середа, 27 червня 2012 06:00

"Ахметов, Фірташ, Льовочкін стануть реальною опозицією Януковичу"

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Лідер партії ”Братство” Дмитро Корчинський: ”Українці можуть прокинутися через 15 хвилин, а можуть і через 15 років. Туніс і Єгипет довго терпіли. А потім раз — і раптом усе прокинулося”
Лідер партії ”Братство” Дмитро Корчинський: ”Українці можуть прокинутися через 15 хвилин, а можуть і через 15 років. Туніс і Єгипет довго терпіли. А потім раз — і раптом усе прокинулося”

Лідер партії "Братство" 48-річний Дмитро Корчинський натискає кнопку дзвінка, який теліпається на проводі. Дзвонить у свій 4-кімнатний офіс у центрі Києва на бульв. Шевченка. Каже, що це — творча майстерня.

Двері відчиняє молодий чоловік. На їх зворотному боці чорним маркером напис: "А що ти зробив для політв'язнів?". Корчинський веде у простору кімнату праворуч. Стіни там розмальовані рожевими, білими та голубими фарбами. Посередині написи: "Братство не продається", "Роза гибнет от мороза, юность гибнет от тюрьмы ", "Прости меня, мама", "Наташа, я вернусь". На балконі лежать автомобільні колеса. Попід стінами розставлені дерев'яні піддони, накриті брудними темно-зеленими матрацами. Валяються кілька подушок. На підлозі товстий шар пилюки. Корчинський вмощується у позі лотоса на один із піддонів. Поряд кладе "айфон".

Чого очікувати цієї осені?

— Почнеться кампанія опозиції з невизнання результатів виборів. Очевидно, їх підтримає європейське співтовариство, Сполучені Штати. Десь останні півроку фінансова поліція Німеччини, структури ФАТФ (міжнародна організація, бореться з відмиванням грошей, отриманих незаконним шляхом. — "ГПУ") вивчають рахунки в офшорних компаніях, що належать представникам української влади. Це — активи телеканалів, енергетичних компаній, металургійних підприємств. На момент, коли триває розслідування, накладається заборона, наприклад, на відчуження акцій. Скільки коштуватиме металургійне підприємство, якщо буде накладена така заборона? Нуль. Оточення Януковича побачить, що їхні активи падають, що це все через президента, який уособлює владу. І їм буде непотрібне таке "щастя". Тому дуже багато людей із найближчого оточення опиняться в опозиції до Януковича. Якщо події розвиватимуться так, то, можливо, він не добуде свого президентського терміну.

Хто із теперішньої влади може підтримати опозицію?

— Реальною опозицією, яка може щось зробити, будуть не Турчинов чи Яценюк, а Льовочкін, Фірташ, Ахметов.

У суспільстві переважають революційні настрої?

— Для сучасної революції люди — необхідний, але не найважливіший атрибут. Хіба що для телевізійної картинки. Візьмемо ситуацію з Єгиптом. Революцію зробили не ті, хто вийшов на площу Тахрір. Борщ зварили військові, а мітингувальники були спеціями в борщі.

Які будуть складники української революції?

— У нас єдиний складник — це санкції. Падає вартість активів, олігархи переходять в опозицію, а необхідна кількість людей обов'язково вийдуть на площі й вулиці. Близькосхідні революції показали, що це може відбуватися без лідерів — знакових фігур.

Що Януковичу треба зробити, щоб уникнути визрівання внутрішньої опозиції?

— Він може тільки затягнути цей процес. Навіть якщо впаде на коліна перед Заходом, нагородить Тимошенко відзнакою президента "За мужність", покається перед Луценком — це його не врятує. Янукович уже обраний на роль поганого хлопця.

А якщо забезпечить чесні парламентські вибори?

— Чесні вибори були у нас в 1990-х, коли депутатство не сприймалося як бізнес. Тоді з нічого можна було стати мільйонером, депутатом. Зараз уже треба бути в системі, мають бути попередні капіталовкладення. Тому чесні вибори в принципі неможливі. Навіть якщо Янукович дуже цього захоче. До того ж нам поставлена умова: чесні вибори — це ті, в яких беруть участь Тимошенко і Луценко. Тобто вибори вже оголошені нечесними. Тому будуть санкції.

Опозиція, якщо стане владою, зможе провести необхідні реформи?

— Опозицію я підтримую, але не довіряю їй. Бо занадто давно знаю цих людей. Вони не спроможні на важливі зміни. Міліціонери, прокурори і судді залишаться на нинішніх посадах або аналогічних. У кращому випадку матимемо те, що і при Ющенкові.

Якби Тимошенко була на волі, вона швидше об'єднала б невдоволених владою?

— Навпаки: об'єднання опозиції стало можливим тільки завдяки ув'язненню Тимошенко. Інакше Яценюк, Гриценко та інші об'єдналися б проти неї.

Опозиція матиме більшість у наступній Верховній Раді?

— Ні. За її списками пройде чимало людей від влади. Але враховуючи теорію про осінні санкції, за списками Партії регіонів пройдуть багато тих, хто опиниться в опозиції невдовзі після виборів. Наступна Верховна Рада буде складніше організована за нинішню — через мажоритарників. З ними важче домовлятися. Це переважно більш самодостатні люди. Доведеться більше ділитися, давати посади.

Які сьогодні головні проблеми України?

— Найперша — українці досі догулюють застій. Вони ще не прокинулися. На сцену не вийшло покоління, яке не вірить, що тюрма збудована саме для нього. Українці поводяться як дуже старі люди. А мали б бути як молодь. У Європі найактивніша частина публіки — це студентство. А в нас — найпасивніша. Активних одиниці.

Через скільки років народ прокинеться?

— Це може трапитися через 15 хвилин, а може й через 15 років. Туніс і Єгипет довго терпіли. А потім раз — і раптом усе прокинулося.

Хто може зробити суспільство активнішим?

— Його можна виховати лише власним прикладом. Словами цього не зробиш. Під час мітингу під Верховною Радою, коли приймали закон про дискримінацію української мови, якась молодь почала битися з міліцією. А люди, які стояли на сцені, затягли стару пісню: "Зберігати спокій, не піддаватися на провокації". Коли ґвалтуватимуть їхніх дружин, вони розповідатимуть те саме?

За рахунок яких напрямків Україна могла б розвиватися?

— Римську імперію створили легіонери, США — біржові брокери. Можна підніматися на батальйонах чи на сільському господарстві. Це не важливо. Головне, щоб була життєва сила нації. А вона неможлива без готовності до самопожертви. Ще недавно люди спали. А зараз — б'ються з міліцією, протестують. Ми маємо політв'язнів, які сидять за реальний спротив.  Наприклад, Віталій Запорожець, який убив міліціонера. Раніше такого не було. Історична місія Януковича полягає саме в тому, що він приведе нас до тями.

Як побороти ключові проблеми всередині країни — корупцію, різницю між багатими та бідними?

— Для того, щоб не було корупції, треба, аби президент та прем'єр-міністр не крали. Тоді й усі інші не крастимуть. У Польщі корупцію подолали за півроку, у Грузії — за рік. У  Грузії гроші вкладають у будівництво доріг, інфраструктуру, армію, поліцію, а не в кишені олігархів чи президента Саакашвілі. В Польщі, коли брати Качинські прийшли до влади, сказали: "У нас корупції не буде". Так і сталося. Нам треба робити так само.

В Україні всі значні статки зроблені на державі. Не тільки через крадіжки з бюджету, а й через прибирання до рук державних кампаній. Зникнення корупції автоматично означатиме суттєве зменшення різниці між багатими й бідними. Зникне монополія на прибутки і значно більша кількість людей отримають до них доступ.

Поки що ж наші продовжують красти.

Не має трудової книжки

Дмитро Корчинський народився в Києві. Два роки навчався у Технологічному інституті харчової промисловості. Потім рік — на історичному факультеті університету Шевченка. Наприкінці 1980-х був учасником опозиційних об'єднань "Український культурологічний клуб" та "Громада". Брав участь в організації перших масових антикомуністичних акцій у Києві.

З 2001-го по 2004-й працював ведучим на каналах "1+1", "ТЕТ". 2002 року створив і очолив партію "Братство". У липні 2004-го приїхав на бронетранспортері до ЦВК — подавати документи як кандидат у президенти. Орендував його на кіностудії Довженка. За Корчинського проголосували близько 50 тис. людей.

Офіційно ніде не працює. Не має трудової книжки. З дружиною Оксаною мають 22-річного сина Данила.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ахметов, Фірташ, Льовочкін стануть реальною опозицією Януковичу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути