пʼятниця, 06 листопада 2015 07:25

"Людина, яка вкрала мільярди — не може виходити під 10 мільйонів застави"

Автор: ФОТО: Сергій Старостенко
  Міністр юстиції Павло Петренко: ”У пологових будинках створюємо офіси, де прийматимуть документи від батьків. Віддаєте їх туди — і за день отримуєте свідоцтво про народження дитини. До кінця року ця послуга буде в усіх обласних центрах. Далі — спускатимемо її на рівень районних лікарень”
Міністр юстиції Павло Петренко: ”У пологових будинках створюємо офіси, де прийматимуть документи від батьків. Віддаєте їх туди — і за день отримуєте свідоцтво про народження дитини. До кінця року ця послуга буде в усіх обласних центрах. Далі — спускатимемо її на рівень районних лікарень”

— Державні сервіси асоціюються в українців із чергами, горою довідок. Найбільшою проблемою була реєстраційна служба. Ми її знищили як клас, бо працювала тільки як централізований орган збору хабарів. Її функції передаємо місцевим органам влади. Насамперед — реєстрацію бізнесу та нерухомості, — каже міністр юстиції 36-річний Павло Петренко.

Зустрічаємося в залі засідань на другому поверсі Мін'юсту. Доки чекаємо на розмову, працівниці міністерства пригощають кавою та цукерками. ­Петренко приходить точно в домовлений час.

— Передача цих функцій на місця — ризикована. Бо в деяких населених пунктах побутова корупція могла переміститися з верхнього рівня на нижчий. Тому право реєструвати бізнес і нерухомість надали також нотаріусам. Їх в Україні близько восьми тисяч. Нотаріусу не потрібно платити зайвого, він має свої законні 60 відсотків оплати адміністративної послуги. Решту — отримує держава.

За півтора року Мін'юст також перевів низку адмінпослуг в електронний режим. Які саме?

— Виписки й витяги з реєстрів раніше отримували в паперовому вигляді. До органів реєстрації щороку приходили 1,5 мільйона українців і тижнями стояли в чергах. Або дзвонили посередникам. Ті за 500 гривень давали довідку за кілька годин. Тепер отримання цих документів перевели в електрон­ний режим і майже ліквідували тих заробітчан. Достатньо зайти на сайт Мін'юсту й оформити заявку.

Важливий сервіс — реєстрація компаній. На сайті підприємець вносить свої дані й цифровим підписом підтверджує рішення створити підприємство. Процедура займає не більше 5 хвилин. І, на відміну від інших країн, первинна реєстрація у нас — безкоштовна.

Прем'єр Арсеній Яценюк каже, що вся процедура реєстрації компанії має тривати не більше доби. Це реально?

— Сервіс запустили в квітні. Спростили реєстрацію до одного дня. Але після цього підприємцю ще треба стати на облік у податковій, Пенсійному фонді й органах статистики. Тільки тоді людина отримує право відкривати рахунки як бізнесмен.

Ми почали кампанію — щоб інші органи долучилися до схеми реєстрації бізнесу за добу. Пенсійний фонд погодився швидко. Проблеми були з податковою та фіскальною службою. Це зрозуміло: для них некомфортно, коли підприємцю не треба приходити й особисто знайомитися з інспекторами. Опиралися до останнього. Доки міністр фінансів не втрутилася в процес. Тепер кожні 2 години система єдиного державного реєстру вивантажує дані щодо нових компаній у систему Пенсійного фонду, органів статистики й податкової. Ті за 2 години мають поставити підприємство на облік, присвоїти реєстраційний номер і передати інформацію в реєстр Мін'юсту. Якщо людина подала заявку о 23.00, то о десятої ранку надходить уся інформація щодо реєстрації.

Зараз працюємо, щоб у кожного підприємця на сайті Мін'юсту був персональний електронний кабінет. Якщо в компанії відбуваються зміни — туди вноситиме правки.

Як через комп'ютер оформити шлюб, змінити прізвище?

— Із 600 українських органів реєстрації актів цивільного стану у 124-х запустили пілотний проект: в онлайн-режимі можна подати документи. Для одруження достатньо обрати РАЦС, створити свій електронний кабінет й обрати час церемонії. З документів треба відскановані паспорти з цифровим підписом. Якщо його немає — заявку оформляють як попередню.

У пологових будинках створюємо офіси, де прийматимуть документи від батьків. Віддаєте їх туди — і за день отримуєте свідоцтво про народження дитини. До кінця року ця послуга буде в усіх обласних центрах. Далі — спускатимемо її на рівень районних лікарень.

Перехід до електронних сервісів передбачає звільнення чиновників.

— Коли я прийшов у відомство, було 25 тисяч людей, зараз — 18 тисяч. За рахунок скорочень цього року зекономили 30 мільйонів гривень. Направили їх у фонд заробітної плати й підняли працівникам ставку на 25 відсотків.

Ліквідовуємо Державну виконавчу службу. Там вісім тисяч працівників. Скоротимо всіх і за новим конкурсом наберемо в оновлену службу майже втричі менше. Натомість запровадимо інститут приватних виконавців. Буде змішана система, як у країнах Балтії та в Польщі. Приватні виконавці займатимуться усіма судовими рішеннями, крім соціально чутливих: відбирання дитини, виселення. Ті, хто працюватиме в державній службі — отримуватимуть гідну зарплату.

За рахунок чого?

— Матимуть право на 5 відсотків суми, яку стягнуть із боржника. Якщо виконавець стягує 10 мільйонів гривень, то приносить державі мільйон виконавчого збору. З цієї суми отримуватиме винагороду. Встановили максимальну планку — 62 тисячі гривень з одного провадження. Схему запустили в трьох пілотних напрямках: Київська, Сумська області та центральний апарат виконавчої служби в столиці. Виконавці всі свої дії фіксують у спеціальному планшеті. Доступ до системи матиме безпосередній керівник і апарат Мін'юсту. Якщо все добре — людина отримуватиме винагороду раз на місяць додатково до зарплати. Однак працівники мають розуміти: така премія буде, якщо виконавець добре спрацює по всіх провадженнях. Не має бути такого, що береться за грошові справи, а решту ігнорує. Тільки виконавши все у встановлені строки — отримуватиме кошти. Доти вони будуть заморожені.

Що дає країні відкриття майнових реєстрів?

— З відкриттям реєстрів значно знизилася кількість злочинів у сфері нерухомості. Інформацію в онлайн-режимі підроби­ти неможливо. Раніше, купуючи квартиру, покупець не знав, чи немає за житлом історії з підробкою документів. Зараз, щоб це перевірити, достатньо зайти в інтернет і продивитися історію об'єкта.

Відкриття реєстрів — стимул для бізнес-інвесторів. Купуючи певний об'єкт, вони можуть дізнатися інформацію про власника.

Третій момент — антикорупційний. Кожен може подивитися, яку нерухомість має будь-який чиновник. З нами спів­працює Антикорупційне бюро. У них є інструменти для аналізу реєстрів. Можна буде визначити чиновників, стиль життя яких не збігається з декларацією.

Мін'юст провів люстраційну перевірку Державної фіскальної служби. Скількох людей звільнили за її результатами?

— Близько 80 керівників різного рівня. Але Мін'юст — не цербер. Ми не маємо вишукувати в різних структурах осіб, які ховаються від люстрації. Вийшло так, що з фіскальної служби надходило найбільше тривожних сигналів. Уряд як виняток направив спеціальну комісію, до якої потрапило й наше міністерство. Не хочу, щоб це стало постійною практикою. Керівник будь-якого відомства має вивчити біографію кожного свого співробітника. Якщо він працював у часи Януковича — підлягає звільненню.

Люстрація гальмується, бо чиновники сприймають її за формальність?

— Я б так не сказав. Чиновників, які потрапили під люстрацію, — близько 2 тисяч. Вони роздратовані й хочуть, щоб цей закон скасували.

Як добиваються цього?

— Є спроби дискредитувати закон — через Венеціанську комісію та Конституційний суд. Але останній не може винести чесного рішення у цій справі, бо самі його судді підлягають люстрації.

Конституційний суд активізувався ще в одній справі — розглядатимуть закон про позбавлення суддів спецпенсій. Для них це — пріоритет, бо отримували у 10–15 разів більше за звичайних пенсіонерів.

Позиція уряду — реформувати судову систему можна лише звільнивши усіх дев'ять тисяч суддів у країні. Як це зробити?

— Система — хвора, ми бачимо це на конкретних прикладах. Лікування має бути радикальне. Людина, яка вкрала мільярди — не може виходити під 10 мільйонів застави. Судова система в теперішньому вигляді — дискредитує і демотивує решту правових органів: поліцію, органи юстиції. Довіра до судів — 5 відсотків. Однак ми не звільнятимемо всіх суддів одночасно, бо не буде кому чинити правосуддя. Це робитимуть поступово. Одночасно триватиме конкурс із набору нових суддів.

Як зміниться судова система?

— У нас складна система судів. Законодавство дозволяє судді розглядати справу до безкінечності без винесення вердикту. Є купа інстанцій, якими людина мусить ходити років п'ять, і потім її знову кудись направляють. Це — несправедливо. Наша позиція: місцеві суди, далі — апеляційні, і — Верховний суд. Усе, крапка. І жорсткі строки, в які суддя має винести рішення.

Як просувається справа з позовами до Росії?

— Зараз у нас три справи в Європейському суді з прав людини, є 700 позовів до Європейського суду від переселенців. На стадії міжнародного суду ООН перебуває і міждержавна справа.

Сума в позовах постійно змінюється. Коли ми сформували перший пакет втрат по Криму, вона сягала 1,1 трильйона гривень. Але це все уточнюватиметься, бо маємо великі збитки й через події на Донбасі.

Чому досі не ратифікований Римський статут і ми не можемо подати позов на Росію до міжнародного кримінального суду?

— Ми подали до кримінального суду дві заяви: щодо подій на Майдані та ситуації в Криму й на Донбасі. Подали заздалегідь, щоб не втрачати час до ратифікації. Римський статут (міжнародний договір, прийнятий 1998 року. Його ратифікували близько 120 держав. Ті, хто не підтримав — не можуть розраховувати на розгляд справ країни у міжнародному Гаазькому суді. — "ГПУ") обов'язково буде затверджений, бо це — одне з наших зобов'язань по Угоді про асоціацію з Євросоюзом. Є перспектива, що в майбутньому суд покличе на лаву підсудних осіб, які зараз обіймають керівні посади в Росії.

1  586  000 гривень заробив Павло Петренко 2014 року, за його декларацією про доходи. Більшість коштів отримав від відчуження рухомого та нерухомого майна — 1,4 млн грн. Річна зарплата становила 139 тис. грн. Також має відсотки з депозитів — 35,7 тис. грн. У декларації вказав чотири земельні ділянки й орендовану квартиру в Києві на 144,3 кв. м.

Визволяв з міліції активістів Майдану

Павло Петренко народився в Чернівцях 17 липня 1979 року. Закінчив юридичний факультет тамтешнього національного університету. До Києва переїхав 2001-го. Наступні дев'ять років займався адвокатською практикою. Працював головним юрисконсультом Ощадбанку.

У політиці — з 2009 року, коли очолив юридичний департамент партії "Фронт змін". 2012-го став депутатом Верховної Ради від "Батьківщини".

Автор понад 60 законопроектів, третина з них — затверджені.

Брав участь у звільненні активістів Майдану, яких затримувала міліція. Для правової допомоги створив юридичний Штаб національного спротиву.

Міністерство юстиції очолив у лютому 2014 року. Проголосив розробку реанімаційних реформ: антикорупційні заходи, реформування виконавчої, реєстраційної і пенітенціарної служби.

Неодружений.

Любить шахи, бокс і карате.

Зараз ви читаєте новину «"Людина, яка вкрала мільярди — не може виходити під 10 мільйонів застави"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути