вівторок, 29 грудня 2015 06:00

Фірташ і Тимошенко мають спільні газові інтереси

 

На початку жовтня Верховна Рада підтримала зниження рентної плати за видобуток газу з 70% до 14–29%, залежно від глибини буріння. На ухваленні законопроекту наполягла фракція "Батьківщина". "За" проголосували 228 депутатів.

— Тарифи, які влада встановила на газ — 7 188 гривень за тисячу кубометрів, є злочином проти населення. Зниження ставки рентної плати сприятиме не лише розвитку власного видобутку газу, а й, за рахунок скасування безглуздого податку, надасть можливість знизити тарифи на газ і тепло для людей, — каже лідер партії "Батьківщина" 55-річна Юлія Тимошенко. — Оскільки передбачається суттєве зниження ціни на природний газ, уряд матиме підстави здійснити перерахунок необхідного обсягу фінансових ресурсів, що планують спрямувати на житлові субсидії громадянам.

— Цієї зими рентна ставка має залишитися незмінною. Тому що рента — джерело для субсидій. Її зниження призведе до збільшення прибутку приватних компаній, що видобувають газ. Та аж ніяк не вплине на його вартість для населення, — пояснює голова компанії "Нафтогаз Україна" 36-річний Андрій Коболєв.

— На початку року ми з боями добилися підняття ренти на видобуток газу до 70 відсотків. Хотіли витягнути наддоходи з кишень олігархів, які контролюють приватні газові підприємства, і спрямувати їх на формування субсидій. Та парламентарі більшістю голосів знову підтримали її зниження. Вражений їхнім рішенням, — каже прем'єр-міністр 41-річний Арсеній Яценюк.

— Заявами про зниження тарифів для населення "Батьківщина", на чолі з Тимошенко, намагається створити інформаційну завісу задля лобіювання корупційних інтересів. Головний пункт даного законопроекту — це зменшення рентної плати для підприємств, що працюють за спільними договорами з видобутку газу, до нуля відсотків. Де свердловини є державними, а газ віддається приватним компаніям на продаж, — говорить народний депутат від "Народного фронту" 36-річна Тетяна Чорновол.

Карпатигаз — одна з найбільших приватних газовидобувних компаній України. Контролює 28 млрд кубів запасів газу. Їх ринкову вартість оцінюють у $6 млрд.

2011 року, за сприяння тодішнього міністра енергетики Юрія Бойка, компанія уклала договір про спільну діяльність із державним газовидобувним гігантом "Укргазвидобування". Він, за угодою, безкоштовно передав Карпатигазу частину своїх свердловин. Більшість із них розташовані в Харківській та Полтавській областях.

Карпатигаз — дочірня компанія шведської "Місен енерджі". Та зареєстрована на шість фірм. Контрольний пакет акцій — близько 80%, розділений між кіпрськими офшорами — "Бленкбенк інвестмент", "Нелстон холдингз", "Норчамо лімітед". Інформація про власників прихована. Журналісти програми "Слідство.Інфо" встановили зв'язок компанії Карпатигаз з Юлією Тимошенко, олігархом Дмитром Фірташем і російським кримінальним авторитетом Семеном Могилевичем.

За даними реєстру кіпрських фірм, серед офшорних засновників "Норчамо лімітед" — компанія "Хейко венчерз". Водночас вона є акціонером хімічної корпорації Фірташа "Остхем венчерз лімітед". Українські представники Карпатигазу спростовують приналежність олігарха до їхньої компанії. Називають інше ім'я — Олександр Спектор. Це — колишній бізнес-партнер Фірташа. Його ­неодноразово призначали на керівні посади в компаніях олігарха.

Власниками офшорної фірми "Нелстон холдінгз" є підставні компанії Кіпру та Британських Віргінських островів. "Нелстон холдингз" зареєстрована на громадянку Росії Галину Телеш. Вона — колишня дружина кримінального авторитета Семена Могилевича, якого вважають лідером російської міжнародної мафії. В Україні тривалий час контролював ринок газу. Зараз переховується від Федерального бюро розслідувань США. Зв'язок Могилевича та Фірташа простежується у створенні РосУкрЕнерго. Право власності на неї розділили російський Газпром та український олігарх.

РосУкрЕнерго створили в липні 2004 року, щоб змінити угорського посередника в транспортуванні туркменського газу "Оурел Транс Газ". Його засновником був Могилевич.

Власником третього офшора — "Бленкбенк інвестмент" — є харків'янин Сергій Пробилов. Він — бізнес-партнер Олександра Тимошенка, чоловіка лідера "Батьківщини". Разом заснували компанію "Деосепт" із виробництва медичної техніки.

Законопроект про зниження ренти фракція "Батьківщина" просуває в інтересах приватних газодобувних компаній, наголошують більшість експертів. Адже зростання ренти до 70% відчутно скоротило доходи олігархів. Зниження відсоткової ставки дозволить компаніям зберігати надприбутки.

6 ­мільярдів гривень — річна виручка компанії Карпатигаз. Після зниження рентної ставки її власники матимуть додатково близько 3 млрд грн.

"Висока рентна ставка дозволяє формувати субсидії"

— Рентна плата на видобуток газу в Україні — 70 відсотків, є аномально високою. Інвестувати у розвиток галузі не вигідно ні державному Укргазвидобуванню, ні олігархам. Завдяки зниженню ставки зможемо стимулювати розвиток газовидобутку. Важливо, щоб ренту знизили для всіх підприємств, незалежно від форми власності. Бо якщо йдеться лише про компанії зі спільною діяльністю, приватний газовидобуток, то за таких умов державне Укргазвидобування завідомо буде приречене на банкрутство, — каже керівник енергетичних програм центру "Номос" 52-річний Михайло Гончар. — З іншого боку, висока рентна ставка дозволяє формувати субсидії. І в цьому є своя логіка.

— Якщо нинішню надвисоку рентну плату не змінювати, то надходження до бюджету з кожним роком зменшуватимуться — бо газодобувна галузь не розвиватиметься. Якщо ж для влади пріоритетом є енергетична незалежність країни, то треба дбати про нарощування видобутку власного газу. Це означає на якийсь час свідомо піти на зменшення надходжень до бюджету. Зате потім, за рахунок збільшення ресурсного потоку, зростуть і надходження. На відміну від нинішніх, вони будуть стабільними, а не падатимуть щороку.

Чи вплине зміна рентної ставки на зниження тарифів для споживачів?

— Ні. Заяви окремих політиків про зниження тарифів у такий спосіб є популізмом. Адже в нас не лібералізований ринок газу, а регульований. Тарифи для населення визначає спеціальна комісія.

Нам потрібно йти до розвиненого конкурентного ринку газу. Коли це станеться — залежатиме від темпів реформування сектору. На це треба щонайменше п'ять років.

Приватні власники газовидобувних компаній сплачували певні кошти за ренту. Тепер ця сума буде нижчою. Куди подінуть різницю?

— Власники отримуватимуть надприбутки — завдяки зниженню ренти. Важливо, щоб вони потрапляли не до їхніх кишень, а йшли у вдосконалення і розширення видобутку газу. Лише за таких умов галузь розвиватиметься. Уряду потрібно провести її деофшоризацію. І прописати чіткі норми для власників приватних газодобувних компаній.

Зараз ви читаєте новину «Фірташ і Тимошенко мають спільні газові інтереси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути