пʼятниця, 21 жовтня 2016 00:15

Знає французьку й англійську

Роман Сущенко народився у Черкасах. Тут живуть його батьки. Квартира розташована неподалік палацу культури "Дружба народів" у центрі.

Стіни 9-поверхівки обкладені плиткою, що де-не-де відпала. На під'їзді висить дошка з новорічними листівками. З ліфту виходить жінка 80 років.

— Де живуть батьки Романа Сущенка? — запитую.

— Ось їхня квартира. Але можуть бути на дачі, — каже. Одягнена у квітчастий халат. — Романа не знаю. Бачила його молодшого брата.

Стукаємо у броньовані двері Сущенків. ­Ніхто не відчиняє. Набираємо номер батька Романа 76-річного Володимира Полікарповича.

— Вибачте, спілкуватися не буду, — відповідає він. — Доки триває розслідування, нікому коментарів не даємо. Боїмося нашкодити. Самі про сина дізнаємося з новин.

Сусіди про родину знають мало. Про Романа нічого не розказують. До Черкас він приїздив кілька разів на рік.

— Сім'я інтелігентна. Батьки працювали в управлінні у справах видавництва книг і поліграфії, — говорить 72-річна Ольга Дидик, колишня вчителька математики Сущенка зі школи №5. — У них велика бібліотека вдома. Рома любив читати. Приносив у школу історичні книжки.

Займався фехтуванням. Хоч однокласники казали, що то "дівчачий" спорт, легкий. Мав багато друзів, а дівчат соромився. Сидів усі роки за однією партою з моєю донькою Людою.

Після школи вступив у столичне військове училище. Його офіцером направили до Миколаєва. Дали квартиру. А тоді вирішив навчатися на журналіста.

Із донькою Ольги Дидик Роман підтримував зв'язок. Бачилися влітку.

— Розповідав про сім'ю. Коли говорив про сина, очі світилися, — каже 47-річна Людмила Чумаченко. — Рома — це ідеал чоловіка, батька. Ми часто розмовляли телефоном. Умів підтримати. Запам'ятала його слова: "85 відсот­ків проблем вирішуються самі по собі. Навіщо переживати? А 15 відсотків проблем зовсім не вирішуються. То нащо про них думати?"

Роман сильний і принциповий. Якщо щось надумав, доведе до кінця. Сам поступив у воєнне училище, потім став журналістом. Щоб отримати роботу у Франції, вивчив французьку й англійську мови.

Зараз ви читаєте новину «Знає французьку й англійську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути