пʼятниця, 12 лютого 2016 06:00

Кіровоград ніяк не обере собі нову назву

Автор: ФОТО З САЙТА www.sharij.net
  27 грудня торік на площі перед Кіровоградською міськрадою люди зібрали два мітинги. Одні були проти перейменування міста, другим не подобалася назва Інгульськ. Вважають, її нав’язують професори з Києва
27 грудня торік на площі перед Кіровоградською міськрадою люди зібрали два мітинги. Одні були проти перейменування міста, другим не подобалася назва Інгульськ. Вважають, її нав’язують професори з Києва

— Нинішня назва відлякує нормальних людей, — піднімає вказівного пальця лівої руки 40-річний Олексій Строган. 28 січня чистить лопатою сніг біля власного магазину на вул. Полтавській у Ленінському районі Кіровограда. До 21 лютого місто мають перейменувати.

Кіровоград до 1924-го називався Єлисаветградом. Потім 10 років був Зінов'євськом. 1934-го місто спершу перейменували на Кірово, а 1939-го назвали Кіровоградом. Налічує близько 250 тис. жителів. Стоїть на річці Інгул. Поділений на два райони — Кіровський і Ленінський. Центральна площа з 24 лютого 2014-го має назву Героїв Майдану. Напередодні демонтували єдиний у місті пам'ятник радянському діячу Сергієві Кірову. Простояв 78 років.

— Колись возив товари в Западну Україну. Даю накладні, інші документи. Вони читають: Кіровоградська область. Перше запитання: це що, в Росії? — розповідає Олексій Строган. — Для них странно, що 2004 року були такі міста. Колись тих Кіровоградів і Ленінабадів було в усьому Совєтському Союзі. Нє, може, ми й могли б лишити цю назву — якби вона унікальна була. Зробили б тут горки й автомати з газіровкою. Такий собі атракціон СРСР. Але в нас Донбас є.

1992 року перейменувати Кіровоград не дозволили місцеві комуністи. 2000-го провели опитування. Обирали між трьома варіантами: повернутися до старої назви Єлисаветград, залишити нинішню чи вибрати якусь нову. 70% висловилися за Кіровоград.

На опитуванні торік у жовтні, яке проходило одночасно з місцевими виборами, понад 35 тис. осіб проголосували за Єлисаветград. Друге місце посів Інгульськ. Набрав 5 тис. прихильників.

На фасаді кінотеатру "Зоряний" на вул. Великій Перспективній висить наліпка: "Християнському місту — християнську назву".

— Это за Елисаветград агитируют. В ­церквях (Української православної церкви Московського патріархату. — ГПУ) все службы заканчиваются словами: Святая Елизавета — покровительница нашего города, — каже 60-річна Олена Фацевич. Чекаємо на автобус, що курсує до мікрорайону Лелеківка. — Наш город под это название подходит очень хорошо. В центре много красивых зданий, церквей.

Розмову слухає білявка в червоній лижній куртці.

— А мені жаль місцевих пацанів, які служать на передовій. Уявіть, як почуватимуться, коли дізнаються, що місто ­назвали Єлисаветград? У мене чоловік — танкіст. Сказав, якщо так назвуть, то переїде до Кривого Рогу на Дніпропетровщині. Бо від Єлисаветграда і до сепаратистів недалеко, — говорить 31-річна ­Олеся.

— А как должен город называться по-вашему? Ингул вот этот? — запитує Олена Фацевич.

— Мені подобається Златопіль. Уже давно за нього говорять.

— Оно как-то по-деревенски. Это небольшой городок тысяч на пять людей так назвать можно. Для областного центра не очень-то созвучно.

Торік 27 жовтня Кіровоградська мерія не змогла визначитися з остаточним варіантом і запропонувала Верховній Раді сім нових назв міста — Інгульськ, Єлисаветград, Златопіль, Кропивницький, Благомир, Ексампей і Козацький.

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав першу назву. Тепер її мають затвердити депутати до 21 лютого.

Кіровоградці скаржаться, що їх відсторонили від вибору назви міста, а Інгульськ нав'язали столичні професори. Торік у червні в обласному центрі відбулася наукова конференція. Тоді й з'явився цей варіант.

— Ми довго відстоювали ідею перейменувати місто на Златопіль. Проводили слухання, розповідали, звідки вона взялася. Мали 10–15 відсотків прихильників. А тоді приїхали кияни й заявили: "Ми вам привезли нову назву — Інгульськ". Народ присів. А наші організатори конференції враз закивали головами: "Так-так", — розповідає 56-річний Ігор Козуб із комітету відновлення історичної справедливості.

За Єлисаветград агітують на місцевому телебаченні, у церквах і на підприємствах.

На телебаченні крутять відеоролики з місцевими бізнесменами — Павлом Штутманом, Євгеном Бахмачем, Миколою Цукановим, викладачами педуніверситету. У церквах Московського патріархату під час служби місто називають Єлисаветградом.

Які є варіанти перейменування міста

Єлисаветград — походить від назви фортеці святої Єлизавети, яку звели 1775 року, щоб контролювати Запорізьку Січ. Назву відстоюють церковники Московського патріархату, бізнесмени та власники місцевих заводів.

Інгульськ — походить від річки ­Інгул, що тече через місто. Запропонована на Всеукраїнській наукoвo-практичній кoнференції "Перейменувальні прoцеси в тoпoніміці як ціннісний вибір українськoгo суспільства". Назву підтримав профільний комітет Верховної Ради.

Златопіль — колись в області було таке єврейське місто. Його об'єднали з Новомиргородом. Назву запропонував колишній ректор Кіровоградського педуніверситету Григорій Клочек.

Ексампей — місцевість у Нoвoукраїнськoму райoні на Кірoвoградщині, столиця скіфів. Про неї згадував у своїх працях античний історик Герoдoт. Це варіант від кіровоградського політолога Дмитра Сінченка.

Благомир — назву запропонував місцевий підприємець Геннадій Орєшкін.

Кропивницьк — на честь драматурга й керівника першого українського театру Марка Кропивницького. Так хоче назвати обласний центр місцевий художник Ігор Смичек.

Козацьк — пропонує кіровоградський активіст Станіслав Пересипко.

Зараз ви читаєте новину «Кіровоград ніяк не обере собі нову назву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути