Ексклюзиви
четвер, 30 вересня 2010 00:02

Віктора Ющенка намалювали під куполом церкви

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Художник Микола Гаврилів у церкві села Верин Миколаївського району на Львівщині намалював Віктора Ющенка, його дружину Катерину та сина Тараса. Поряд із родиною екс-президента — сотники УПА та розстріляні поляками жителі Верина
Художник Микола Гаврилів у церкві села Верин Миколаївського району на Львівщині намалював Віктора Ющенка, його дружину Катерину та сина Тараса. Поряд із родиною екс-президента — сотники УПА та розстріляні поляками жителі Верина

"То був такий президент, якого Україна ще не мала. І, судячи з останніх подій, скоро мати не буде. Він заслужив, аби його намалювали в церкві. І ми всі цим мальовидлом маєм бути задоволені", — каже 60-річний Іван Корецький із села Верин Миколаївського району на Львівщині.

У п"ятницю зранку він свариться з людьми під сільрадою. Обговорюють настінні розписи в місцевій греко-католицькій церкві Архістратига Михаїла. 51-річний художник Микола Гаврилів на купольному склепінні храму зобразив родину Віктора Ющенка.

— Як то так, за які заслуги? Ющенко що — святий уже? Хотіли намалювати родину, треба було взяти за приклад бідну сім"ю, — каже 50-річна Оксана Колоздра.

— Ага, тебе з чоловіком мав художник намалювати! — відповідає Корецький. — Треба було родину відому, яка щось зробила для вас усіх. А ти що зробила? Чи може хтіла-с, аби там Янукович був?

— Якби був Янукович, йому би вже давно очі затерли, — махає руками Янка Іванців, 70 років. — Чого ти, Іване, перечиш? Як то так — у церкві намалювали й нікого не спиталися. А може хтось проти? У церкві мають бути апостоли і святі люди. А то приходиш до храму, бачиш простого грішного, аж молитва не йде.

— Ви баби нерозумні, нічого в мистецтві не шарите і українського нічого не маєте. Тьху, нема про що з вами говорити, — каже 65-річний Василь Біляк.

Ідемо до храму. Він одразу при в"їзді в село. Побудований у 1930-х. Останні три роки будівлю реконструювали. Ззовні поштукатурили, всередині закінчують розписи.

Микола Гаврилів наносить останні штрихи під куполом, де зображений екс-президент. Стоїть на риштуванні. Піднімаємося по дерев"яній драбині під склепіння. Воно на рівні двоповерхового будинку.

Посередині купола у синіх ризах намальована Богоматір із дитям. По ліву ріку — Іван Павло ІІ, Бенедикт XVI та Андрей Шептицький. Трохи далі — глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар і єпископи зі Стрийської єпархії.

А ти що зробила? Чи може хтіла-с, аби там Янукович був?

Праворуч від Богородиці під синьо-жовтим прапором вкляк Віктор Ющенко. Біля нього схрестила руки на грудях дружина Катерина, син Тарас звів очі до неба. Усі у вишиванках. На голові Катерини біла хустина. Поруч із родиною президента намальовані сотники УПА та розстріляні поляками мирні жителі Верина.

— Настоятель храму отець Василь бачив мої роботи в інших церквах. Три роки тому запросив сюди. Дав повну волю, — розповідає Гаврилів. Він живе в райцентрі Миколаїв. Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім. Івана Труша. Грає у рок-групі "X-Проект". — Два куполи я змалював у стилі Старого і Нового Завіту. А ось цей, третій, присвятив трьом матерям — Небесній, матері-Батьківщині та земній матері. Богородиця — мати Небесна, Катерина Ющенко — земна. Біля них намалював гори, Дніпро, церкви, бджолині вулики. Це наша Батьківщина, — пояснює. — Все решта — історична лінія. Ющенко — також історія, а ще приклад української християнської родини. Люди обурюються, кажуть, розведений був, не святий. Ми з цього приводу зі священиком радилися. Віктор Андрійович має церковний шлюб із Катериною. Для України багато зробив, для церкви. Та й тут він зображений не святим — а як історичний персонаж. Знаю, що на Сході України Януковича також часто малюють на образах. Я поки його ще не наважуюсь зображувати —  мало зробив для України. Та і його сім"ю взірцем української не назвеш.

— Тут нема нічого гріховного і такого, щоби мало відсторонити людей від церкви, — каже отець Василь Говгера, 55 років. — На іконах малюють історичних персонажів. Колись гетьманів малювали, тепер президентів. Ющенко — найкращий президент, який був в України. Пам"ятаю, коли його інавгурували, він укляк перед Орантою у Софіївському соборі, молився. Цей момент мене дуже вразив. Хто ще так перед усім світом на коліна впав би? Хотів, аби цей момент був закарбований, тому в нашому храмі Ющенко також на колінах.

Зараз ви читаєте новину «Віктора Ющенка намалювали під куполом церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути