пʼятниця, 09 вересня 2016 07:55

56 народних депутатів не прийшли на роботу в перший день
2

Президент Петро Порошенко йде від трибуни Верховної Ради під оплески депутатів 6 вересня. Виступав із щорічним посланням до народних обранців
Фото: Сергій Старостенко
Волонтерка Тетяна Ричкова говорить із нардепом Сергієм Березенком у сесійному залі парламенту 6 вересня. Вона виграла проміжні вибори на мажоритарному окрузі у Дніпрі. Балотувалася як самовисуванка. Після складання присяги депутата вступила у фракцію ”Блок Петра Порошенка”

— Ми приїхали з різних міст. Лишилися без збережень. Думаю, депутати зможуть прийняти закон і покарати шахраїв-банкірів, — говорить 43-річна Марина Орловська з Дніпра.

О 8:30 у вівторок стоїть біля огорожі поряд із будівлею Верховної Ради. Зберігала гроші на депозиті в банку "Михайлівський". Тримає аркуші з історіями обманутих вкладників. За півгодини збираються кілька десятків людей з Кам'янського, Дніпра, Запоріжжя, Черкас.

Територію навколо парламенту охороняють більш як 100 поліцейських і нацгвардійців. Близько 9:00 починають сходитися депутати.

У буфеті снідають кілька журналістів. Заходять нардепи. Телевізори на стінах транслюють телеканал "Рада". На столах жовті серветки, сільнички з перечницями й гірчиця. Працівниці натирають вітрину.

— Ціни дешевші, ніж були, — каже одна з них.

Кава з молоком коштує 11,5 грн. На перше борщ з яловичиною — 16,88 грн і суп гречаний із курячими фрикадельками — 10,16. Із закусок: бутерброд з ікрою лосося — 27,23 грн, огірки малосольні — 6,3. Другі страви: деруни по-селянськи — 29,97 грн, котлети січені з курятини — 17,36. Найдорожча сьомга варена з маслинами і лимоном, коштує 97,22 грн.

Під сходами на другий поверх — стелаж із книжками.

— "Четверту республіку" Бориса Ложкіна не купують (колишній голова Адміністрації президента. — ГПУ). 100 гривень коштує. Їх же даром роздавали на презентації. То хто тепер гроші платитиме? А от Юрія Луценка часто беруть (книжка "По обидва боки колючого дроту". — ГПУ), — каже продавщиця.

На другому поверсі перед входом до сесійної зали триває реєстрація депутатів.

— Чекаю від нової сесії прийняття рішень, які дозволять поставити крапку в безвізовому режимі. Маємо нарешті посунутися від застою до економічного зростання, — говорить 56-річний Сергій Куніцин, колишній прем'єр Криму. — Треба добитися виконання Мінських угод. Дотримуватися жорсткої позиції по Криму. Не можу поїхати туди, щоб побачити маму.

— Криза в суспільстві наростатиме, — говорить 53-річний Віктор Балога. — Формуються нові клани, нові олігархи. Йде перерозподіл ринків. Зупинити це може президент. Але він не хоче брати на себе відповідальність.

На сходах журналісти зупиняють 63-річну Олександру Кужель. Вона в чорній сукні, виріз прикрашений квітами. У темних окулярах.

— Очікуємо від влади й уряду, що перестануть стояти в позі страуса і почнуть працювати, — каже вона.

— Верховна Рада — це допоміжний апарат Адміністрації президента, — до сесійної зали йде 63-річний Аркадій Корнацький. — Тут досі багато представників олігархів, тому чудес очікувати не варто.

34-річна Ганна Гопко цілується в щоку з 31-річним Сергієм Висоцьким.

— Треба визначитися, чи ця Верховна Рада взагалі здатна працювати. Або її треба відправляти на перезавантаження, — 37-річний Ігор Луценко прийшов у сірій вишитій сорочці за 1400 грн.

Зареєструвалися 367 народних депутатів. 56 — відсутні.

На засідання приходить президент ­Петро Порошенко, прем'єр Володимир Гройсман, члени Кабміну. Глава держави виступає із щорічним посланням. Говорить майже годину. Кілька разів депутати аплодують. У цей час у буфеті їдять нардепи Сергій Соболєв та Олексій Мушак.

— Я впевнений: усе буде добре. Дякую вам і слава Україні! — каже на завершення Порошенко.

Депутати аплодують стоячи, коли президент іде з трибуни. Спікер Андрій Парубій оголошує перерву.

— Для нас важливо взяти краще з ­європейських і натівських стандартів, — розповідає в кулуарах 40-річна Оксана Сироїд, заступник голови Верховної Ради. Вона в сірому брючному костюмі. — У ­європейських стандартах — все, що стосується управління, правосуддя, прав людини. У натівських — якість армії. Саме членство не має бути самоціллю.

Після перерви складають присягу семеро народних обранців, які перемогли на проміжних виборах. Це — Руслан Богдан та Ірина Костанкевич, Максим Микитась, Юрій Одарченко, Тетяна Ричкова, Сергій Шахов і Віктор Шевченко.

— Вимагаємо виплату зарплати за три місяці. Це 17–18 тисяч гривень на людину. І щоб шахту не закривали, — каже шахтар із Нововолинська Микола Ковальчук, 42 роки.

Б'є каскою об асфальт під будівлею парламенту. З ним ще сотня чоловіків. Поруч — медики й залізничники. Вкладники "Михайлівського" змайстрували опудало керівника Нацбанку Валерії Гонтаревої. За всім спостерігають поліцейські.

— Працюємо у шкідливих умовах на гірничо-збагачувальному комбінаті. У нас забрали надбавку до пенсії за шкідливість, — каже у гучномовець жінка в коричневій футболці. — Ви там у кріслах сидите, у костюмах. Спустіться хоч на хвилину й на колінах із лопатою попрацюйте. Жоден не піде. А зарплату собі втричі підвищили.

— Нам пенсії нема, а зарплата Войцеха Бальчуна (директор Укрзалізниці. На рік зароблятиме близько $800 тис. — ГПУ) така, що сказати страшно, — чоловік років 60 у залізничній жилетці курить цигарку "Прилуки".

Депутати повертаються до роботи о 12:51. За годину оголошують перерву до 16:00 перед вечірнім засіданням. О 18:16 голосують за скасовування довічного ув'язнення жінкам. Рішення не знаходить підтримки. Засідання закривають.

За день ухвалили п'ять постанов і прийняли стільки ж законів. Суддю Миколу Чауса (його затримали на хабарі у $150 тис. — ГПУ) позбавили недоторканності.

Зараз ви читаєте новину «56 народних депутатів не прийшли на роботу в перший день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути