вівторок, 02 серпня 2011 00:45

Морозу не вистачило одного голосу

Колишній нардеп-соціаліст секретар Тернопільського обкому партії 49-річний Василь Богачук показує ліву долоню. На ній закипіла кров і відбитки чиїхось зубів. Богачук ударив в обличчя делегата з'їзду Соцпартії з Чернігівщини.

— Він весь час бубонів, коли виступав Мороз, — каже Богачук. — Наша Валя зробила йому зауваження. Так він її послав на три букви. Що я мав робити?

На з'їзд журналістів не пускали. За зачиненими дверима 333 делегати мали обрати нового голову Соцпартії. На посаду претендували троє: почесний голова СПУ Олександр Мороз, перший секретар політради Микола Рудьковський, перший секретар Київського обкому СПУ Валентина Семенюк-Самсоненко. Теперішній голова партії Василь Цушко вирішив відмовитися від крісла лідера й зосередитися на головуванні в Антимонопольноиу комітеті України.

— Треба щось робити, — розмовляють на лаві двоє делегатів із Чернівців. — Я поважаю Мороза, але досить. До 40 років людину можна просувати в керівництво. Але є такі, що як засядуть, то мітлою не виженеш.

У коридор вибігає Микола Рудьковський, 43 роки. Тримає листівку, в якій шарж на нього, його фото в супроводі молодих жінок, знімок його приватного будинку.

— Якась сволота поширює пасквілі. Ану зроби мені копію, — каже хлопцеві біля принтера. З трьома відбитками йде до зали.

— А знаєте, чому Соцпартію викинули з Соцінтерну? — продовжують говорити делегати з Чернівців. — Бо Рудьковський не сплатив членський внесок. Хоч йому і пропонували продати кілька партійних машин. Як капіталіст може очолювати Соціалістичну партію?

На третій годині з'їзду Микола Рудьковський пропонує обирати голову підняттям мандатів. Мороз — таємним голосуванням. Валентина Семенюк-Самсоненко знімає свою кандидатуру.

Делегати виходять із зали. Ставлять галочки.

— Василий, давай подгоняй, — Рудьковський звертається до Цушка.

За ним ходять двоє охоронців, за Морозом — один. Олександр Олександрович роздає делегатам автографи на своїй новій збірці віршів "Время рассудит".

Навколо Семенюк-Самсоненко збираються із десяток делегатів.

— Валентино Петрівно, чому ви зняли свою кандидатуру?

— Я виступала, аби було три співголови партії, — відказує 54-річна Валентина Семенюк-Самсоненко. Розповідає, що Янукович знищив страховий бізнес її чоловіка.

Делегати повертаються до зали. Цушко зі сцени розповідає анекдот: "Чим відрізняється миша від криси? Піаром!". Присутні сміються і аплодують. Лічильна комісія у холі рахує бюлетені. До них двічі вибігає Рудьковський, потім — Василь Цушко. Підганяє, щоби швидше рахували.

За Мороза — 166. За Рудьковського — 162. Два бюлетені визнають недійсними.

— Аби стати легітимним головою партії, треба набрати 50 відсотків плюс 1. А це 167 голосів. Морозу не вистачило одного голосу, — каже член комісії.

Цушко оголошує, що вибори не відбулися. Призначає наступний з'їзд на 14 серпня.

— За кілька днів до того Рудьковський приходив до Мороза, — розповідає один із членів політради. — Казав: "Зніміть свою кандидатуру, бо мені буде незручно, адже програєте із великим відривом". Однак Мороз його перехитрив — провів таємне голосування. Думаю, з Семенюк переговорив Рудьковський і пообіцяв, що вона стане його заступником, і паралельно в Адміністрації президента їй пообіцяли посаду. Тижні за два побачимо, яку.

 

Зараз ви читаєте новину «Морозу не вистачило одного голосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути