вівторок, 22 листопада 2011 00:45

"Залишили списки закритими — найбільша вада"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Михайло Погребинський: ”Відсутність у бюлетенях графи ”проти всіх” збільшує ”премію” тих партій, що проходять до парламенту”
Михайло Погребинський: ”Відсутність у бюлетенях графи ”проти всіх” збільшує ”премію” тих партій, що проходять до парламенту”

Законодавці постановили проводити вибори за змішаною системою — 225 депутатів обирають партійними списками, решту — в мажоритарних округах. Участь у виборах блоків політичних партій не передбачена. Кандидат в нардепи може висуватися як за списком політичної партії, так і одночасно в одномандатному окрузі. Обраною у Раду вважається політична партія, яка отримала щонайменше 5% голосів виборців. Графи "проти всіх" у бюлетенях не буде.

— Від цього закону виграли партія влади й основні опозиційні сили, насамперед "Батьківщина" і "Фронт змін", — зазначає директор Київського інституту конфліктології і політичних досліджень Михайло Погребинський, 64 роки. — Тепер у них під ногами не плутатимуться дрібні конкуренти. Парламентська опозиція діяла згідно зі своїми інтересами. Маємо типовий приклад антиконкурентної угоди. Закон невигідний тим політичним силам, для яких подолати прохідний бар'єр у 5 відсотків є проблемою. За бортом Ради можуть опинитися "Свобода" Олега Тягнибока, партія Віталія Кличка, комуністи. Жодних шансів не має партія Анатолія Гриценка "Громадянська позиція".

Комуністи можуть не подолати прохідний бар'єр. Чому вони проголосували за закон?

— Очевидно, "регіонали" запропонували їм такі умови, від яких вони не змогли відмовитися. Якщо Партія регіонів працюватиме проти них жорстко, вони не пройдуть.

Якщо не буде блоків, з ким об'єднуватимуться "литвинівці", "свободівці"?

— "Литвинівці" не мають ідеологічної ідентифікації. Їм торгуватися не було з чим, бо в них підтримка — 1 відсоток. Їх електорат — сільський житель, який проголосує так, як скаже начальство. А воно швидше за все скаже голосувати за "регіоналів".

Як не дивно, але 5-відсотковий бар'єр корисний для партії Олега Тягнибока. Бо іншої націоналістичної сили немає. Тому всі справжні націоналісти шикуватимуться під "Свободу", хоча це радикальна, антитолерантна й антиєвропейська сила. Теоретично вони можуть отримати і 10 відсотків.

"Бютівцям" буде складно боротися на мажоритарних округах із партією влади. Навіщо вони погодилися на змішану систему виборів?

— У них не було альтернативи. В обмін на підтримку нового закону "бютівцям" дозволили внести свої пропозиції щодо складу і роботи виборчих комісій, порядку підрахунку голосів тощо. Цими поправками вони дещо виправили вади закону, які дозволяли маніпулювати результатами голосування.

Змішана система теж на руку опозиції. У Партії регіонів не так багато авторитетних політиків, які можуть конкурувати на мажоритарних округах. Тим паче, що соціально-економічна ситуація в країні не сприяє популярності провладних кандидатів. Тому в опозиції непогані шанси за умови узгодження в кожному окрузі спільного авторитетного кандидата.

Мажоритарні округи дають шанс потрапити до Ради і безпартійним опозиціонерам та бізнесменам. Або незалежним кандидатам, які пообіцяють бути з владою, а як тільки влада захитається, перебіжать на інший бік.

Чи могла бути предметом торгів між владою та опозицією свобода Юлії Тимошенко?

— Хотілося б вірити в це. Бо нам усім буде спокійніше, якщо Тимошенко звільнять. Тому не виключаю, що й такі розмови були.

У "Батьківщини" будуть кращі виборчі позиції, якщо їхній лідер сидітиме чи буде на волі?

— Люди більше співчуватимуть ув'язненій Тимошенко. Її партійці можуть це використати у передвиборній агітації. Але радикально результат "Батьківщини" не зміниться, бо зараз її місцеві осередки дуже послаблені. Тимошенко навіть якщо й випустять, то обмежать її участь у виборчій кампанії — вона буде на підписці про невиїзд чи домашньому арешті.

Що означає цей закон для суспільства?

— Це півкроку назад. Нам потрібні вибори за партійними списками з відкритими регіональними списками (виборці голосують не лише за партії, але й окремих кандидатів, представлених у партійних списках. — "ГПУ"). Те, що залишили списки закритими — найбільша вада закону.

Хто скористається з відсутності у бюлетенях графи "проти всіх"?

— Ця норма збільшує "премію" тих партій, що проходять до парламенту. Бо частина виборців, налаштована проти всіх, не піде голосувати, а частина вимушена буде проголосувати за тих, хто долає бар'єр.

Зараз можна сказати, хто переможе — опозиція чи влада?

— Ще нічого не визначено. В опозиції, якщо вона діятиме відповідально, — непогані шанси.

Зараз ви читаєте новину «"Залишили списки закритими — найбільша вада"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути