пʼятниця, 28 грудня 2012 10:28

Янукович живе за п'ятиметровим парканом

В'їзд до резиденції "Межигір'я" Віктора Януковича розташований у с. Нові Петрівці Вишгородського району під Києвом. До маєтку ведуть 1,9 км почищеної від снігу дороги. Біля автоматичних зелених воріт висить знак-"цеглина", поряд напис: "Крім автомобілів Адміністрації". Ліворуч — будинок охорони, на якому табличка: "Івана Франка, 19". Це — адреса резиденції президента Януковича.

Довкола — два котеджних містечка. 180 ділянок належать кооперативу "Козяча спина", ще близько 70 — садовому товариству "Лазарів сад". Одразу за "Козячою спиною" починається Київське море. Від садиб воно відгороджене глухим парканом. Виходу до води немає.

Навколо "Межигір'я" на 54 км тягнеться 5-метровий паркан. Що 20 м висять рухомі відеокамери, подібні до телескопів. Біля воріт чергує охоронець у сірій формі та бронежилеті. Чорна плетена шапка натягнута майже на очі.

— Як можна проїхати до моря? — виходимо з машини та йдемо до нього.

— Я не мєсний. Але тудою не проїдете, дорога не розчищена, — махає рукою в бік водосховища. — Треба когось місцевого впіймати, він скаже.

Завертаємо у вуличку з трьома недобудовами, на них висять таблички "Продажа". Біля двоповерхівки з білої цегли чоловік, років 60, лопатою розгрібає сніг. Він у валянках, на голові голуба шапка.

— Я из Новых Петровцев один коренной тут остался. Какие плюсы от соседства с президентом? Дорогу чистят — единственное. Ее за пять лет уже пять раз переделывали, — каже. — А зі світлом у нас погано — часто пропадає. У понеділок-вівторок узагалі не було. У "Межигір'я" ж окреме "підживлення" — своя підстанція. Відомі люди тут є — он там Яценюк живе, Арсен, — показує на сусідню вулицю. — Чув, що брати Клюєви десь тут. Але не знаю, чи то правда.

Біля нас зупиняється міліцейський УАЗ. Із нього виходять двоє "беркутівців", ще двоє залишаються всередині.

— Лейтенант спецпідрозділу "Беркут" Терещук, — представляється один. — А ви з якою ціллю тут знаходитесь? Можна ваші документи перевірить?

Цікавимося, чи документи перевіряють у всіх, кого тут бачать.

— У всіх підозрілих, — кидає погляд на фотокамеру. — Якщо немає, імєєм право затримать на 3 часа до вияснєнія обстоятєльств. Везем у Вишгородський райвідділ. Місцевих усіх вже знаємо.

— Дежурний сказал точные данные попереписывать! — кричить йому з дверей "уазика" водій.

Дістаємо посвідчення. Терещук переписує наші дані у блокнот. Просить назвати дату народження й адресу проживання.

— Ручка не пише. По "Армору" щас провіримо, чи ви не в розшуку. Це автоматизована база МВС.

Ідемо шукати місцевих жителів. Міліцейський УАЗ рушає за нами.

Біля триповерхового кам'яного маєтку припаркований новий чорний БМВ. Ворота відчинені навстіж. Двоє господарів, батько й син, відкидають сніг. Кажуть, живуть тут постійно.

— Преступности здесь нет совсем. Патрули на дороге день и ночь дежурят, — говорить молодший, не називається. Йому років 40. — На роботу Янукович завжди о 10-й ранку їде. Назад вертається о п'ятій — пів на шосту вечора. Тільки перед виборами часто до восьмої-дев'ятої засиджувався. Вертоліт його теж літає — низько, метрів 30 над домами. Коли летить, кортеж усе одно їде. Дублюють, щоб було не зрозуміло, де він насправді.

— Ще не вмерла Україна, але вже додихає. Усе до цього йде, — зауважує старший. Представляється 64-річним Григорієм Григоровичем.

— Зараз ціни впали, а до кризи були нереальні, — продовжує молодший. Показує на ділянку навпроти. — Сусіду за 15 соток давали до кризи 400 тисяч доларів. А він думав, ще більше заплатять. Зараз за 200 не може продати. Колись цю місцевість називали Лазарів сад. Від нього на в'їзді залишилася одна яблуня, і ще одна за моїм будинком. Продуктових магазинів тут немає взагалі. Все із собою з Києва везеш. Найближчий супермаркет — у Вишгороді. У селі на трасі є магазин, але їсти з нього не можна. Якась ковбаса неліквідна й дешеві дрібнички, щоб було чим закусити.

Вхід на територію кооперативу "Козяча спина" перегороджений шлагбаумом. З оббитого бляхою будівельного вагончика виходить 48-річний Володимир — вусань у куфайці та військових чоботах.

— Охранніком тут працюю шостий рік, — каже. — Все, що за шлагбаумом, — це наш кооператив. Усі будинки — на сигналізації. Забори 2-метрові. Майже у кожного є домік для прислуги. Ні разу не чув, щоб у когось щось украли.

Дорогу перебігає пес, схожий на лайку.

— Януковича бачили? — питаємо.

— Ні разу, сволоч, не вийшов і не поздоровкався, — стримуючи посмішку, говорить із серйозним обличчям Володимир. — А їде кожного дня. Я рукою помахаю йому, і все. Раз прийшов чоловік, конверта при собі мав. Каже: "Чув, якщо тут стояти, то можна президенту прошеніє передати". Я йому: "Чоловіче, ти що — дурний? Пристрелять!". Корочє, відмовив його від цієї затії.

Біля нас зупиняється сірий мікроавтобус "фольксваґен" із затемненими вікнами.

— О, зараз буде їхати, — каже Володимир тихо. — Ця машина тут дуже рідко появляється. Снайпери в ній сидять. Обично в кортежі шість штук машин їздить.

Із "фольксваґена" виходить "беркутівець" у чорній плетеній шапці. Пошепки перекидається кількома фразами з колегами, які стежать за нами.

— Ті, хто в Януковича працюють, як німці. Ні на що не відповідають, ні з ким не говорять. Ідуть собі молча на роботу і так само назад, — говорить Володимир.

— Як ви на виборах голосували?

— Я не тутешній. "Ярий прихильник Януковича", з Тернопільщини, — каже. — Тут ні одного чоловіка не бачив, щоб за нього голосував.

Уздовж траси Лариса, 37 років, везе на санчатах 2-річного Сашка. Хлопчик закутаний та укритий ковдрою, обличчя замотане шарфом.

— Мы хорошо здесь живем. Дорогу чистят великолепно. Милиция всегда дежурит. Чувствуешь себя в безопасности. Только электрику часто отключают, — говорить Лариса. — І вертоліт дуже низько літає, сильно шумить. Улітку мій Сашко ще маленький був, то лякався. Тулився до мене. А зараз уже звик: каже, на акулу схожий.

Від Київського водосховища котеджне містечко відгороджене 2-метровим бетонним парканом. Бачимо в ньому дірку в людській зріст. Пролазимо через неї. Чути, що "уазик" із міліціонерами зупиняється поряд. Глушать мотор.

Протоптана стежка. За кілька метрів жінка витягає з-під снігу гілку. Поруч чекає хлопчик.

— Омелу рву. Буду нею прикрашати клумбу біля будинку, — пояснює 37-річна Олена.

2008-го вони з чоловіком купили в кредит квартиру в двоповерховому будинку на території "Козячої спини". Жінка ніде не працює, доглядає 3-річного сина Максима. Двоє старших дітей їздять на навчання в школу до Києва.

— Плюсів жити тут більше, ніж мінусів. Тихо, завжди почищена та освітлена траса — коли Янукович є. Коли він у відрядженнях, то не чистять. А великий мінус, що в селі немає дитячого майданчика.

По одному вилазимо з дірки в паркані.

— Це з вами? — показує на "беркутівців" Олена.

— Ага. Охорона, — кажемо.

— Ясно. Коли сюди переїжджали, взагалі не знали, що Янукович поряд живе. Чула, що Клюєви тут були, а тепер ніби до Кончі-Заспи переїхали. Видно тільки, що Яценюк живе тут. На двох джипах їздить. Розказували, діти його із сусідськими гуляють. Нормальна сім'я.

У Нових Петрівцях п'ять автобусних зупинок. На першій, біля резиденції, чекає маршрутку місцевий 47-річний Сергій. Дорога під снігом нерівна, побита.

— Асфальт як колись положили, так і є. Міліція заважає — день і ніч тут. Тормозять усі машини, робити ж нічого. Я робив у Януковича два года. Возив бут. Там красиво, канєшно. Все після Щербицького по-новому переробляли. Територія здорова, багато різної дичі бігає — лані, зайці, олені, страуси. А от кенгуру я не бачив. Багато ставків, річка, ми на ній бут викладали. Мєстность там горбиста й охорони багато. Охорона вся найнята. Місцеві хіба що на мойці работають, по території щось і на грузовиках водіями.

Сідає на маршрутку Київ — Лютіж.

Є гараж на 70 машин

140-гектарний комплекс "Межигір'я" розташований на березі Київського водосховища. Віктор Янукович живе тут із 2002 року, відколи вперше став прем'єр-міністром. Масштабне будівництво розпочали 2009-го. Звели 5-поверховий дерев'яний будинок, каскад штучних озер зі спа-комплексом, поле для гольфа та манеж для кінної їзди. З іншого боку — боулінг, підземний тир і тенісний корт. Є вертолітний майданчик, гараж на 70 машин, ангар для яхт і пожежна частина. У зоопарку Янукович тримає страусів, кенгуру, павичів, фазанів. Пришвартований дебаркадер "Галеон" — палац на воді.

До 1920-го в Межигір'ї діяв монастир. За 15 років радянська влада знищила його і звела резиденції для чиновників. Тут були дачі секретарів ЦК КПУ Микити Хрущова та Володимира Щербицького.

 

Зараз ви читаєте новину «Янукович живе за п'ятиметровим парканом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

134

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути