пʼятниця, 09 серпня 2013 07:00

Перемогти Януковича зможе тільки Кличко

Автор: фото: Тарас Подолян
  Колишній народний депутат Роман Безсмертний: ”Перевага і новизна Кличка в тому, що не був у владних коридорах”
Колишній народний депутат Роман Безсмертний: ”Перевага і новизна Кличка в тому, що не був у владних коридорах”

Біля робочого столу 47-річного Романа Безсмертного стоять у рамках дві "молитви вояка УПА" — "За свідомість українського народу" та "За розум поводирів". Збоку — фото соняшників, яке зробив син.

— Я — сільський чоловік за нутром. А соняшник — це село, — усміхається Роман Петрович.

Кабінет розташований на останньому, третьому, поверсі старої будівлі на Подолі. Тут Безсмертний працює з колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком над планом реформування країни "За третю республіку". Збирають круглі столи політиків та експертів. Малюють портрет України майбутнього, пояснює.

— У мене недавно народилися двійнята Ліза й Настя. Я тільки-но зрозумів, у чому сенс життя. Хочеться зробити для країни щось таке, за що буде не соромно дітям.

Що радять експерти на ваших круглих столах?

— Наш план відповідатиме на 7-10 ключових проблем українців. Починаючи від безробіття, освіти, медицини.

Але люди змушені зараз жити в системі, що себе вичерпала й не забезпечує елементарного.

— Межі падіння не існує. Є класика — розруха починається звідси, — показує на голову. — Це не поміняєш за день, два місяці, три роки. Той, хто прийде і скаже, що зараз усе зроблю — нещасна людина. Не треба думати, що одні — ідіоти, а з інших можна малювати ікони.

Янукович обіцяв, що країна ввійде в "двадцятку" найкращих, матиме 50 мільйонів населення. Тепер опозиція: "Геть Януковича!" — і все буде добре.

— Що зметуть Януковича, комусь, безперечно, буде дуже добре. Але великої зміни у розвитку країни від заміни прізвищ президентів не відбувалося. І не відбудеться. Наше завдання зараз і полягає в тому, щоб відповісти: чому не відбувалося?

І яка ваша відповідь?

— Трьом поколінням протягом 100 років говорили: зараз побудуємося, а завтра житимемо. Забабахаємо п'ятирічку і всім буде по квартирі, машині. Людей морили голодом, убивали на війнах, травили психотропними речовинами в тюрмах, — загинає пальці. — Думаєте, це так минається?

Коли намалюєте свою "картину країни" і план реформ, що далі?

— Потрібна команда, яка буде здатна цей план виконати.

Робите її з прицілом на 2015 рік?

— Дуже хотілося б, щоб цей план і команда були протестовані 2017-го на парламентських виборах. Бо 2015 року тестуватимуться люди, їхні світогляди.

Рік тому ви казали, що опозиціонерам варто об'єднатися навколо Кличка, бо він єдиний спроможний нокаутувати Януковича в другому турі.

— Це відповідає стереотипу мислення українця. Воно не допускає поєдинку між Яценюком і Януковичем, між Тягнибоком і Януковичем. Штучно і технологічно їх можна вивести на цей поєдинок, але вони належать до різних вагових категорій. Результатом буде перемога Януковича.

Люди бачать переможний поєдинок тільки за участю Кличка. Йому потрібна команда і план. Про це я говорив ще два роки тому. Команда не сформувалася, плану немає. Ось і відповідь, який буде результат президентських виборів. На жаль, із таким наробком, що сьогодні маємо, опозиціонери ні разом, ні окремо не складуть альтернативу чинній владі.

А якщо домовляться про єдиного кандидата?

— Навіть якщо домовляться, а плани і команди залишаться нинішні, Януковича не переможуть. Їм протистоїть державна машина, що служить конкретній людині. Вона добре забезпечена організаційним та інтелектуальним середовищем. Проти Януковича треба виходити з такою ж мобілізованою армією. Чому опозиціонери легковажать? Незрозуміло.

За півтора року до президентських виборів реально це виправити?

— Можливо, вони й працюють над цим. Перевага і новизна Кличка в тому, що не був у владних коридорах.

Шість років роботи в Київраді не рахуються?

— Це — представницький орган, що має стосунок до влади, як профспілки до комунізму в радянські часи.

Ведете переговори з лідерами опозиції, щоб вони взяли на озброєння ваш план?

— Юрій Віталійович (Луценко. — "ГПУ") контактує і з Яценюком, і з Кличком. Поки що не чув про зустрічі з Тягнибоком.

Тимошенко матиме шанс поборотися з Януковичем на президентських виборах?

— Тимошенко однозначно стане президентом України. Це питання часу. Юлія Володимирівна працює над цим, як ніхто інший із майбутніх кандидатів.

У чому різниця між президентом Януковичем і президентом Тимошенко?

— У тоталітарній системі є два інститути, що ламають людину: армія й тюрма. Юлія Володимирівна вийде з-за ґрат з якісно іншими поглядами. Особливо щодо суспільства і тих, хто був біля неї. А це потягне за собою перегляд системи координат, розуміння поняття команди та її ролі для лідера. Головне, щоб вона не обізлилася на світ. Бо це закриє їй шлях до президентства. Я не кажу про помсту. Вона має право на неї, бо засуджена незаконно.

Які шанси Тимошенко опинитися восени на лікуванні в Німеччині?

— Мені цього хотілося б, як і підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Це питання майбутнього України. Це дасть політичні перспективи і Януковичу, і Тимошенко, і всім українським політикам.

Непідписання Угоди штовхне Януковича в обійми Росії?

— Йому не буде куди діватися. Він у ситуації "або-або". Але Росія для нього — це безвихідь. Згадайте міміку Путіна і Януковича на святкуванні 1025-ї річниці Хрещення Русі в Києві. Навряд чи можна сказати, що це два дружні президенти. Це видно по їхньому небажанню дивитися в очі один одному, спілкуватися. Нічого хорошого від таких стосунків президентів сусідніх держав немає. Самі проблеми. Вони, як коти — тихенько паскудять один одному.

Чому після всіх провалів Янукович має найбільшу підтримку серед кандидатів у президенти?

— У посттоталітарних державах 20 відсотків суспільства тяжіє до жорстких форм правління. Не випадково і підтримка Януковича залишається в межах цих відсотків. Це навіть не вікова, а світоглядна характеристика електорату. На якомусь етапі в людини засіло, що диктатура краща за демократію.

Як перевиховувати суспільство?

— Не можна насильно ощасливити людей. От у Грузії прийшов Саакашвілі, і чим це закінчилося?

У суспільстві є частина, яка називається еліта. Вона виховується століттями. Трагедія української нації в тому, що ця частина була вибита. Те, що ми зараз називаємо елітою — це істеблішмент. Добре, що з'явилася група Першого грудня. Але вона має лише одне крило. А є ж ще булгаковський Київ, Одеса Утьосова, стахановський Донбас.

Якою Україну залишить Янукович?

— Я не належу до тих, хто каже: усе розвалилося. Відкривають якісь мости, пам'ятники, провели Євро-2012. Життя триває. Україна — як суспільство, територія, держава — значно сильніша за Януковича, Кучму та Ющенка. Тому вона впорається і з проблемами, що приніс Віктор Федорович.

Змолотив 50 соток пшениці

Роман Безсмертний народився в селі Мотижин Макарівського району. Це за 40 км від Києва. Живе там із п'ятниці до понеділка. Серед тижня — у київській квартирі дружини. Обробляє майже гектар присадибної ділянки.

— Минулого тижня змолотив пшеницю — 50 соток. Картоплі — 20 соток, — каже. — Помідорчики, огірочки, сад. Шкода дружину, коли бачу її манікюр після городу. А ще є кури, кролі, п'ять лелек — один вивалився з гнізда, тримаємо поки що в курнику.

Безсмертний п'ять разів обирався народним депутатом — уперше 1994-го. Був представником президента Леоніда Кучми у Верховній Раді. 2005-го став віце-прем'єром з адмінреформи. В останній день свого президентства Віктор Ющенко призначив Безсмертного послом України в Білорусі. Повернувся назад у червні позаторік.

Одружений вдруге з 42-річною Тетяною Мокріді, яка була членом Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Від першого шлюбу в неї є 22-річний син Влад, який цього року закінчив Інститут міжнародних відносин. Цей же навчальний заклад закінчила й донька Безсмертного від першого шлюбу 24-річна Лілія. 10 місяців тому Мокріді народила Безсмертному доньок-двійнят Єлизавету та Анастасію.

Зараз ви читаєте новину «Перемогти Януковича зможе тільки Кличко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

201

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути