Ексклюзиви
понеділок, 27 листопада 2006 18:34

Шість років тому Мороз оприлюднив плівки Мельниченка

Автор: фото: УНІАН
  Георгій Ґонґадзе і нинішній редактор інтернет-видання ”Українська правда” Олена Притула на одній із прес-конференцій
Георгій Ґонґадзе і нинішній редактор інтернет-видання ”Українська правда” Олена Притула на одній із прес-конференцій

Шість років тому Олександр Мороз оприлюднив запис розмови тодішнього президента Леоніда Кучми. Той лаяв журналіста Георгія Ґонґадзе. Казав, що його треба провчити. За два місяці до цього Ґонґадзе зник.

— Пройшла інформація, що Мороз у кімнаті 12 Верховної Ради буде робити якісь сенсаційні заяви, — згадує цей день Світлана Дорош, 41 рік, кореспондентка української служби "Бі-Бі-Сі". — І ніби це мало суттєво змінити ситуацію в Україні. Але ніхто всерйоз цього не сприйняв.

Зібралося багато людей, переважно нежурналістів. Прийшли працівники апарату Верховної Ради, кілька депутатів. На столі стояв старий касетний магнітофон. Мороз не зміг уставити у нього касету. Допоміг нинішній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Програли невеликий момент касети, яку Морозові надав екс-майор держохорони Микола Мельниченко.

— Мені здається, ніхто тоді не повірив, — каже Дорош. — У тому фрагменті не було прямих вказівок і якість запису була не ідеальна. Ніхто не міг уявити, що взагалі можливо прослухати президента.

Адміністрацію Леоніда Кучми тоді очолював Володимир Литвин, 50 років.

— Для всіх це був шок, суцільний нервовий зрив, — розповідає. — Не дай Боже потрапити в таку ситуацію, коли не знаєш, з якого боку на тебе це навалилося і як захищатися.

Здається, ніхто тоді не повірив

На початку листопада 2000-го під Таращею на Київщині знайшли обезголовлене тіло. З кінчиків пальців була зрізана шкіра. Аналіз ДНК підтвердив, що це — тіло Георгія Ґонґадзе. Його мати досі в це не вірить.

— Ви бачите, що твориться навколо цього? — обурюється журналістка Ірина Погорєлова. — Це незакінчений процес. Потрібно, щоб цим займалися лише слідчі.

Каже, що зникнення Ґонґадзе українські політики перетворили на спосіб самореклами.

— Якщо це — розслідування вбивства, воно повинне відбуватися тихо, — пояснює. — А з нього одразу зробили піар-акцію. Ще до того, як знайшли тіло. І гроші звідкись узялися, і люди, які все це робили. Ще треба дочекатися, що Мороз знову викине. Тому що вони цю дату будуть якось відзначати. Луценко щось там у Словаччині здобув. Ніщо ніде не розкрите, на жодне питання ніхто не відповідає. А все накручується й накручується, як снігова куля.

Головні фігуранти скандалу зараз поза політикою. Це — Леонід Кучма, Володимир Литвин, Леонід Деркач. Екс-міністра МВС Юрія Кравченка знайшли застреленим у березні 2005-го. Офіційна версія — самогубство. Олександр Мороз став головою Верховної Ради. Тодішній прем"єр-міністр Віктор Ющенко — президентом. Місце київського та дніпропетровського кланів у політиці зайняли донецькі.

Зараз триває судовий процес над звинуваченими у виконанні вбивства. Але дотепер не доведено, хто його замовив. Розшукують екс-начальника департаменту зовнішнього нагляду МВС генерала Олексія Пукача.

Вдова Ґонґадзе Мирослава разом з 9-річними доньками Нані та Саломе живе у США. Мати журналіста — у Львові. На засідання суду ходити відмовилася. Тіло, знайдене у таращанському лісі, досі не поховали. Майор Мельниченко також живе в США, час од часу навідуючись в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Шість років тому Мороз оприлюднив плівки Мельниченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути