хай роблять.

На місці пам'ятника буде клумба із сонячним годинником. Роботи планують завершити до 26 липня. Цього дня почнеться Міжнародне літературно-мистецьке свято "Лесині джерела" — на честь уродженки міста поетеси Лесі Українки.

— Никаких денег на установление памятника выделять мы не будем, — запевняє депутат Новоград-Волинської міськради від Партії регіонів 67-річний Володимир Помінчук. — На сессии было принято решение: инициаторы переноса памятника делают это за добровольные взносы. "Свобода" переносит и устанавливает его. За государственный бюджет будут делать реконструкцию того места, где он стоял раньше. Вот такое решение поддержали депутаты. Если не хотят устанавливать, то пусть и не переносят. Пусть стоит. Если перенесут и бросят, то люди выйдут на улицы. Будет такой же инцидент, как в Ахтырке. Они еще доиграются. Коммунисты будут в суд подавать. Мы — нет.

— Я співчуваю всім громадянам України, що наші вчені не досягли однієї мети — пересадку мозку ще ніхто не робить, — говорить лідер Компартії 60-річний Петро Симоненко. — Треба думати про голови тих, хто хоче пам'ятники зміщувати чи руйнувати. Все, що потрібно для того, щоб ці пам'ятників стояли на місці, ми зробимо. І вони будуть стояти.

Зараз ви читаєте новину «"Свобода" платить за перенесення пам'ятника Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути