вівторок, 01 листопада 2016 06:40

Понад 100 тисяч чиновників відзвітували про свої статки
2

Фото: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ

Національне агентство із запобігання корупції запустило систему електронного декларування доходів чиновників 1 вересня. До 31 жовтня закінчився перший етап її роботи. Декларації повинні були подати держслужбовці на відповідальних посадах і члени їхніх сімей. Зокрема, президент, міністри та їхні заступники, народні депутати, керівники центральних органів виконавчої влади.

Мають вказувати матеріальні й нематеріальні активи вартістю понад 68,9 тис. грн. За неправдиві дані в декларації загрожує два роки позбавлення волі.

Решта держслужбовців почнуть заповнювати е-декларації з 1 січня 2017 року.

Повна перевірка декларації про доходи може проводитися в період здійснення чиновником своїх повноважень, а також упродовж трьох років після цього.

Станом на 11:00 31 жовтня в Єдиному державному реєстрі було 103 844 щорічних електрон­них декларацій.

— На виписки з Пенсійного фонду, фіскальної служби, Верховної Ради пішов тиждень. У декларацію треба навіть вносити доходи третьої особи. Наприклад, у будинку прописані я, моя бабця і батьки. То мушу подавати їхні доходи і власність, — каже народний депутат 29-річний Володимир Парасюк.

Він задекларував два житлові будинки в селі Папірня на Львівщині. Один із них належить матері, другий — бабі. Серед іншого — чотири земельні ділянки, $5044 та 1293 грн на банківських рахунках. Ще 6000 грн тримає готівкою.

— У батьків є шматочок землі, у бабці — теж, — розповідає Парасюк. — Їжджу на "Шкоді" 2011 року. Декларую телефон "Айфон" і годинник "Самсунґ". Більше нічого не маю.

30 жовтня, після 22:00, на сайті НАЗК з'явилася декларація президента Петра Порошенка. Він поінформував, що йому належать понад 100 компаній — в Україні, Іспанії, Кіпрі, Нідерландах, Британських Віргінських островах, Угорщині, Литві, Китаї, Польщі, РФ. Серед зареєстрованого — низка телерадіокомпаній, страхова, спортивно-оздоровчий комплекс, суднобудівний завод, інвестиційний банк, заводи — скловиробів, молочний і цукровий, корпорація "Рошен", кілька агрофірм. Чотири підприємства розташовані в окупованому Криму, одне — в російському Липецьку.

Зараз ви читаєте новину «Понад 100 тисяч чиновників відзвітували про свої статки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути