пʼятниця, 09 листопада 2012 05:15

Суспільство набуло досвіду маленьких перемог над режимом

Суспільство отримало дев'ять уроків від цьогорічних парламентських виборів, вважає філософ Мирослав Попович, 82 роки.

— Перший урок: в Україні неможливо побудувати однопартійну модель. Рейтинг та авторитет "регіоналів" упав, хоч вони й отримали високий відсоток. Але далі він тільки падатиме. За цим рейтингом не стоїть ентузіазм. Просто жителі Сходу та Півдня України проголосували за "своїх".

Другий: поглибилося протистояння всередині країни. Наростає гостра поляризація настроїв. До парламенту увійдуть більше комуністів та націоналісти. Тепер у Верховній Раді мордобій стане частішим явищем. Хоча це новітні комуністи й націоналісти. Одні мають символічний червоний колір і портрет Леніна. Інші — Бандеру й червоно-чорні прапори. Ці атрибути сьогодні не означають дію чи ідеї, як це було на початку чи в середині ХХ століття. Вони, скоріше, свідчать про вміле використання минулого.

Третій: дедалі більше громадян прагнуть насолити владі. На перший погляд, майже нічого не змінилося, "регіонали" посіли перше місце. Але більшість українців підтримали опозиційні партії.

Четвертий: в Україні є потенціал для громадського вибуху. Люди готові відстоювати свої права, боротися з брехнею. Чутливість народу до насильства не притупилася, незважаючи на втому і розчарування у політиках.

П'ятий: фальсифікації були на одномандатних округах. Влада дала команду зверху, що їй треба стільки-то відсотків своїх. Способи підтасування голосів вигадували на місцях. У тих округах, де добре спрацювали адміністративні методи, було все непомітно. Проте на деяких люди чинили спротив і це обламало зуби владі.

Шостий: суспільство набуло досвіду маленьких перемог над режимом. Це — найважливіше, бо до цього наступала тільки влада. Тепер громадяни даватимуть здачі.

Сьомий: треба повернутися до пропорційної виборчої системи — за партійними списками. Вона добра тим, що відображає справжні настрої населення.

Восьмий: списки повинні бути відкритими. При пропорційній системі партійне керівництво має схильність торгувати прохідними місцями. Відкриті списки убезпечать суспільство від сумнівних персонажів у парламенті, а партійних босів — від потенційних "тушок" і спокуси заробити грошей.

Дев'ятий: треба дотримуватися простих принципів людської совісті. Усім — і кандидатам у депутати, і решті громадян. Мажоритарна система в нас не працює не тому, що вона погана. А тому, що порушення допускали і кандидати, і члени комісій, і рядові виборці. Результат залежить від дій усіх людей, які беруть участь у процесі.

Зараз ви читаєте новину «Суспільство набуло досвіду маленьких перемог над режимом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути