пʼятниця, 13 вересня 2013 06:15

"Якби не дитина, втік би скоро. А так тягнув 10 років"

Автор: фото: Андрій Янович
  Тернополянин Олексій Пізник місяць їздив велосипедом по Європі. Працює програмістом, має вільний графік. Наступного року планує велоподорож до Атлантичного океану
Тернополянин Олексій Пізник місяць їздив велосипедом по Європі. Працює програмістом, має вільний графік. Наступного року планує велоподорож до Атлантичного океану

— Тепер радий, що в Україні живу. Що в тій Європі? Ковбаса, шинка — не смачні. Вівсяного печива нема. Булка хліба 2-3 євро, і смак ніякий. З продуктів хіба консерви сподобалися. Кільки та бичків не найшов. Було філе тунця й макрелі по півтора євро. Смачне і наїстися можна, — розповідає тернополянин 49-річний Олексій Пізник. Повернувся з місячної велоподорожі Європою. Проїхав 2,4 тис. км із Польщі до Франції.

Живе в однокімнатці на останньому поверсі новобудови. Зустрічає в брудних спортивних штанях та пом'ятій футболці. Носить окуляри.

— Якраз чайник закипів, — подає худу м'язисту руку. У коридорі — пилюка. Стіни кухні без штукатурки. По діагоналі натягнутий шнурок. На ньому три пари сімейних трусів. Біля вікна розібраний велосипед.

— Від того, що поштукатурю і порядок наведу, моє життя на краще не зміниться, — знімає чайник із газової плити. — Казки, що французькі жінки  дуже красиві й сексуальні. Вони такі, як були наші в часи брежнєвського застою. Прості, спокійні та сімейні. Якби одружився, то мав би доброго друга, але не об'єкт для сексуальних домагань.

У Європі ночував просто неба.

— У Базелі в центрі міста ніч застала. Зайшов через якусь школу до церкви, між кущами і сіткою кинув килимок. Щогодини прокидався, бо на церкві годинник бив. Пробудився, бо біля мене якась дамочка із сигаретою псів вигулювала. Почекав, доки відійшла. Спакувався, морду кірпічьом і через школу назад на дорогу. У французькому Діжоні ночував у кущах біля вокзалу. В якомусь німецькому місті — на балконі стройки. Їсти готував на газовому балоні. Віз з України вівсянку, родзинки, олію і розчинну каву "Галка".

Зі стелі звисає боксерська груша. На стелажі з тирсоплити — книжки і велозапчастини. Показує на ноутбуці знімки з дороги. На одному — спини товстих голих жінок на березі річки.

— Минулого року поблизу Відня зупинився набрати води біля туалету. Бачу, йде старий голий чоловік. Пальцем показує в сторону, щось говорить. А я по-німецьки знаю тільки "яволь", "хенде хох" і "русіше швайне". Ну тебе нафіг, думаю. Від'їхав трохи далі, а там купа австріяк голяка загоряє. Я так зрозумів, там роби шо хочеш. Головне, іншим не заважай. Зустрічав людей повністю у пірсингу — 1,5-сантиметрові шипи зі щік стирчать. Але всі ввічливі, культурні, ніхто на червоне не перейде.

Після цього й сам уважніший став. Стою сьогодні на переході біля школи, баба на червоне летить. Я їй: "Куда летиш, дура?". Образилася: "Чого ви мене дурою назвали?". А хто ж ти? От двоє школярів дивляться, шо доросла тьотя так робить, і думають, це нормально.

Пізник розлучений, живе сам.

— Одружився в 28 років. Усі довбали: давай, тобі треба. Сам почав у то вірити. Дівчина була непогана. Але виявилося, що спільних інтересів мало. Намагався кудись витягнути — їй нецікаво. Хотіла, щоб сидів з нею вдома. А я ж був фізично розвинений, красивий, приносив додому гроші. Якби не дитина, втік би скоро. А так тягнув 10 років. Жінка після розводу за півроку заміж вийшла. Чоловік із села, на сім років молодший. Для нього піти на квартиру було краще, чим далі в селі відгортати гній з-під рідної корови. Тепер ходжу в Карпати, в тренажерний зал — займаюся собою.

Олексій працює програмістом. Розробляє та обслуговує бухгалтерські програми для медзакладів. Має вільний графік. Наступного року планує доїхати велосипедом до Атлантичного океану.

Зараз ви читаєте новину «"Якби не дитина, втік би скоро. А так тягнув 10 років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

43

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути