середа, 25 травня 2011 00:45

"Досаджаються до того, що суспільство почне їх стріляти"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Під стінами Лук’янівського слідчого ізолятора 23 травня проходить акція ”День героя”. Учасники вимагають випустити із СІЗО політв’язнів — Ганну Сінькову та Сергія Костакова
Під стінами Лук’янівського слідчого ізолятора 23 травня проходить акція ”День героя”. Учасники вимагають випустити із СІЗО політв’язнів — Ганну Сінькову та Сергія Костакова

Лідер партії "Братство" 47-річний Дмитро Корчинський сидить на бордюрі під стінами Лук'янівського слідчого ізолятора в Києві. Тут 23 травня відбувається акція на підтримку затриманих — Ганни Сінькової та Сергія Костакова.

19-річну Ганну звинувачують у "нарузі над могилою". 16 грудня торік вона смажила яєчню на Вічному вогні в столичному парку Слави. Так хотіла привернути увагу до проблем ветеранів. Бізнесменові Костакову закидають хуліганство — мовляв, під час підприємницького Майдану пошкодив чиєсь авто.

— Якщо все так піде й далі, незабаром більшість із присутніх тут людей будуть сидіти, — говорить Корчинський. — У донецьких такий підхід: якщо ми чогось не розуміємо, розбиратися буде прокурор. Раніше казали, що Янукович бандит, а він виявився мусором. В Європі існує така негласна, але тверда домовленість між владою і суспільством — ми вас не саджаємо, ви нас не стріляєте. Наша ж влада розуміє це так, що треба саджати. І вони досаджаються до того, що суспільство почне їх стріляти.

Акція відбувається перед воротами СІЗО. Збираються зо півсотні людей. За ними наглядають п'ятеро міліціонерів. Курять, позіхають.

— Ганна написала заяву щодо психологічного тиску та погроз із боку оперуповноважених Печерського райуправління внутрішніх справ, — розказує її адвокат 36-річний Олег Бондарчук. — Вимагали, аби підписала зізнання щодо підпалу офісу Партії регіонів на Кловському узвозі. Правосуддя має бути одне для всіх. Згадаємо хоча б рибалок, яких побили в Чернівецькій області, де їм погрожував убивством голова райдержадміністрації Михайло Бойчук. Із нього взяли підписку про невиїзд — і все. Існує вибірковість застосування законодавства.

На акцію приходить баба затриманої

68-річна Любов Сінькова. Вона носить передачі онуці.

— Огидно, що на Солом'янському цвинтарі по могилах замучених фашистами киян проклали асфальтовану дорогу, а Аню посадили "за осквернение", — каже.

Між деревами розтяжка "Свободу політв'язням". На стовбурах прикріплені скотчем роздруковані на аркушах фотографії Сінькової та Костакова.

— Якби навіть Сергій Костаков справді пошкодив те авто, його мали б оштрафувати на 51 гривню й відпустити, — говорить учасник акції 51-річний Олександр Місюра. — Але він — активіст підприємницького Майдану. Влада демонстративно тримає Сергія у СІЗО — щоб іншим було неповадно виходити на протести.

Підтримати політв'язнів приїхали гурт "Вій", виконували пісні Української повстанської армії, та Сергій Василюк із групи "Тінь Сонця". Люди прислухаються до пісень. Аплодують. Після виступу починають розбирати намет з апаратурою і знімати плакати.

Акція закінчується за 1,5 год.

Зараз ви читаєте новину «"Досаджаються до того, що суспільство почне їх стріляти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути