Ексклюзиви
вівторок, 31 січня 2012 00:15

"Європа не розуміє, чому українська влада уникає відвертого діалогу"

Всесвітній економічний форум у Давосі, на загальну думку української опозиції та західних політиків, показав, що правляча верхівка України так і не зрозуміла прямої залежності: рівень інвестиційної привабливості нашої держави безпосередньо пов'язаний із політичними переслідуваннями опозиції. Юлія Тимошенко має бути на свободі — така позиція західного суспільства. Із цієї причини економічний форум перетворився для представників української влади на політичний.

Резолюція ПАРЄ, що передбачає застосування санкцій у разі недотримання владою України основних демократичних засад і верховенства права, по суті, почала процес ізоляції Януковича. Поки що неофіційно. На Всесвітньому економічному форумі в Давосі, українському президентові не вдалося домовитися про зустріч із жодною знаковою особистістю теперішньої світової еліти. У той час як на цьогорічний форум з'їхалися рекордна кількість світових знаменитостей політики, економіки та бізнесу — понад 2,5 тисячі. Головною темою став пошук нових моделей управління та загальні перспективи світової економіки на майбутнє.

Україну на форумі представляла не тільки влада та великі бізнесмени, але й опозиція — Арсеній Яценюк, Наталія Королевська та Микола Катеринчук.

Виступ Віктора Януковича на Українському прийомі на другий день роботи форуму загалом не справив враження на європейських політиків. Вони чекали від нього лише однієї конкретної відповіді — коли президент здійснить обіцяну ще у вересні минулого року декриміналізацію статті, за якою засудили Юлію Тимошенко. Конкретики щодо цієї теми Віктор Янукович старанно уникав.

— Нам треба вдосконалювати наше законодавство в політико-юридичній площині. Статті 364-та, 365-та мають більш відповідати європейським стандартам, і момент, коли такі злочини будуть розглядатися в політичній площині, настане, — заявив він. — Але зараз ми повинні жити в площині нинішнього законодавства. Звинувачувати когось у виконанні чинних законів України — неправильно.

Коли Віктор Янукович почав говорити про Юлію Тимошенко, із зали на знак протесту вийшли Наталія Королевська та Микола Катеринчук.

Як підкреслила лідер опозиційної УСДП Наталія Королевська, незважаючи на те, що форум у Давосі традиційно присвячений економіці, стосовно України в західних політиків виникало тільки одне питання — коли звільнять Юлію Тимошенко.

— Європа сьогодні не розуміє поведінки української влади, яка, прибувши на форум, уникає відвертого діалогу зі світовими лідерами. Нещодавня резолюція ПАРЄ — серйозне попередження для української влади. Наступним кроком може стати формування списку відповідальних за ситуацію, що склалася в Україні та запровадження санкцій, — розказала Наталія Королевська. — Сьогодні вкотре Україна стоїть на роздоріжжі — або азійщина, або європейські перспективи. Або нас будуть сприймати як країну з демократичними цінностями та розвиненою економікою, або ми опинимося в міжнародній ізоляції. Резолюція ПАРЄ та форум у Давосі це чудово продемонстрували.

Загальний настрій європейських учасників Українського ланчу підкреслила дружина голови шведського МЗС Анна-Марія Кароццо-Більд. Вона принесла до зали футболку з портретом ув'язненої лідерки української опозиції та написом англійською "Звільнити Юлію Тимошенко". Закінчивши виступ, Віктор Янукович одразу залишив захід, проігнорувавши його другу частину.

Зараз ви читаєте новину «"Європа не розуміє, чому українська влада уникає відвертого діалогу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути