пʼятниця, 22 січня 2016 07:25

Уряд підвищив мінімальну зарплату військовим до семи тисяч гривень

Автор: ФОТО З САЙТА www.kmu.gov.ua
  114 мільярдів гривень виділить Кабмін 2016 року на сектор національної безпеки й оборони. Фінансування збільшили, щоб підняти рівень Збройних сил до стандартів НАТО. Про це заявив прем’єр Арсеній Яценюк на засіданні уряду 20 січня в столиці
114 мільярдів гривень виділить Кабмін 2016 року на сектор національної безпеки й оборони. Фінансування збільшили, щоб підняти рівень Збройних сил до стандартів НАТО. Про це заявив прем’єр Арсеній Яценюк на засіданні уряду 20 січня в столиці

– Завдяки тому, що уряд разом із членами пар­ламенту прийняв правильний бюджет, ми збільшили обсяг фінансування сектору національної безпеки і оборони приблизно на 16 мільярдів гривень. На всі силові відомства, які відносяться до сектору національної безпеки і оборони, буде виділено 114 мільярдів. Левова частка цих коштів піде на грошове утримання для військовослужбовців, – говорить прем'єр-міністр 41-річний Арсеній Яценюк.

У середу, 20 січня, проходить засідання уряду. Перше питання — підвищення заробітної плати військовим. З лютого мінімальна платня військовослужбовця буде 7 тис. грн, командира відділення — 8 тис., командира взводу — 9,5 тис. грн.

– 25 числа обговоримо державне оборонне замовлення. Ці кошти потрібні для закупівлі техніки, для її ремонту і для модернізації війська.

Коли кажемо про те, що Україна повинна відповідати критеріям НАТО, то це означає й критерії грошового забезпечення та фінансування Збройних сил. Щоправда, Україна зараз майже попереду всієї планети в частині фінансування національної безпеки і оборони. На це йде більше 5 відсотків валового внутрішнього продукту країни. Бо ми — воююча країна, протистоїмо російській військовій агресії.

Прем'єр оголосив про розширення списку заборонених товарів із Росії:

— Сьогодні Кабінет міністрів схвалює рішення про розширення переліку товарів, які заборонені до ввезення з Російської Федерації. Йдеться про додатковий список із більш ніж 70 товарних позицій. Це контр­заходи на економічну агресію Росії. Як українські Збройні сили захищають територію незалежної суверенної держави, так само уряд буде захищати нашу економічну територію і наші економічні інтереси. Купуємо українське, а росіяни нехай у себе продають свої товари.

Вироблене в Україні потраплятиме на ринки Середньої Азії, попри російське транзитне й торговельне ембарго.

— Росія порушила один із базових принципів вільної торгівлі, світової глобальної торгівлі — це транзит. Фактично зупинила нам транзит, — каже Арсеній Яценюк. — Але маршрут Україна — Грузія — Азербайджан — Казахстан — перший етап до того, щоб обійти Росію і сформувати альтернативні шляхи постачання українських товарів. На першому етапі це буде дорожче, ніж постачання класичним шляхом, який був раніше. Але якщо завантажимо цей потяг і будемо нарощувати обсяги перевезень, то отримаємо ту саму собівартість доставки, яку мали до запровадження транзитного ембарго Російською Федерацією. Ми вже провели ряд технічних консультацій з європейськими партнерами. І сподіваємося на їхню подальшу підтримку. Вона дасть можливість Україні отримати ринки, які компенсують суттєві втрати через російську економічну агресію.

Українська влада може запровадити додаткові санкції щодо людей, які співпрацюють із Росією, заявив Арсеній Яценюк:

— Крадуть гроші з бюджету, а потім фінансують антиукраїнські політичні сили і звітують у ФСБ. Так, наприклад, робить громадянин Російської Федерації Григоришин (олігарх Костянтин Григоришин володіє частиною акцій ПрАТ "Запоріжтрансформатор". Проти нього відкрили два кримінальні провадження. — "ГПУ"), який пасеться на українському енергетичному секторі останні 10 років.

Україна вперше потрапила до списку 25 найпривабливіших країн світу у сфері аутсорсингу (передача певних бізнес-­процесів чи виробничих функцій на обслуговування іншій компанії, яка спеціалізується в цій галузі. — "ГПУ"):

— За рік ми піднялися на 17 пунктів і вийшли на 24-ту позицію у світі. До речі, поруч із нами — Німеччина: у глобальному індексі розміщення трудових і бізнес-ресурсів, — продовжує прем'єр-міністр.

— Друга позитивна новина — "Блумберг" (компанія — один із двох провідних світових постачальників фінансової інформації. — "ГПУ") заявив про те, що Україна зараз — серед перших 50 країн світу з найбільш інноваційною економікою.

Третя позитивна новина — вчора Федеріка Могеріні (верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ. — "ГПУ"), а сьогодні — Сесилія Мальстром (єврокомісар із питань торгівлі. — "ГПУ") заявили про те, що реформи в Україні проходять.

Зроблено дуже багато. І найоб'єктивніші експерти тут — міжнародні фінансові інститути, Євросоюз, наші західні партнери.

Підприємства Григоришина не сплатили податків на 70 мільйонів доларів

19 січня працівники Державної фіскальної служби провели обшук на Сумському машинобудівному науково-виробничому об'єднанні ім. Фрунзе. Підозрюють, що воно і завод "Запоріжтрансформатор" разом не сплатили близько $70 млн податків. Обидва підприємства пов'язують із російським олігархом Костянтином Григоришиним.

– Обшуки проводяться на підставі рішення Шевченківського районного суду. Провадження відкрили за зверненням народного депутата Антона Геращенка. Він заявив про кримінальні правопорушення: ухилення від сплати податків, виведення коштів в офшори під виглядом агентських угод. А також продаж товарів на експорт за заниженими цінами, – каже Вадим Мельник, начальник головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України.

Зараз ви читаєте новину «Уряд підвищив мінімальну зарплату військовим до семи тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути