пʼятниця, 25 березня 2016 06:55

До 8036 днів в'язниці засудили Надію Савченко

Автор: REUTERS
  Народний депутат України та член Парламентської Асамблеї Ради Європи Надія Савченко під час оголошення вироку в суді міста Донецьк Ростовської області Росії 22 березня 2016 року
Народний депутат України та член Парламентської Асамблеї Ради Європи Надія Савченко під час оголошення вироку в суді міста Донецьк Ростовської області Росії 22 березня 2016 року

До 22 років позбавлення волі засудив Донецький міський суд Ростовської області Росії офіцера Збройних сил України й народного депутата 34-річну Надію Савченко. Її визнали винною у вбивстві російських журналістів Ігоря Корнелюка й Антона Волошина та в замаху на життя телеоператора Віктора Денисова.

У термін покарання зараховано перебування під вартою протягом 632 днів із 30 червня позаминулого року. Також суд постановив сплатити 30 тис. руб. (11,5 тис. грн. — ГПУ) штрафу за "незаконний перетин кордону". Обвинувачення вимагало 23 роки колонії.

Вирок набуде чинності 6 квітня. Тоді ж Савченко обіцяє поновити сухе голодування.

На суді були присутні сестра Надії 32-річна Віра Савченко, прес-секретар президента України Святослав Цеголко, народні депутати — Ірина Луценко, Марія Іонова, Олексій Рябчин і Сергій Євтушок.

"Половину української делегації не пустили. До залу додатково завели автоматника", — повідомляє у "Твіттері" Цеголко. До суду автозак із Надією супроводжували 16 автоматників, за його словами.

Неподалік мітингують зо три десятки людей із прапорами Росії і так званих ЛНР, ДНР і Новоросії.

"Суддя читає у вироку: "типова бандерівка". У залі — сміх. Суддя: кому весело — можу видалити. Савченко: мені весело!" — пише у "Твіттері" російською Микола Полозов, адвокат Надії.

Під час оголошення вироку, щойно суддя назвав її винною, Савченко заспівала "Горіла шина, палала" — на мотив народної пісні.

"Надія відмовляється подавати апеляційну скаргу на вирок. На її думку, це прискорить звільнення, — пише у "Фейбуці" адвокат Марк Фейгін, 44 роки. — Відмова від апеляції закриває можливість оскарження в Європейському суді з прав людини".

"Минулого тижня звільнити Надію закликав особисто Барак Обама. 23 березня до Москви прилітає держсекретар США Джон Керрі. Однією з тем переговорів буде звільнення Савченко, — пише в соц­мережі адвокат Ілля Новіков, 34 роки. — Росії з кожним днем все неприємніше й дорожче утримувати Надію. Забагато питань блокуватиме невирішена "проблема Савченко", і це стосується не лише мінських переговорів. З винесенням вироку втрачається можливість тягнути час. Американці та європейці вимагають безумовного й негайного звільнення. Якими зовнішніми декораціями його обставити, Росія й Україна можуть домовитися самі".

Зараз ви читаєте новину «До 8036 днів в'язниці засудили Надію Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути