пʼятниця, 20 травня 2016 07:25

Порядок буде, якщо до Верховної Ради прийдуть ідейні люди
2

Фото: Дмитро СКАЖЕНИК

— Якщо депутата не буде на робочому місці під час реєстрації, заробітну плату за той день не нарахують. Є частина тих, які хронічно не відвідують сесію. І від того ми маємо деякі порожні дні, — заявив голова Верховної Ради 45-річний Андрій Парубій 6 травня.

За прогуляний день вирахують 700 грн із зарплати нардепа. У квітні її підвищили майже втричі — із 6400 до 17650 грн.

— Приблизно для 70 депутатів штрафи — суттєва втрата грошей. Але для олігархів та їхніх висуванців — це копійки, — каже політолог 40-річний Тарас Березовець. — Має працювати закон про відкликання депутатів. До нього потрібно внести зміну. Якщо нардеп пропускає 50 відсотків засідань і 75 процентів зібрань комітету — його автоматично позбавляють повноважень. Спочатку комісія з депутатської етики підтверджує це рішення. Потім його виносять на розгляд. І все — депутат відкликаний. Якщо це "списочник" — заходить наступний. Якщо ­мажоритарник — призначаються дострокові вибори в ­окрузі. Роз'яснювальна ­робота тут не працює. Тільки батогом можна виправити ситуацію.

— Відповідальність за депутата несе партія, що висувала його. І лідер фракції. Вони повинні впливати на колег, які псують їхню репутацію, — каже політолог Віктор Таран, 39 років. — Рішення Парубія правильне. Якщо лікар або вчитель прогулюють — їх штрафують. Але серед прогульників-­нардепів більшість — мільйонери. Вони йшли до парламенту з іншою метою. За прогули позбавити мандата не можна. Тільки на підставі кримінальної відповідальності.

— Штрафи не матимуть впливу на депутатів. Люди купили мандати за кілька мільйонів доларів. У них чи їхніх утримувачів достатньо грошей. Депутатська зарплата для них — діткам на молоко, — говорить політолог 50-річний Андрій Золотарьов. — За систематичні прогули потрібно відбирати мандати. Можна подавати до суду за невиконання депутатських обов'язків.

— У Верховній Раді — збіговисько кнопкодавів. Таких жодним штрафом не виправиш, — розповідає лідер громадської кампанії "За відповідальну владу" 44-річний Ігор Курус. — Якщо депутат не ходить на засідання, картку віддає колегам. Вона "голосує" так, як скаже голова партії. А відбирають мандат лише в інакомислячих. Один з елементів впливу на роботу парламентаріїв — вибори. Порядок буде, якщо до Верховної Ради прийдуть ідейні люди. А не партійні щури, які звикли служити господареві.

У травні депутати мають 12 вихідних

У травні народні депутати працюють 19 днів. З них дев'ять припадають на пленарні засідання, шість — на роботу в комітетах і фракціях, п'ять — для зустрічей із виборцями. 12 днів — вихідні.

— Якби депутати ходили на роботу, могли б розглядати значно більше законопроектів, — каже спікер Андрій Парубій. — Середа і п'ятниця — майже безрезультативні.

У вівторок і четвер парламентарії працюють 4 год. — по 2 год. до та після обіду.

Зараз ви читаєте новину «Порядок буде, якщо до Верховної Ради прийдуть ідейні люди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути