пʼятниця, 18 грудня 2015 07:50

Зараз найкращий момент для знищення корупції і проведення реформ

Розбірки між Міхеілом Саакашвілі й Арсенієм Яценюком та його оточенням нагадують конфлікт між Ющенком і Тимошенко 2005 року. Саакашвілі зараз — член команди Порошенка. А тоді сам Порошенко був правою рукою Ющенка — обіймав посаду секретаря Ради нац­безпеки та оборони.

— У вересні 2005 року до преси вийшов держсекретар Олександр Зінченко і звинуватив оточення глави держави в корупції. Насмерть перегризлися Секретаріат президента і керівництво уряду, — нагадує колишній народний депутат 51-річний Тарас Чорновіл. — Ющенко відреагував так: "Пішли всі до біса! Усіх звільнити й набрати інших". Зараз ситуація складніша: воюємо з Росією, маємо величезні економічні проблеми. Якби Порошенко повівся так, як тоді Ющенко, то коаліція в парламенті вже розвалилася б. Ні хорошого, ні поганого бюджету на 2016-й і Податкового кодексу не прийняли б. А наступного року відбулися б дострокові вибори до Верховної Ради. Результат мали б приблизно той, що й 2006-го. "Опозиційний блок" та інші перефарбовані "регіонали" завели б понад сотню депутатів. Також багато отримали б популісти. Цей сценарій — на руку Москві.

Чому Порошенко самоусунувся від конфлікту?

— Він не пішов на кадрові рішення. Хоч логічно було вигнати обох — і Авакова, й Саакашвілі. Але міністра внутрішніх справ формально звільнити може тільки Верховна Рада. Навряд чи реально заручитися підтримкою 226 нардепів. Якщо ж голоси знайдуться, то розвалиться коаліція. Бо з неї вийде "Народний фронт".

Прем'єр фактично шантажує президента цим. Той же доручив Саакашвілі критикувати Яценюка і його оточення. Одеський губернатор робить це. Але є некерований і часто переходить межу. Це — проблема для президента.

Яка мета Саакашвілі? Хоче стати прем'єр-міністром?

— Він — дуже амбітна людина. Тим більше, уже був президентом Грузії. Але проти нього дві обставини. Перше: надмірна емоційність, непрогнозованість. Для посади прем'єра це — погано. Друге: можливі негативні соціальні наслідки. У Грузії він провів прекрасну адміністративну й реформу правоохоронних органів. Але зміни в соціально-економічній сфері були й не надто ефективними, й антисоціальними. Вони дадуть результат років за 10. Якщо таке запустити в Україні — суспільство вибухне, буде повстання.

За півтора року після Майдану люди зрозуміли, що ні президент, ні уряд, ні парламентська коаліція не готові до реформ, до боротьби з корупцією. Чому влада не відповідає очікуванням українців?

— Руху вперед найбільше заважає війна. В цей час неможливо підняти економіку. Коли війна — мусимо жити бідніше, нещасніше. Але це й найкращий момент для знищення корупції і проведення реформ. Цього, на жаль, не бачимо.

Страх може змусити Порошенка, Яценюка, лідерів основних парламентських фракцій діяти, як вимагають час і суспільство? Чого можуть злякатися?

— Загальнонаціонального страйку вони не бояться. Люди поки що не готові до такого. Організованого з Москви перевороту — можливо. Тому перше завдання влади і спецслужб — вирахувати і знищити агентів Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Зараз найкращий момент для знищення корупції і проведення реформ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути