Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2012 07:45

"Об'єднана опозиція скасує пенсійну та податкову реформи, проведені чинною владою"

Автор: фото надане прес-службою ”Батьківщини”
  На з’їзді Об’єданної опозиції ”Батьківщина” 30 липня голова її Ради Арсеній Яценюк оголошує, що серед їхніх основних політичних цілей — негайне ухвалення закону про імпічмент та початок цієї процедури щодо президента Віктора Януковича
На з’їзді Об’єданної опозиції ”Батьківщина” 30 липня голова її Ради Арсеній Яценюк оголошує, що серед їхніх основних політичних цілей — негайне ухвалення закону про імпічмент та початок цієї процедури щодо президента Віктора Януковича

28 жовтня відбудуться вибори до Верховної Ради. І це — єдиний цивілізований спосіб змінити владу. На яку — питання актуальне впродовж найближчого часу.

Об'єднана опозиція "Батьківщина", яка, за соціологічними дослідженнями, почала випереджати Партію регіонів, на своєму з'їзді затвердила передвиборну програму. У ній дає уявлення про бачення політичних, економічних, соціальних та культурних процесів в Україні.

Серед політичних цілей, що ставить перед собою опозиція — негайне ухвалення закону про імпічмент та початок цієї процедури щодо Віктора Януковича. Також планується скасувати недоторканність для народних депутатів, президента та суддів. Опозиціонери беруть зобов'язання голосувати особисто у Верховній Раді і не допускати "кнопкодавства".

Політолог, професор Києво-Могилянської академії 52-річний Олексій Гарань відзначає, що закон про імпічмент намагаються ухвалити в Україні давно. Але досі зробити це не вдавалося.

— Основне, що є в програмі опозиції і що дозволить витягти країну з можливості сповзання в авторитаризм — відновлення балансу гілок влади, верховенство права й боротьба з корупцією, — вважає він. — Це те, що свого часу обіцяв Ющенко, але не зробив. Власне, у програмі опозиції є багато речей, які свого часу не виконав Ющенко, наприклад, громадське телебачення. Це означає, що опозиція розуміє, що до цього треба повернутися і зробити. Я бачу, що є робота над помилками. З конкретних пропозицій: створення Національного антикорупційного бюро і люстрація. Це означає перевірку декларацій і відповідності їх реальному майновому стану. Ця люстрація, або навіть загроза такої люстрації — елемент, за допомогою якого може розпочатися очищення і держслужби, і суддівської системи.

Детально в програмі Об'єднаної опозиції виписано соціально-економічний блок. І зрозуміло чому — Партія регіонів стала владою завдяки соціальним обіцянкам. Але, як відомо, високі соціальні стандарти або залишилися на папері, або торкнулися лише обраних. Запит на відновлення справедливості в суспільстві залишається доволі високий.

Об'єднана опозиція "Батьківщина" у випадку перемоги на виборах береться скасувати пенсійну та податкову реформи, проведені чинною владою, та впровадити в життя нові принципи в цих сферах.

Йдеться зокрема про встановлення нового прожиткового мінімуму, розрахованого на основі реального споживчого кошику, що за цінами серпня поточного року становитиме 2400 грн. Крім того, опозиція планує ліквідувати всі спецпенсії та провести перерахунок пенсійного забезпечення на основі трудового стажу, розміру зарплати та умов праці. Внаслідок цього пенсія в Україні в середньому має зрости щонайменше на 334 грн.

— Я був на декількох круглих столах, де обговорювалася програма опозиції, — розповідає  44-річний Ігор Жданов, президент Аналітичного центру "Відкрита політика". — Все підраховано. Відомо, що у нас в країні корупція набула масштабів соціального лиха. Красти треба менше. Це позначиться і на збільшенні пенсій, і на збільшенні зарплат.

Об'єднана опозиція пропонує і низку чітких кроків в економіці, пов'язаних насамперед із розвитком малого бізнесу, які б дозволили наповнювати бюджет. Зокрема, передбачається, що в Україні замість 135 залишиться лише сім податків. Приклад Грузії показав, що за такого радикального скорочення податків доходи бюджету зростають в рази: коли податкова система чітка і зрозуміла, підприємцям легше чесно платити, ніж приховувати доходи.

Буде скорочено кількість видів бізнесу, що підлягають ліцензуванню. При цьому різні "офшорні" схеми виведення грошей за кордон та монопольний бізнес великих олігархічних структур обіцяють зруйнувати.

Експерт громадської організації "Фонд суспільної безпеки" 36-річний Юрій Гаврилечко відзначив, що досвід усіх країн світу доводить — що простіша система оподаткування, то вона ефективніша. Порівнюючи політику нинішньої влади та опозиції, він підкреслив, що в списку Об'єднаної опозиції "Батьківщина" немає олігархів.

— Як правило, вони роблять бізнес винятково за рахунок бюджету країни. Збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати для них означає автоматичне зменшення їхніх прибутків. Тому вони можуть декларувати будь-що, але робити для того, щоб збільшити мінімальні зарплати та прожитковий мінімум, не будуть нічого. Це два головні чинники, чому влада ніколи не буде виконувати подібні обіцянки — принаймні допоки більшість провладних депутатів будуть складати олігархи чи їхні представники.

Опозиція має намір навести лад в системі формування комунальних тарифів, з тим, щоб громадяни платили лише за ті послуги, що надаються реально. До того часу, поки в Україні не зросте рівень життя, пеня із заборгованості по комунальних платежах стягуватися не буде. А тим більше ніхто не веде мову про позбавлення людей житла.

Також мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення продовжать до того часу, доки не буде проведено повну інвентаризацію земель, створено повний і реальний земельний кадастр, вироблено прості, зрозумілі, чесні правила роботи земельного ринку.

Опозиція також має намір законом закріпити набір медичних послуг, що надаватимуть безкоштовно — включно з необхідними операціями, ліками, матеріалами.

При цьому в планах Об'єднаної опозиції "Батьківщина" скорочення видатків на органи влади вдвічі. Тим більше, що зараз в Україні вони досягли небачених розмірів.

У програмі опозиції відображено, що статус української мови як єдиної державної буде наповнено практичними кроками і буде зроблено все необхідне для її поширення на телебаченні, радіо, у книговидавництві, кінематографі та шоу-бізнесі.

"Ще ніколи до виборів опозиція не підходила з таким чітким баченням майбутнього"

Політтехнолог 42-річний Олег Медведєв наголосив, що раніше опозицію завжди критикували за те, що вона об'єднується тільки "проти":

— Цього разу Об'єднана опозиція розуміє, що для того, щоб вигравати вибори і рухати Україну вперед, мало задекларувати своє несприйняття режиму Януковича та його політики. Головне — мати чітку альтернативу позитивних змін в країні. І опозиція таку альтернативу сформулювала у вигляді програми, що пройшла широке експертне обговорення. Мені здається, що ще ніколи до виборів опозиція не підходила з таким ґрунтовно проробленим програмним документом і чітким баченням майбутнього. Зараз уже зрозуміло, чого опозиція не робитиме, на відміну від Януковича — не будуватиме диктатури, не генеруватиме такої шаленої корупції, що розквітла за теперішньої влади, не душитиме громадянські права і свободи, не блокуватиме європейський розвиток України.

 

Зараз ви читаєте новину «"Об'єднана опозиція скасує пенсійну та податкову реформи, проведені чинною владою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути