вівторок, 16 лютого 2016 06:40

Депутати з Майдану не стали корупціонерами

Автор: Ольга Камєнєва
  Люди покладають квіти під монумент Незалежності на майдані у Києві. 19-20 лютого підніжжя стели горіло від гранат силовиків і коктейлів Молотова активістів. На вул. Інститутській, де вбили 53 людини, влаштували алею із фото загиблих
Люди покладають квіти під монумент Незалежності на майдані у Києві. 19-20 лютого підніжжя стели горіло від гранат силовиків і коктейлів Молотова активістів. На вул. Інститутській, де вбили 53 людини, влаштували алею із фото загиблих

Після Революції гідності народними депутатами стають вісім людей із Майдану. 28-річний Володимир Парасюк був сотником. Переміг як самовисуванець у мажоритарному окрузі. 4 листопада 2015 року побив прокурора Олександра Голінченка в Печерському райсуді Києва. 19 листопада ­2015-го вдарив ногою в голову полковника СБУ Василя Пісного.

36-річного Михайла Гаврилюка 22 січня 2014-го на вул. Грушевського в столиці бійці спецзагону внутрiшнiх вiйськ роздягли на 10-градусному морозі. Оголеного штовхали й били. Балотувався у мажоритарному окрузі від партії "Народний фронт".

44-річний Дмитро Ярош організовував самооборону Майдану. Об'єднав праворадикальні організації в партію "Правий сектор". Під час анексії Криму й Донбасу російська преса звинувачувала його в терактах.

49-річна Ольга Богомолець і 50-річний Олег Мусій були медиками на Майдані. 37-річного Ігоря Луценка викрали невідомі з Жовтневої лікарні столиці. Катували, потім залишили в лісі поблизу Києва.

43-річний Євген Нищук був ведучим на сцені Майдану. Не полишав її навіть під час розстрілів і пожежі в Будинку профспілок.

37-річний Дмитро Булатов — учасник "Автомайдану". Наприкінці січня 2014-го його викрали на сім днів. Катували, відрізали частину вуха.

— Майдан не породив нових політиків. З народу — нардепи Гаврилюк, Парасюк, Ярош, а також міністри Нищук і Булатов. Про них широкий загал нічого не чув до революції. Решта — громадські діячі.

Парасюка й Гаврилюка люди обрали, бо сподівалися, що вони добре розумітимуть народ і діятимуть по совісті. Дійсно, вони не стали корупціонерами. Але особливої користі в парламенті не принесли. Їм бракує освіченості. Парасюк часто потрапляє в скандальні ситуації. Здається, що колеги його не стримують, а навпаки, заохочують до бійок. Ярош не виправдав очікувань людей. Не показав себе лідером. Та й російська пропаганда все-таки вплинула на українців. У розробці важливих законопроектів майданівці участі не брали.

На міністерські крісла "майданівців" запросили, щоб згодом зняти. Нищука "з'їли", бо на його місці потрібна людина, якою можна керувати. Мусій виявився слабким управлінцем. Булатов — непрофесійним у своїй сфері.

Словник майдану

Автомайдан. Група майданівців на автомобілях, які організовували протести під будинками чиновників. За час Революції гідності побували біля 47 маєтків політиків.

"Беркут". Спецпідрозділ МВС для охорони порядку. Обороняли адмінбудівлі від протестувальників. У січні-лютому використовували вогнепальну зброю проти мирних активістів.

Волонтери. Слово стало актуальним у листопаді 2013 року. Сотні киян селили в себе вдома іногородніх активістів, приносили майданівцям їжу та ліки.

"Глибоко занепокоєні". Так говорили про єврочиновників, представників ООН і США, які часто вживали це словосполучення. Воно асоціюється з бездіяльністю іноземців.

Небесна сотня. Так називають активістів, яких убили на Майдані силовики. Вперше це словосполучення вжив ведучий Майдану Євген Нищук 19 лютого 2014 року.

Революція гідності. Назва протесту в Україні з листопада 2013 по лютий 2014 року. Вперше вжив лідер "Свободи" Олег Тягнибок 8 грудня 2013 року.

Тітушки. Найняті владою молодики спортивної зовнішності, які влаштовували диверсії й нападали на мітингарів. Прізвище Тітушко мав чоловік, який 18 травня 2013 року напав на журналістів під час політичної акції.

Зараз ви читаєте новину «Депутати з Майдану не стали корупціонерами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути