Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2011 05:00

Яценюк зібрав на молитву представників провідних церков

Яценюк зібрав на молитву представників провідних церков

Кілька тисяч людей прийшли до Михайлівського собору в Києві на молебень за загиблими в Другій світовій війні. Акцію ініціював лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк. Його підтримали найбільші церкви України. З-поміж православних предстоятелів не було лише глави УПЦ Московського патріархату Володимира. Цю конфесію представляв протоієрей.

Яценюк вітається за руку з кожним духівником. Релігійні лідери підіймаються на сцену біля собору. На сходах горять свічки. Із динаміків лунає траурна меса "Реквієм" Моцарта.

Черговість виступу духівників була заздалегідь узгоджена, кажуть у "Фронті змін". Переговори велися місяць. Першим починає молитву предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет. Яценюк стоїть перед сценою, схиливши голову. Хреститься.

— Ця війна з точки зору божественного промислу не була випадковою, — звертається до людей Філарет. Організатори роздали присутнім державні прапори з траурними стрічками. — Це — наслідок безбожної навали, яка нищила храми і духовність. Господь допустив цю війну, аби навернути людей до віри. Помолімося за спочилих. Вони загинули, і тим проявили свою любов до ближнього.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Філарет і Святослав молилися за жертв війни разом з Яценюком

Зі сцени промовляють лідери юдейської, вірменської громад, євангелістських християн. На кінець оголошують хвилину мовчання. Арсеній Яценюк підходить до духівників і кожному дякує. Потім іде особисто попрощатися з предстоятелем греко-католиків. Політика супроводжують кілька охоронців.

— Я слізно просив релігійних лідерів об'єднатися заради цієї молитви, — каже Яценюк журналістам. — Це головна подія року після 20-ї річниці незалежності України.

— 9 Травня треба було провести таку акцію — тоді б провокацій не було, — вигукує бородатий чоловік у синій сорочці та бейсболці. Яценюк знизує плечима.

Лідер "Фронту змін" їде з площі на джипі "Рендж Ровер".

Глава УПЦ Московського патріархату Володимир не був і на заходах за участю президента Януковича. Прес-служба церкви не пояснює відсутність владики.

Зараз ви читаєте новину «Яценюк зібрав на молитву представників провідних церков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути