вівторок, 27 вересня 2016 06:50

"Якщо глава держави займається всім, він не займається нічим"

Автор: Ольга Камєнєва
  Народний депутат Віктор Балога: ”Учитель за дві-три тисячі гривень навчить дитину? І в школі нема корупції? Є. Бо інакше він помре. А медик нормально полікує за три тисячі гривень? Ні”
Народний депутат Віктор Балога: ”Учитель за дві-три тисячі гривень навчить дитину? І в школі нема корупції? Є. Бо інакше він помре. А медик нормально полікує за три тисячі гривень? Ні”

— Рвемося у Європу, а в нас вода — погодинно. В яких умовах живе пересічний громадянин України? Якщо президент має свій банк — він бізнесмен. Знає, як робити бізнес. Створив для себе умови. От тепер створи умови для кожного українця, щоб він міг узяти кредит і відкрити власну справу, — каже народний депутат 53-річний Віктор Балога.

Зустрічаємося у дворі його будинку в селищі Конча-Заспа під Києвом 7 вересня. Віктор Іванович пропонує каву. Говоримо на ґанку. Тут бігова доріжка й спортивні тренажери. Невеликий двоповерховий будинок стоїть у саду.

— Живу тут, лише коли засідає Верховна Рада. А так — постійно в Мукачеві з родиною, — говорить Віктор Іванович.

Як подолати кризу в країні?

— Народу варто подивитися, чи тих вони найняли на роботу. Під час Революції гідності сподівалися, що все буде гаразд. А виявилося — найняті працюють погано. Якби сталося диво й взялися за економіку, то подолали б кризу дуже просто. Не треба говорити — ми боремося з корупцією. Потрібно показувати приклад. Не брати на роботу своїх топ-менеджерів чи земляків. Порошенко повинен стати зразком людяності, високої моралі, обмежити себе у всьому. Президент має стати батьком нації.

У парламенті майже припинили розмови про дострокові вибори. Їх не буде?

— Вибори — це єдиний вихід із політичної, економічної та геополітичної кризи.

Ми не працювали ціле літо — що на розгляд Верховної Ради внесли проривне, значуще для суспільства у вересні? Нічого нема. Але розповідають — вибори не потрібні, бо це трагедія для країни. Трагедія буде для деяких політичних сил, деяких політиків. Але не для народу.

Кілька мільйонів українців — на заробітках за кордоном, бо тут немає нормальних умов для життя. Їх не створюють для людей, але й із влади йти не хочуть.

Тобто народні депутати здебільшого вдають, що працюють?

— Такий парламент не потрібен. Депутати ходять на роботу, аби поімітувати — у нас все добре. А треба так: зібралися — за один тиждень проголосували питання зовнішньої політики, за наступний — економіки, далі — силового блоку чи корупції. Але нема політичної волі до того, щоб бути кращими. Відсутнє бажання ставати подібними до Німеччини, Італії чи США.

Усі визнають: наше головне зло — корупція. Однак віз і нині там. Чому?

— Народний депутат живе на 17 тисяч гривень? Ніхто в таке не вірить. На зарплату живуть 10–15 народних депутатів. Давайте скоротимо половину державних службовців. Після того можна рахувати, скільки ще треба звільняти. Дамо міністру об'єктивну зарплату — 5 тисяч доларів. Але якщо вкраде — твій він, не твій — має сісти. Тоді закінчиться корупція.

Учитель за 2–3 тисячі гривень навчить дитину? І в школі нема корупції? Є. Бо інакше він помре. А медик нормально полікує за 3 тисячі гривень? Ні. Що заважає зробити страхову медицину за тиждень? Треба внести проект у парламент і проголосувати.

Імовірність дострокових президентських виборів висока?

— Не хотів би їх. Спочатку варто двічі-тричі Верховну Раду переобрати. Але Порошенкові треба інакше подивитися на ситуацію. У посланні до парламенту каже: "Усіх чекав на Майдані 24 серпня в День Незалежності". Він — нещирий. Багатьох Героїв України не запросив. Такого ніколи не було. Є Герой України, колишній політв'язень і політичний діяч — Степан Хмара. Його президент не запросив. І каже, що прагне консолідувати націю. Якщо хочеш, аби вся еліта працювала на країну під твоїм проводом, знаходь до кожного ключ і спілкуйся.

Після повернення з російської в'язниці Надії Савченко чимало хто пророкував їй президентство. Говорять про такі перспективи музиканта Святослава Вакарчука. Неполітик може стати президентом теперішньої України?

— Треба, щоб народ обирав безкорисливих.

Як цього досягти?

— За два роки зубожіння люди стали залежніші. Активне населення — на заробітках. Уявіть, завтра президент каже: "Вношу у парламент закон про вибори. Він дозволяє кожному українцю, де б не був у світі, проголосувати по інтернету". Кілька мільйонів отак раз — і змінили б країну. На поверхні є кілька речей, які треба зробити, і почнемо отримувати результат.

Чому не складається з урядом технократів? Західні міністри не прижилися, а грузинські — малоефективні.

— Немає значення — звідки ви. Спершу напишіть план роботи. Якщо не знаєте, запросіть американців чи німців. Вони допоможуть. І давайте змінимо все — починаючи з Конституції. Подужати можна за півроку.

Порошенко всі проблеми повісив на себе. Узявся всім керувати. Тому він відповідальний, що в країні немає реформ. Не Яценюк, не Гройсман, а Порошенко. З його слів, у нас все нормально. Але макропоказники економіки кажуть про протилежне.

А як варто діяти президентові?

— Набрати команду. Він не бідний чоловік — може собі це дозволити. І хай підготують програму реформ на рік — в охороні здоров'я, освіті, економіці. Хто не справляється, беріть іншого. Наймайте пацанів у джинсах із хорошою освітою. Тасуйте, доки діамант у тому місиві не випливе. А він точно випливе, і не один.

Ви очолювали Секретаріат президента Ющенка. Якби були головою адміністрації Порошенка, від чого відраджували б його?

— Говорив би йому те ж, що й вам зараз. Навіть ціною політичного програшу зробити на посаді президента все, щоб стати об'єднуючим фактором нації. Надважливо — зайнятися зовнішньою політикою й боротьбою з корупцією. І в жодному разі не лізти в економіку. Бо якщо глава держави займається всім, він не займається нічим.

А в уряді погодилися б працювати?

— Не в цій системі з таким набором цінностей.

Взагалі ж міг би очолити будь-яке міністерство. Охорони здоров'я, наприклад. Якщо не заважатимуть, за півроку не буде черг на лікування. Будуть закони, що відповідають потребам людей. Ніхто не шукатиме гроші в соцмережах. Навіть із тими коштами, що є, зроблю це. Міністр повинен бути менеджером, а не лікарем.

Ви критикували рішення уряду виділити 80 мільярдів гривень на субсидії. Як без цих грошей вийти із "тарифного глухого кута"?

— Допомога має бути адресна. Дайте пенсію, зарплату — і нехай людина сама платить. Тут знову нещирість. Убивають середній клас — основу будь-якої нації. Люмпенізують його і роблять рабами.

Усі ці п'явки — обленерго, теплоенерго — надають послуги. Їм затверджують тарифи й під це виділяють гроші. А вони забезпечують відкати. Влада почала такий бізнес, як заробляння на субсидіях. І народ це розуміє.

Як повернути Донбас? І чи потрібно?

— Іноді достатньо відрізати палець, щоб не було гангрени. Потрібен референдум — аби не президент чи Верховна Рада визначалися з долею Донбасу. Ніхто не давав повноваження в обхід нації приймати доленосні для країни рішення.

Я хочу, щоб Донбас був наш. Але питання — якою ціною? Давайте порадимося. Побачимо, як міркує суспільство, і приймемо рішення. Можливо, болісне, неприємне. Але зупинимо війну. Зараз її експлуатують як різновид бізнесу. Це — неприпустимо.

Як бути з Кримом?

— Крим — український. Але питання повернення на порядку денному не стоїть.

Півострів стане наш тоді, коли в Україні буде почесно просити громадянство й паспорт. Зараз валовий внутрішній продукт на душу населення у Росії 15 тисяч доларів, а у нас — до 3 тисяч.

Очолював Секретаріат президента Ющенка

На парламентських виборах позаторік Віктор Балога переміг в окрузі у Мукачевому на Закарпатті. До цього двічі був народним депутатом, мером Мукачевого, головою Закарпатської облдержадміністрації, міністром із питань надзвичайних ситуацій, очолював Секретаріат президента Віктора Ющенка. Займався бізнесом. За фахом — товарознавець. Служив у танкових військах.

Від першого шлюбу з дружиною Оксаною мають синів — 28-річного Андрія й Павла, 22 роки, і доньку, 16-річну Софію. Старший син — мер Мукачевого.

Одружений. Із дружиною Едітою виховують однорічного сина Андрія.

— Дуже люблю гори. За день можу пройти 10–15 кілометрів, — каже Віктор Іванович.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо глава держави займається всім, він не займається нічим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути