вівторок, 11 червня 2013 09:08

"На бензин гривен 600 в неделю идет"- Андрій Тягнибок збирає на хату

Автор: фото: Тарас Подолян
  Народна депутатка від ”Батьківщини” Людмила Денісова виходить із ”Тойоти Камрі” на проїжджій частині столичної вул. Грушевського. Позаду з ”мерседеса” — Дмитро Добкін з Партії регіонів. Вони приїхали на засідання Верховної Ради 4 червня
Народна депутатка від ”Батьківщини” Людмила Денісова виходить із ”Тойоти Камрі” на проїжджій частині столичної вул. Грушевського. Позаду з ”мерседеса” — Дмитро Добкін з Партії регіонів. Вони приїхали на засідання Верховної Ради 4 червня

О 9.20 біля входу на подвір'я Верховної Ради зупиняється "бентлі" кольору мокрого асфальту. Це одна з найдорожчих марок авто. Коштує від 800 тис. грн. Із пасажирського місця виходить колишній "бютівець", а нині член Партії регіонів мільйонер 53-річний Олександр Фельдман. Защіпає ґудзик піджака на огрядному животі і йде до будівлі. Двоє охоронців, які сиділи на задніх сидіннях, прямують за ним.

— Звідки авто? — цікавимося.

Фельдман, не повертаючи голови, махає рукою:

— Не комментирую.

"Бентлі" нардеп не задекларував. За офіційними документами володіє лише позашляховиком "Рендж Ровер". Цей джип класу "люкс" коштує майже мільйон гривень.

На подвір'ї Ради припарковані п'ять машин — срібна "Тойота Камрі", позашляховик "ауді" та три "Рендж Ровери". Трохи далі посеред площі стоїть позашляховик "лексус". Водій "тойоти", лисий чоловік років 60, жує булочку. Тоді відкриває багажник, дістає чистого рушника й витирає ним обличчя та руки. У дворі Ради дозволено паркуватися лише автомобілям керівництва парламенту, голів комітетів та фракцій.

Двоє даїшників стоять на дорозі біля залізної огорожі. Слідкують за рухом. Ще один регулює потік машин із вул. Шовковичної. Дозволяють паркуватися лише автомобілям депутатів.

— Можна я зайду, хлопчики? — просить у міліціонера жінка років 70, у поношеній бордовій сукні та жовтій хустині.

— Бабушка, здесь только депутаты  ходят, — відповідає їй.

Поруч із жінкою зупиняється "мерседес" представницького класу. Ціна машини — близько півмільйона гривень. Дверцята відчиняє "регіоналка" 32-річна Ірина Бережна. Обличчя яскраво нафарбоване. Одягнута в червону сукню та білий піджак із перлами на комірці. Міліціонер опускає голову й відчиняє ворота огорожі. Бережна дивиться поперед себе. Прямує до входу в Раду, голосно цокаючи підборами, із високо піднятою головою.

За годину поряд із Радою зупиняються десятки "мерседесів". Із них виходять нардепи. Переважно — новачки. Серед них "регіонали" 33-річний Андрій Пінчук та брат губернатора Харківщини 38-річний Дмитро Добкін. Депутатки від "Батьківщини" Олександра Кужель, 59 років, і Тетяна Денісова,  51 рік, приїжджають на роботу "Тойотами Камрі". Коштують близько 250 тис. грн.

Чорний позашляховик "Рендж Ровер" повільно в'їжджає на подвір'я. Паркується за метр до входу в будівлю. Дверцята з боку пасажирського сидіння відчиняє "регіонал", голова бюджетного комітету 38-річний Євгеній Гєллєр. До нього підходить колега по фракції 59-річний Володимир Вечерко. Охоронець приносить Гєллєру пачку цигарок. Депутати закурюють. Розмовляють 10 хв. Тоді разом заходять до Верховної Ради. В авто сидять водій та охоронець. Охоронець на передньому сидінні заплющив очі й позіхає.

— На якому авто їздите? Які полюбляєте і чому? — запитуємо в Гєллєра.

— На метро езжу, — кидає на ходу.

За 10 хв. до початку засідання на подвір'я в'їжджає позашляховик "Тойота Секвойя", довжиною понад 5 м. Із нього "вилазить" заступник голови фракції "Батьківщина" 52-річний Микола Мартиненко.

— "Тойота" — оптимальне поєднання ціни та якості, — говорить нардеп. — Відносно не дороге й обслуговування. Скільки витрачаю на бензин, ремонт — не пам'ятаю.

Мартиненко сміється і йде на засідання. "Тойота Секвойя" коштує близько півмільйона гривень. За декларацією у власності його сім'ї є ще "Мерседес-Бенц" вартістю понад 1,5 млн грн.

Дорогу від комітетів до Верховної Ради переходять п'ятеро нардепів-"ударівців". За ними йде молодший брат лідера "Свободи" 40-річний Андрій Тягнибок. Одягнений у світлий піджак та джинси.

— Маю ВАЗ 99, — сміється. — У Львові їжджу на машинах помічників. То одного, то другого — хто яку дасть. Гроші на машину маю. Але не на часі. Треба житлове питання вирішувати. Мені подобаються великі машини, джипи. Хочу недорогого "мітцубісі". І на обслуговування багато не треба витрачати. Може, наступного року зможу купити, а, може, й пізніше.

"Регіонал", син колишнього губернатора Донеччини 38-річний Артем Щербань, прогулюється коридором на другому поверсі біля сесійної зали. Вбраний у блакитний костюм. Обличчя засмагле.

— Езжу на "Тойоте Камри", с водителем. Остальные машини стоят в гараже, — каже він. — Хорошая машина, каждодневная, служебная. Трачу на неё мало. Слава Богу, не ломается. Заправляю и все. На бензин гривен 600 в неделю идет. За полтора года пробег около 30 тысяч киллометров. Какие еще машини у меня? Погодите, вспомню.

Щербань на хвилину задумується.

— Два "мерседеса" и "Астон Мартин" (ціна близько 1 млн грн. — "ГПУ"), — згадує. — Точно. Те вожу сам на выходных.

Комуністка 40-річна Оксана Калетник у перерві виходить у кулуари. Поправляє зачіску. Чорне волосся зібране в пучок і сильно залаковане.

— Коли буваю на Вінниччині, користуюся машиною фонду "Батьківська земля" — розмальованим українськими вишиванками автобусом марки "рено", — усміхається. — Ніколи не задумувалася над тим, які машини подобаються. Зараз їжджу джипом "Рендж Ровер". Уже багато років користуюся цієї маркою, бо в нас в Україні дороги не дуже. Часто їжджу — за місяць буває і 2 тисячі пробігу. Скільки на ремонт йде, не знаю. Цим займається водій.

Нардеп від "Батьківщини" 32-річна Тетяна Донець запізнюється на засідання на 25 хв. Вискакує із чорного "мерседеса". У яскраво синьому костюмі, на високих підборах. Швидко біжить до входу. Вона задекларувала найдорожче авто серед депутатів — "Бентлі Контіненталь". Коштує понад мільйон гривень.

— Місяць тому його продала, — каже знервовано. — Це не зовсім моя машина, — оглядається. — Я її не відчуваю. Та й занадто велика цікавість до цих питань. Моя декларація — чесна й відкрита. Хіба я мала після того, як стала депутатом, переодягтися і змінити машину? Могла зареєструвати "бентлі" на якусь компанію, як роблять абсолютно всі. Але не зробила цього. Хоча живу я досить аскетично. Зараз їжджу на джипі "Порше Каєн". Обрала його, бо вважаю, що машина має бути красивою і безпечною. У мене він уже років п'ять. Проїхала близько 100 тисяч кілометрів. За місто виїжджаю не часто, тому багато бензину не витрачаю.

Поруч із Тетяною Донець проходить нардеп від "Батьківщини" 49-річний Віталій Ярема — колишній голова київської міліції.

— Орендую джип "Фольксваґен Туареґ", — розповідає. — Водій і є власником авто. За це щомісяця плачу п'ять тисяч гривень. Водити сам не можу, бо в дорозі часто читаю, працюю. Авто їздить на дизелі, їсть мало. За тиждень один бак спалює, який коштує біля тисячі гривень. У дружини є "мерседес", щоб дитину возити. Ще маємо "Тойоту Рав4".

Нардеп від "Батьківщини" 42-річний Андрій Парубій виходить із курилки на першому поверсі.

— П'ять років тому взяв у кредит "Тойоту Камрі", — розказує. — Коштувала 158 тисяч гривень, ще до кризи. Це найкращий автомобіль для далеких подорожей у цій ціні. Там механіка, економний, на трасі бере 7 літрів. На переїзди витрачаю багато. Можу кілька тисяч на місяць. Пробіг у межах 200 тисяч кілометрів. Тільки рік тому виплатив кредит, тому міняти її не збираюся.

Після засідання Ради о 16.00 Оксана Калетник виходить із будівлі. Біля огорожі у дворі припаркований "Мерседес S500" вишневого кольору. Коштує такий понад мільйон гривень. Водій виходить і відчиняє передні дверцята. Депутатка сідає.

Починається злива. Нардеп від "Батьківщини" Олесь Доній вибігає із подвір'я парламенту. Ховається під деревом біля світлофора. За хвилину там зупиняється позашляховик "Рендж Ровер" із затемненими вікнами. Доній усміхається і сідає в середину. За декларацією нардеп має авто "Хюндай Соната", що коштує майже 300 тис. грн.

Янукович-молодший їздить 300 кілометрів на годину

Син президента, нардеп-"регіонал" 31-річний Віктор Янукович бере участь в автоперегонах. Є віце-президентом Автомобільної федерації. 2012-го переміг на чемпіонаті України з гонок по бездоріжжю у Прикарпатті. У вересні став переможцем першого туру Кубка України.

— У нас семья автомобилистов, — розповідає — Мы в прошлом году выиграли Кубок Украины по кросс-кантри. В этом году тоже будем участвовать. Гонять по украинским дорогам не рискую и жене не позволяю. Наслаждается скоростью на профессиональных трассах, за рубежом. Последний раз в Италии ехал около 300 километров в час на трассе Монсе на тренировочном заезде.

Кажуть, Янукович-молодший протягом 2005 року їздив шістьма авто — "Шевроле Сабарбен", позашляховиках "хаммер", "Джип Вранґлер" і "Черокі" та двох "ауді". 2010-го Янукович-молодший пересувався столицею "Рендж Ровером" з мигалками. Цією машиною 2006 року користувався президент Віктор Ющенко. Вона належить Адміністрації президента.

Янукович-молодший розповідав, що володіє "мерседесами" та "Ауді Q7". На заходи Асоціації автомобільного спорту він приїжджав елітним пікапом "Інтернешнл МXT". Такі машини випускають в обмеженій кількості. Коштують від 700 тис. до 1 млн грн. На 100 км треба 30 л бензину. За офіційною декларацією ні син президента, ні його родина не мають авто.

Зараз ви читаєте новину «"На бензин гривен 600 в неделю идет"- Андрій Тягнибок збирає на хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути