пʼятниця, 06 січня 2012 07:30

Керівник району приватизує державну квартиру

Автор: Фото з сайту Канівської РДА
  Олексій Гика — пенсіонер. Головою райдержадміністрації його призначили з дозволу Управління держслужби
Олексій Гика — пенсіонер. Головою райдержадміністрації його призначили з дозволу Управління держслужби

Трикімнатну службову квартиру в центрі міста Канів на Черкащині приватизує голова місцевої райдержадміністрації, "регіонал" 63-річний Олексій Гика. Помешкання купили в жовтні минулого року за 299 тис. грн. Гроші виділили з районного бюджету.

30 грудня районна рада дозволила голові приватизувати державне житло. Для ухвалення рішення знадобилося шість голосувань і дві сесії — чергова й позачергова.

— Олексія Гику призначили в травні 2010-го, — каже депутат районної ради, член Соцпартії 62-річний Микола Фесенко. — До цього він жив у містах Вишневе під Києвом і Шахтарськ Донецької області. Працював із губернатором Сергієм Тулубом в "Енергоатомі". Олексій Гика — пенсіонер. Державну посаду посів із дозволу Управління держслужби.

Торік голова РДА попросив депутатів райради придбати йому службове житло. Помешкання на 79 кв. м купили в одному з кращих багатоквартирних будинків Канева. Гроші виділили з бюджету району. 2 грудня сесія райради прийняла квартиру в комунальну власність і передала у службове користування райдержадміністрації.

— Далі почалися дива, — розказує Микола Фесенко. — Голова пожив у квартирі трохи більш як три тижні і захотів її приватизувати. 26 грудня на засіданні райради з'явився проект рішення "Про погодження на приватизацію".

Напередодні сесії засідала комісія комунальної власності. Із чотирьох депутатів за приватизацію житла висловився один.

— Попри негативне рішення комісії голова районної ради "регіонал" Михайло Бала виніс питання на голосування, — продовжує Микола Григорович. — У Канівській райраді — 58 депутатів. Для ухвалення рішення необхідно 30 мандатів. Перше голосування дало 18. Потім за наполяганням Бали депутати переголосували. "За" було 19. Оголосили перерву. Тільки-но депутати вийшли на перекур, як почалися дзвінки з вищестоящих організацій. Дзвонили навіть із області керівники управлінь.

По перерві голосували ще тричі. Востаннє — поіменно.

— Піднімався депутат і особисто казав "за" чи "проти". Результати обробки далися взнаки. Учителі й лікарі вже голосували "так, як треба". Але найсмішніше, що рішення не ухвалили. "За" було 25 депутатів.

На 30 грудня призначили позачергову сесію райради.

— Ми теж не сиділи склавши руки, — стверджує Микола Фесенко. — Скликали засідання ради ветеранів. Усі присутні висловилися проти приватизації житла головою адміністрації. У нас у районі є нагальніші проблеми. Цих 300 тисяч не вистачає на газифікацію села Яблунів.

Перед голосуванням Микола Фесенко запропонував Олексію Гиці відмовитися від житла.

— Ви багато хочете, — відповів голова райдержадміністрації.

— На сесії зачитали лист губернатора Сергія Тулуба. Він просив депутатів допомогти Гиці приватизувати житло. У результаті "за" проголосували 34 депутати. Рішення ухвалили, — продовжує Микола Григорович. — Голосувала вся Партія регіонів і три депутати від "Батьківщини" на чолі з головою районного осередку Олексієм Грищенком. Я попередив колег, що після зміни влади це ганебне рішення буде першим, за яке візьметься прокуратура.

Олексій Гика не надав довідку з Бюро технічної інвентаризації про відсутність у нього приватизованого житла.

— У Каневі я рік жив без квартири в собачих умовах, — каже він. — У місті облаштована трикімнатна квартира коштує 50 тисяч доларів або 400 тисяч гривень. Так глибоко запускати руку в районний бюджет я не хотів. Мені придбали житло за 300 тисяч. Там лише голі стіни. Щоб довести квартиру до ума, треба вкласти ще 300 тисяч гривень. Уявіть собі, я витрачуся на ремонт, а згодом держава в мене відбере житло. Хіба це розумно? Тому я і просив приватизувати. Із Канева я нікуди їхати не збираюся. Не дочекаються.

Торік Черкаська обласна рада виділила 500 тис. грн на купівлю житла головному лікарю дитячої лікарні Сергію Маркову. Він переїхав із Донецької області.

Зараз ви читаєте новину «Керівник району приватизує державну квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути