середа, 07 грудня 2011 05:00

"Проклинають однаково і Литвина, і Януковича"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Ірма Крат: ”Концентруються великі фінанси, бо хочуть скинути Януковича”
Ірма Крат: ”Концентруються великі фінанси, бо хочуть скинути Януковича”

— Литвин увійде в історію як зрадник. Постійно називав себе миротворцем, казав, може триматися між двох вогнів. Тепер об'єднується з "регіоналами". Однопартійців не спитав, чи хочемо до Януковича. Боїться лишитися без власті, — каже 27-річна Ірма Крат. Вона очолювала районний штаб Народної партії у Гадяцькому районі Полтавщини. У листопаді почали говорити про можливу ліквідацію партії Литвина та входження її членів до "Регіонів". Крат написала заяву про вихід.

Яка ситуація у Народній партії?

— Як такої, її давно нема. У партії лишилися Литвин, голови обласних і районних рад. Решта — мертві душі. У Гадячі Народна партія почала міліти ще до початку місцевих виборів. Хто має бізнес, примусово-добровільно перейшли до "Регіонів". Фермерів так само загнали. У нас яка система — хочеш узяти землю в оренду, треба йти за погодженням до голови райдержадміністрації. Він — "регіонал". Якщо фермер не з їхньої партії, знайдуть мільйон придирок, аби відмовити щодо землі.

Що дасть Литвину влиття в Партію регіонів?

— Певно, думає, що його візьмуть другим чи третім номером у список і він лишиться у владі. А його тільки використають — і до побачення. Народної партії вже ж не буде.

Які варіанти були в спікера?

— Треба було втрутитися, як тільки почали судити Тимошенко, а не ховатися і чекати, що буде далі. Іти окремо й проти Януковича. Тоді люди його підтримали б, набрав би 5 відсотків.

Як члени районної парторганізації сприйняли новину про можливе вливання в "Регіони"?

— У них розчарування. Повикидали свої квитки і не вірять у зміни. Проклинають однаково і Литвина, і Януковича. Недавно було свято вареників, "регіонали" роздавали їх безплатно. То ніхто з людей не взяв. Кажуть, хай сам їх їсть.

Яка тема є першочерговою для жителів сіл і невеликих міст?

— У селян і фермерів одна думка — аби не чіпали землю, не приймали закон про її продаж. Інакше "регіонали" все розкрадуть. У Гадячі є люди, які навіть не знають, де їхній пай, або на один шмат претендують дві-три сім'ї. За наступні років 10 треба перевірити, що кому належить, створити єдиний банк землі.

Пенсійна реформа — знущання з людей. Один чоловік у Гадячі дізнався, що отримуватиме пенсії на 200 гривень менше, і помер. Людям затримують гроші майже по 20 днів. Усі злі. Маю меблевий магазин, то люди записуються у кредити. Поряд у сусідки з продуктового магазину харчі беруть у займ. Раніше за тиждень підприємець отримував прибутку 10 тисяч гривень, зараз тисячу. В податкову віддає половину. І це ще податкова не викручує руки, принаймні в нашому районі.

Що найбільше дратує людей?

— Зарплати політиків. Зараз депутати отримують 15–17 тисяч, думаю, 10 тисяч було б достатньо. Як підтягати паски й урізати заробітні плати, то всім.

Треба переглянути пенсію чиновників. У Гадяцькому районі більше 400 чоловік отримують пенсії за 10 тисяч гривень. Пожизнєнно. І це в малому містечку. Вони навіть депутатами Верховної Ради не були.

Що може спонукати народ до протестів?

— На революцію готові хоч сьогодні. Немає лідера. Мені телефонують із солідної громадської організації з Києва, пропонують очолити нову партію "Українська революція". Кажуть, лідер має бути з Центральної України. Є кілька осіб, які вийшли з політики, дають гроші на створення політсили. Вони вже у віці, імен називати не можу. Концентруються великі фінанси, бо хочуть скинути Януковича.

Зараз ви читаєте новину «"Проклинають однаково і Литвина, і Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути