середа, 08 червня 2011 09:46

"Пукача треба допитати у справі Чорновола"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Тарас Чорновіл: ”Аварія, в якій загинув батько, була підстроєна. В такий спосіб у ті часи вбивали бізнесменів”
Тарас Чорновіл: ”Аварія, в якій загинув батько, була підстроєна. В такий спосіб у ті часи вбивали бізнесменів”

Представники Генпрокуратури провели ексгумацію тіла колишнього лідера Народного руху В'ячеслава Чорновола. Труну дістали о п'ятій ранку 2 червня. Родичів не повідомляли. Розкопану могилу випадково виявила рідна сестра покійного Валентина, яка прийшла покласти туди квіти.

— Я та мій брат по батьку Андрій раніше давали згоду на ексгумацію, — каже нардеп, син екс-лідера Руху 47-річний Тарас Чорновіл. — Але в першу чергу повинні були спитати сестру та дружину (після звістки про розкопування вдова Чорновола — Атена Пашко потрапила до лікарні. — "ГПУ"). Процедурно ексгумацію можуть провести без згоди родичів за рішенням слідчого. Але є неписане правило, що слідчий просить у них дозволу.

Сестра та дружина батька були за чи проти ексгумації?

— Сестра категорично проти. Були періоди, коли батькова дружина була готова надати згоду. На даний момент з нею узгодження не відбулося.

Чим допоможе ексгумація довести справу до кінця?

— Поки що у політичного керівництва держави є воля розслідувати цю справу. Але може бути варіант, як зі справою Ґонґадзе – пошуміли, допитували Кучму, а потім усе пішло, як вода в пісок. Зокрема не будуть розбиратися з касетою Євгена Марчука. На ній особа, яку він особисто знає, розказує, як убивали Чорновола. Потім він сказав, що ця касета зникла. Депутати Володимир Олійник та Григорій Омельченко під присягою підтвердили, що її бачили. Вони і зараз готові прийти на перший виклик слідчого.

Після ексгумації батькового водія Євгена Павлова з прокуратури був витік інформації: нібито після аварії батька добивали кастетами. Якщо це доведуть після ексгумації Чорновола, то кардинально зміниться хід слідства. Інших версій, окрім убивства, бути не може.

Я дуже сумніваюся, що були кастети. Думаю, аварія була підстроєна. Саме в такий спосіб у ті часи вбивали бізнесменів.

Якщо слідчі встановлять, що кастетів не було?

— Справу закриють. Тоді можна буде говорити, що далі її не хочуть розслідувати.

Раніше ви були близькі з Віктором Януковичем. Обговорювали тему розслідування смерті батька?

— Він розказував, як поважав мого батька, які в нього світлі спогади залишилися від їхньої зустрічі в Донецьку. Але що Янукович міг обіцяти, якщо весь час чекав, що з ним щось станеться, й більшу половину часу змушений був проводити в Карлових Варах (курорт у Чехії. — "ГПУ"). Він постійно розказував, як на нього мало не полюють, як збираються робити провокацію проти його сина – підкинути труп бомжа. Людина думала, як не загинути і не потрапити до в'язниці.

Хто міг бути замовником убивства Чорновола?

— Я досі не маю прямої відповіді. Організаторів, Юрія Кравченка й Едуарда Фере, нема серед живих. Також відомі деякі виконавці — Володимир Куделя та Іван Шолом. Останній помер у дивний спосіб — у його тілі виявили таку кількість отруйних речовин, що вистачило б на 25 чоловік.

У мене є підстави вважати, що до окремих епізодів убивства причетний Олексій Пукач. Я написав до Генпрокуратури спеціальне звернення, щоб його допитали.

Зараз ви читаєте новину «"Пукача треба допитати у справі Чорновола"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути