пʼятниця, 06 липня 2012 00:00

"Авторитаризм Януковича призвів до кінця його режиму"

Автор: ФОТО прес-служби Об’єднаної опозиції "Батьківщина"
  Віце-спікер Микола Томенко та голова Ради об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк під час прес-конференції. 4 липня
Віце-спікер Микола Томенко та голова Ради об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк під час прес-конференції. 4 липня

— Ми разом з українцями довели, що можемо перемагати. Що можемо боротися і виборювати, — заявляє голова ради Об'єднаної опозиції 38-річний Арсеній Яценюк.

Підстави для таких заяв у нього є. Зі слів Арсенія Петровича, для того щоб розігнати мирне зібрання під Українським домом у столиці, влада зігнала міліцію та спецпідрозділи з усього Києва та області. Загалом понад 10 тисяч правоохоронців. Це при тому, що протестувальників на той момент було трохи більше тисячі. Незважаючи на те, що "Беркут" удався навіть до застосування сльозогінного газу проти людей, це не злякало ані їх, ані народних депутатів від опозиції, котрі на знак протесту оголосили голодування.

Ще одне досягнення опозиції, говорить Арсеній Яценюк, полягає в тому, що їм удалося перешкодити проведенню запланованої прес-конференції президента Віктора Януковича.

— Він побоявся її проводити, хоча ми як опозиція хотіли б відвідати цей захід і задати йому прямі запитання віч-на-віч. Але він уже два роки тікає від зустрічі з опозицією. Тепер утік і від народу і скасував прес-конференцію, — каже Яценюк.

Додає: надмірні повноваження, які Янукович привласнив собі через повернення до Конституції 1996 року, зіграли з ним злий жарт. Він персонально відповідальний за глибоку кризу в країні.

— В Україні почалася повномасштабна повноцінна криза. І йдеться не лише про парламент — криза є в усій країні. Так звана стабільність рухнула остаточно. Цього міфу більше не існує. Рухнув парламент, знищена Конституція, немає моралі й політичної відповідальності так званої української еліти. Авторитаризм Януковича призвів до кінця його режиму, — підкреслює Арсеній Яценюк.

Розповідає, що після голосування 3 липня за мовний законопроект країна остаточно розділилася на два полюси — чорний і білий. З одного боку Янукович, Партія регіонів і їхні однодумці, з другого — об'єднана опозиція і такі люди, як ті, що всю ніч, захищаючи власну мову, протистояли "Беркуту" біля Українського дому.

Водночас заступник голови партії "Батьківщина" Микола Томенко зазначає, що за влади Януковича вся країна і зокрема парламент стали небезпечними.

— 3 липня у Верховній Раді було до 200 "шарікових", які бігали і натискали на всі кнопки підряд, — говорить 47-річний Микола Томенко. — Такий парламент не може існувати в режимі прийняття рішень. Тому опозиція вирішила не працювати у пленарному режимі. Бо бути в залі з цією командою "шарікових" неприпустимо. Вони можуть продати країну. Вони — пряма загроза суверенітету України.

На знак протесту проти такого парламенту Микола Томенко зареєстрував заяву про відставку з посади віце-спікера. Тепер її розгляне профільний комітет, після чого більшість має ухвалити рішення.

А от процедура звільнення голови Верховної Ради — Володимира Литвина, який теж заявив про намір піти у відставку, куди складніша. Зі слів Томенка, для того щоб позбавити повноважень голову парламенту, потрібно, щоб 300 депутатів узяли бюлетені, а потім — мінімум 226 проголосували за його відставку в таємному режимі.

Отже, чи піде Литвин у відставку — під великим питанням. Але він принаймні пообіцяв лідерам опозиції не підписувати закону "Про засади державної мовної політики".

Навіть якщо підпис спікера там з'явиться, представники опозиції мовний закон визнавати не мають наміру. І протестуватимуть доти, доки його не скасують.

І влада, і опозиція переконані, що такий парламент країні не потрібен. Президент Янукович уже заявив про можливість проведення дострокових парламентських виборів. Опозиціонери погоджуються з цією тезою, але з поправкою. Для того, щоб побороти кризу, потрібно замінити не лише депутатський корпус, а й президента країни. Отже, восени 2012 року мають пройти дострокові парламентські та президентські вибори.

Зараз ви читаєте новину «"Авторитаризм Януковича призвів до кінця його режиму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути