четвер, 28 січня 2010 08:19

"Депутатів більше задовольнятиме обрання президентом Тимошенко"

Автор: фото з сайту www.minjust.gov.ua
  Політолог Ігор Когут вважає, що новий президент може відновити укази Віктора Ющенка про розпуск парламенту
Політолог Ігор Когут вважає, що новий президент може відновити укази Віктора Ющенка про розпуск парламенту

Віктор Янукович заявив, що в разі обрання його президентом можливі дострокові вибори до парламенту. Їх проведуть одночасно із виборами до місцевих рад — 30 травня 2010 року.

— Януковичу в першу чергу потрібна своя більшість у парламенті — щоби призначити лояльнішого до себе прем"єра, близьку людину, — каже керівник Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, 38 років. — Він хоче уникнути схеми, за якою діяв президент Ющенко. Той 2006 року призначив главою уряду людину, яку особисто не хотів бачити на цій посаді, — Віктора Януковича.

На яких законних підставах президент може розпустити Раду?

— Документально не доведено існування більшості. Відповідно, якщо таку коаліцію не буде створено, у президента є чітке конституційне право розпускати парламент. Також Партія регіонів може вчинити так, як свого часу зробив БЮТ, — скласти 150 мандатів.

Є ще один механізм розпуску — минулорічні укази Ющенка готові. Їх лише призупинено.

Новий президент може надати їм чинності знову?

— Президент може ще раз внести їх від свого імені. Неясно лише, наскільки суспільство буде готове до чергових виборів. Тому що на носі місцеві вибори. І за їх підсумками політики оцінюватимуть свої шанси на виборах до парламенту. Наприклад, якщо Тігіпко та Яценюк побачать, що набирають темп, тоді вони будуть зацікавлені й у парламентській кампанії.

Чи вигідно тоді Януковичу ініціювати перевибори парламенту, в якому посилять свої позиції Тігіпко та Яценюк?

— Не вигідно, але без форматування коаліції він ніяк не зможе. Можливо, Янукович сподівається, що, наприклад, Сергій Тігіпко більше зосередиться на київських виборах, займеться цим важливим політичним плацдармом.

Невідомо, на кого поставить Литвин і чи не стане в позу

Тігіпко сумнівається у можливості позачергових парламентських виборів. Мовляв, депутати вже поприкипали до своїх крісел.

— Так, нардепам невигідні вибори. Їх більше задовольнятиме обрання президентом Тимошенко, бо тоді, швидше за все, не постане питання про легітимність коаліції.

Тобто якщо президентом стане Тимошенко, розпуск Ради малоймовірний?

— Прем"єр і так змобілізує депутатів навколо себе. Тому вона навіть теоретично про дострокові вибори не говорить. Єдине питання, яку роль в її коаліції гратиме Блок Литвина. Бо невідомо, на кого поставить Володимир Михайлович і чи не стане він у позу. Проблемою для Тимошенко також буде ситуація з "Нашою Україною" (частина нардепів категорично підтримують Віктора Ющенка, який жорстко критикує Тимошенко. — "ГПУ"). Але щоб забезпечити стійкість коаліції й мати стабільну більшість, вона залучатиме парламентаріїв з інших фракцій. Ці люди не ввійдуть до коаліції, бо це заборонено як імперативним мандатом, так і порядком формування коаліції. Але неформально вони будуть там.

Зараз ви читаєте новину «"Депутатів більше задовольнятиме обрання президентом Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути