Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2013 10:35

"Льовочкін і Клюєв утратили вплив на прийняття рішень"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат від ”Батьківщини” Микола Томенко: ”Люди запитують, чи здатні ми перемогти режим Януковича, визволити Тимошенко та Луценка, забезпечити єдність опозиції. На жаль, поки що вони в це не вірять”
Народний депутат від ”Батьківщини” Микола Томенко: ”Люди запитують, чи здатні ми перемогти режим Януковича, визволити Тимошенко та Луценка, забезпечити єдність опозиції. На жаль, поки що вони в це не вірять”

— Пішли у буфет, а то я не можу говорити на голодний шлунок, — каже нардеп від "Батьківщини" 48-річний Микола Томенко і веде до підвального приміщення Верховної Ради. Буфет переповнений, зараз обідня перерва. Без черги замовляє три кави еспресо.

— Скористався своїми корупційними зв'язками, — всміхається.

Офіціантка приносить каву. Микола Володимирович платить 15 грн. Усі місця зайняті. Стаємо за колоною за невеликий столик. Томенко кладе перед собою теку. На екрані телевізора видно, що в цей час опозиціонери блокують у парламентській залі трибуну.

— Маю інформацію, що Янукович особисто дав вказівку не допускати персонального голосування, на якому ми наполягаємо, — відсьорбує кави. — Він вважає, що втратить контроль над великою кількістю депутатів. Ідею персонального голосування підтримують 90 відсотків населення, 100 відсотків мажоритарників і мінімум третина з Партії регіонів.

На мобільному висвічується дзвінок від позафракційного нардепа Сергія Міщенка. Томенко запрошує його спуститися в буфет.

Ваш колега лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко заявив, що всередині фракції "Батьківщина" немає відкритості. Лідери Яценюк і Турчинов бояться конкуренції, під час ухвалення рішень не радяться з колегами. Що відбувається?

— Коли ми йшли на об'єднання, розуміли, що можемо отримати два варіанти. Або станемо з восьми партій єдиною, або перетворимося на "Нашу Україну". Зараз є щось середнє — не рухаємося активно в бік єдиної партії, але ще не перетворилися на НУ.

Приходить Міщенко. Томенко відходить убік обговорити якісь документи. Вертається за кілька хвилин.

В'ячеслав Кириленко з кількома колегами поновив членство в партії "За Україну!". Навіщо?

— Я їх не засуджую. Вони ще не звикли до принципів "Батьківщини". Я, наприклад, колись на засіданнях фракції активно сперечався з Юлією Тимошенко. Але коли знаходили рішення, що не відповідало моєму баченню ситуації, вважав, що варто промовчати. А ставити перед фактом, що от я такий крутий, а всі — телепні, неправильно.

Кажуть, Гриценко й Кириленко дистанціюються від Об'єднаної опозиції, бо хочуть балотуватися на мера Києва. Серед кандидатів називають і ваше прізвище.

— Опозиції треба вигравати вибори в столиці. Для цього "Батьківщині", УДАРу та "Свободі" необхідно висувати єдину узгоджену кандидатуру. Треба подивитися, в кого найбільша підтримка виборців. Той і має балотуватися.

Через шум ідемо з буфету на другий поверх.

Опозиція не може домовитися щодо кандидата на мера, створити єдину партію, звільнити Тимошенко. Як виправляти ситуацію?

— Нам важко злагоджено працювати, бо Партія регіонів запустила схему — на їхнє електоральне поле нікого не пускати, а на опозиційному посіяти розбрат. Зараз "тестують" правильного кандидата на президентські вибори. Владі треба, щоб не тільки у другому турі був Віктор Янукович, а й щоб йому опонувала найвигідніша фігура. Це має бути людина із радикальною ідеологією, яка не отримає загальнонаціональної підтримки. Тоді, за їхнім задумом, Янукович переможе.

Парламентські вибори показали, що люди не готові виходити на вулицю, захищати результати голосування. У цьому є вина опозиції, але є ще й сильне постпомаранчеве розчарування. Тому коли говоримо про 2015 рік, треба підстрахуватися сьогодні. Опозиція повинна ставити перед собою певні завдання і перемагати. Як оце зараз із вимогою персонального голосування. Бо донедавна опозиція займалася "політичним фантазерством" — пропонували завдання, які неможливо відстояти.

Чому ваша боротьба не виходить за межі парламенту?

— Для цього має бути масова підтримка населення. Забезпечити її сьогодні не вдається. Суспільство не готове до революційних дій.

Як розворушити людей?

— Вони співчувають опозиції й Тимошенко, але не готові до власної участі в боротьбі, щоб змінити ситуацію. Це як із війною: передумови є, а вона не починається. Потрібен якийсь серйозний привід. Важко сказати, що це може бути — складна соціально-економічна ситуація чи порушення прав людей. Мусять збігтися дуже багато факторів.

Яка зараз стратегія в опозиції?

— Підготувати велику битву, а не форсувати.

Ваша колега Олександра Кужель переказала прохання Тимошенко: якщо її не випустять на свободу до президентських виборів, опозиція має підтримати єдиного кандидата Арсенія Яценюка.

— Я критично ставлюся до таких засобів комунікації. Якщо цю тезу сприймати буквально, нам треба припинити боротьбу за звільнення Юлії Володимирівни. "Батьківщина" висунула її як єдиного кандидата на президента. Іншого рішення в нас немає.

Чому вже зараз Яценюку, Кличку і Тягнибоку не почати домовлятися про єдиного кандидата і не розподілити посади президента, прем'єра, спікера?

— Бо зруйнуємо співпрацю, яка намітилася. Максимум, що сьогодні можемо зробити, це чітко визначитися, що всі три політичні сили — "Батьківщина", "Свобода" і УДАР — підтримають кандидата від опозиції, який потрапить до другого туру виборів.

Де гарантія, що ці три кандидати не боротимуться один проти одного в першому турі?

— Немає на це ради. Я пропоную схему, яку на практиці реально реалізувати.

Янукович може відмовитися від участі у президентській кампанії 2015 року?

— Ні. Він готовий на будь-які дії, аби мати гарантії президентства мінімум іще один термін.

У владі серйозний конфлікт між "старою гвардією" та новими людьми. Реально президентською кампанією Януковича опікуватимуться члени так званої "Сім'ї". Його наступний термін — питання їхнього виживання. Перший віце-прем'єр Сергій Арбузов отримав пріоритетні повноваження щодо взаємин із головами обласних державних адміністрацій. І зараз ми стоїмо на порозі кадрових ротацій людей, які відповідатимуть за президентську кампанію в областях. Це не означає, що від неї відсторонять Сергія Льовочкіна чи Андрія Клюєва. Але вплив на прийняття рішень вони суттєво втратили.

У що може вилитися конфлікт усередині Партії регіонів?

— Поки що — в боротьбу за кадри, ресурси.

Янукович побоюється радикальних дій. Історія із перепризначенням Азарова прем'єром є підтвердженням цього. Президента переконали, що Арбузова ставити на чолі уряду не варто. Також усі знали, що головою Верховної Ради буде Олександр Лавринович. Але після тривалої дискусії "стара гвардія" сказала: давайте надійну людину — Рибака, він не підведе. Для Рибака це була несподіванка.

У владному середовищі вважають, що Рінат Ахметов, Борис Колесніков можуть зіграти з кимось іще, а не тільки з Януковичем. Чому Колесніков не в уряді? Бо остаточне рішення було таке: якщо є хоч відсоток сумніву, ти не повинен мати доступу до прийняття рішень.

Чому опозиція не презентує свого бачення реформ і майбутнього країни?

— Я активно зустрічаюся з людьми, і вони здебільшого запитують не про систему страхової медицини чи реформи в галузі науки, а про те, чи здатні ми перемогти режим Януковича, визволити Тимошенко та Луценка, забезпечити єдність опозиції. На жаль, поки що люди і в це не вірять.

Організовував урядовцям ковзанку

Микола Томенко народився у селі Малі Канівці Чорнобаївського району на Черкащині. Закінчив історичний факультет столичного університету Шевченка. Уперше до Ради потрапив 2002-го під №62 блоку "Наша Україна". 2005 року в уряді Юлії Тимошенко отримав крісло гуманітарного віце-прем'єра. Організовував виїзд міністрів на ковзанку.

Двічі проходив до парламенту від БЮТу під №3. Був заступником голови Верховної Ради. На останніх виборах балотувався під №10 списку "Батьківщини".

Веде програму "7 чудес України" на каналі TВі.

Із дружиною Валентиною, старшою на два роки, познайомився в університеті — разом організовували дискотеку. Виховують сина 23-річного Павла. Він за фахом економіст. Мешкає з батьками в квартирі на Оболоні.

 

Зараз ви читаєте новину «"Льовочкін і Клюєв утратили вплив на прийняття рішень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути