середа, 11 липня 2012 00:30

Під Українським домом виявили фальшивого голодувальника

Автор: фото з сайта www.censor.net.ua
  Один з автомобілів, що припарковані біля Українського дому в Києві. Мітингувальники обклеїли їх закликами до власників забрати автівки. Бо вважають, що машини пригнали правоохоронці, щоб перекрити заїзд до будівлі
Один з автомобілів, що припарковані біля Українського дому в Києві. Мітингувальники обклеїли їх закликами до власників забрати автівки. Бо вважають, що машини пригнали правоохоронці, щоб перекрити заїзд до будівлі

Грозу в понеділок увечері учасники акції під Українським домом перечекали під великим зеленим тентом. Один його бік закріпили на мікроавтобусі, інший — причепили до металевих стійок. Під тент зібралися близько 40 людей.

— У дощ співали гімн України, "Лента за лентою", українські пісні. Пов'язки намокли, букви розлізлися, то весь лоб чорний від маркера зранку був, — розповідає голодувальниця Оксана Неживенко, 26 років. Одягнута у вишиванку, на голові свіжа пов'язка "голодую". — Уночі люди розійшлися через дощ, тут залишилися чоловік 15. Лягли о другій ночі. Прохолодно було, спали на двох карематах, вкривалися двома ковдрами.

У вівторок уранці біля Українського дому залишається понад 20 мітингувальників. Під сходами стоїть припаркований мікроавтобус мистецького об'єднання "Остання барикада". Заднього правого скла в автівці немає, вікно затягнуте плівкою. Його вибили в неділю невідомі, коли машина спробувала заїхати під Український дім. Учора їй вдалося проїхати до табору.

Близько 11.00 починає накрапати дощ. Троє бородатих чоловіків натягують плівку на речі, що лежать на сходах. Поруч троє у камуфляжі з нашивками "УНА-УНСО" сидять за жовтим пластиковим столиком.

— Це — наша охорона, славні хлопці. Сюди часто приходять провокатори. Чіпляються до людей, міліціонерів, а потім кажуть, що це ми. Один хотів із нами голодувати, але ми бачили, як він їв. А потім би подумали, що ми — несправжні, — пояснює Оксана Неживенко.

Мітингувальники висунули вимоги до президента та Верховної Ради. Від глави держави вимагають не підписувати закон про мовну політику. Від парламенту — прийняти відставку спікера Володимира Литвина та віце-спікера Миколи Томенка, звільнити першого віце-спікера Адама Мартинюка.

Біля світлофору на вул. Трьохсвятительській чекає зеленого сигналу білявка у вишиванці. Тримає велику червону сумку та повний пакет.

— Гостинці везу, сумку зелених яблук. Я тут із самого початку була, з 5 липня. Я — директор школи, зараз маю відпустку. У неділю поїхала додому у Вишнопіль (село в Тальнівському районі Черкащини. — "ГПУ"). А сьогодні повернулася. Ніхто, крім нас, мову не відстоїть. Опозиціонери пішли, але мають повернутися й закінчити те, що їм не вдалося у Раді, — Наталія Руснак, 49 років, несе сумку до столика.

Проти мовного закону під Українським домом у вівторок голодують 12 людей.

Зараз ви читаєте новину «Під Українським домом виявили фальшивого голодувальника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути