четвер, 16 лютого 2012 05:30

"Клюєва прибрали від "каси"

Президент Віктор Янукович звільнив першого віце-прем'єра 47-річного Андрія Клюєва і призначив його секретарем Ради нацбезпеки й оборони. Водночас уряд поповнився новим членом — віце-прем'єром та міністром охорони здоров'я 59-річною Раїсою Богатирьовою, попередницею Клюєва.

— Відбувається формування нового балансу сил в оточенні президента та ієрархії влади, — вважає 53-річний Володимир Фесенко, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента". — Це прояв того, що посилюється внутрішня боротьба. Іде розподіл впливів серед груп з оточення Януковича. Він зараз незадоволений ситуацією в соціально-економічній сфері, тому намагається знайти ефективнішу координацію управління.

Що стоїть за призначенням Андрія Клюєва секретарем РНБО?

— Сенсацією є не призначення, а звільнення Клюєва. Ніхто не передбачав, що він залишить посаду першого віце-прем'єра. Для Андрія Петровича рідна стихія — це Кабмін та економічна політика. Національна безпека — не його сфера. Його відправили у почесне заслання. РНБО зараз є "паперовим тигром", структурою, яка не має серйозних впливів. Це — відстійник кадрів. Хоча й орган із конституційним значенням. Клюєв спробує посилити свою інституцію та зберегти високий статус. Адже секретар РНБО — формально четвертий статус у системі влади після президента, прем'єра та спікера.

Клюєв два місяці тому очолив виборчий штаб Партії регіонів. Так йому дали зосередитися на парламентській кампанії?

— Вибори можуть бути однією із причин, але не головною. Його прибрали від "каси". Через РНБО він не матиме впливу на фінансові потоки. Займатиметься штабною роботою — координуватиме підготовку до виборів. Щоб стимулювати розгляд якихось фінансових питань, доведеться звертатися до того, хто буде розпорядником "общака". Можливо, до Сергія Льовочкіна чи Валерія Хорошковського.

Керівник виборчого штабу зазвичай це наступний прем'єр-міністр. Клюєв не стане главою уряду?

— Шанс зберігається, бо він не повністю втратив довіру президента. Хоча злий жарт зіграв скандал із записами Романа Забзалюка. Клюєв завжди відповідав за перебіжчиків — "тушок". І тут сам себе переграв. Через цю ситуацію хотіли скомпрометувати Льовочкіна, який фігурував на записах. Але вийшло так, що "Батьківщина" отримала першу перемогу, чому і посприяв Клюєв. Коли доповідали про це президентові, додали інформацію про прямі контакти Клюєва з лідером фракції "Батьківщина" Андрієм Кожем'якіним.

Хто займе крісло першого віце-прем'єра? Називають чотирьох претендентів — Валерія Хорошковського, Ірину Акімову, Сергія Тігіпка, Сергія Арбузова.

— Кандидат номер один — Хорошковський. Хоча я не виключав би Тігіпка. Тоді він стане претендентом на перший номер у списку Партії регіонів на виборах. Зараз на цей статус проходить кастинг. Хорошковський поки що не достатньо публічний для цього. Претендентом може бути і Борис Колесніков. Арбузов дуже хоче стати прем'єром. Робота першим віце-прем'єром може бути для нього підготовчою фазою та стажуванням. Хоча тут, як у ситуації із Клюєвим, можливі сюрпризи. Судячи із заяв Акімової, вона не хоче у Кабмін. Хоча цей варіант розглядається.

Чому Богатирьову призначили в уряд?

— Це було очікувано й означає, що Ахметов зберігає свої позиції у владі. За часів Ющенка Богатирьова в РНБО виконувала роль спецпредставника "донецьких". За президентства Януковича реальний вплив у неї понизився. Зараз вона повертається із почесного заслання до реальної влади та економічних впливів. На новій посаді стане більш публічною.

Чи варто очікувати від неї реформ у медицині?

— Вона досвідчений фахівець. Має чималий управлінський та політичний досвід. Троє її попередників на посаді міністра охорони здоров'я були не дуже сильні. Вони не могли розв'язувати складні бізнес-конфлікти в медичній сфері. Є надія, що Богатирьова може ефективніше керувати підготовкою до реформи системи охорони здоров'я.

Богатирьова приятелювала з дружиною Кучми

Андрій Клюєв був депутатом Донецької міськради та тричі нардепом від Партії регіонів. Двічі обіймав посаду віце-прем'єра. 2004-го — один із керівників виборчої кампанії Віктора Януковича. Його називають відповідальним за формування більшості в парламенті і підкуп депутатів з опозиційних фракцій.

Раїса Богатирьова у 1990-ті виконувала обов'язки наукового консультанта Леоніда Кучми. Була наближеною до його дружини Людмили. Очолювала Мінохорони здоров'я. На виборах 2004-го — довірена особа Віктора Януковича. Обиралася нардепом п'яти скликань. 2005-го очолювала фракцію Партії регіонів. Після того, як Віктор Ющенко призначив її секретарем РНБО, виключили з партії. Богатирьову вважають людиною з близького кола Ріната Ахметова та Бориса Колеснікова.

 

Зараз ви читаєте новину «"Клюєва прибрали від "каси"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути