пʼятниця, 29 березня 2013 05:15

"В Антарктиді, крім пінгвінів, немає жінок"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Вінничанка Валентина Афтенюк обіймає сина метеоролога Олександра в актовому залі Національного антарктичного центру в столиці. 
24 березня він полетів до Антарктиди. Додому повернеться у квітні 2014 року
Вінничанка Валентина Афтенюк обіймає сина метеоролога Олександра в актовому залі Національного антарктичного центру в столиці. 24 березня він полетів до Антарктиди. Додому повернеться у квітні 2014 року

— Цілий рік мені снилися пінгвіни і краєвиди Антарктиди. Аж не віриться, що скоро знову все це побачу, — столичний геофізик 27-річний Юрій Отруба невеликими ковтками п'є шампанське із пластикового стаканчика в актовому залі Національного антарктичного центру.

22 березня там проводжали 12 учасників 18-ї Української антарктичної експедиції. Юрій Отруба їде в Антарктиду втретє. До поїздки готувався півроку.

— Учасників експедиції готують, але не так ретельно, як космонавтів, — каже він. — Спочатку нам прочитали 50 лекцій про життя на станції, вчили надавати першу допомогу і виживати в екстремальних ситуаціях. Після того тиждень з нами працював психолог. Перевіряв на конфліктність та вміння працювати в групі. Всіх полярників на тиждень поселили у військову казарму. Не мали право виходити на вулицю і спілкуватися з рідними. Прокидалися о шостій ранку, робили зарядку й пробігали 5 кілометрів. Після тесту психолог дала всім позитивні характеристики. За останні три роки забракували лише одного кандидата. Виявилося, що у закритому приміщенні в нього бувають напади астми, хоч лікарі під час огляду цього не помітили.

До Антарктиди учасники експедиції добиратимуться 10 днів. На станції житимуть у дерев'яних будинках, оббитих металом. Пересуватимуться джипами та снігоходами.

— Холодна погода там тримається 300 днів на рік. Майже 10 місяців через снігопади і заметілі до станції не може дістатися ніякий транспорт. Та зв'язок там є. Розмовляти з рідними по телефону дозволяють раз на тиждень по 1,5 хвилини. Щотижня можна писати електронні листи і користуватися послугами пошти. Але листи з Антарктиди йдуть сім місяців.

Учасників експедиції благословляє архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин. Він читає молитву, кропить полярників святою водою та кожному вручає по дві ікони із зображенням Святої Трійці. Радить одну взяти з собою, а другу залишити в когось із близьких.

— До експедиції готувався три роки, — говорить 24-річний Олександр Афтенюк. Їде в Антарктиду вперше. — Із собою беру пару штанів, чотири светри, теплу куртку, двоє чобіт і багато шкарпеток. Їх мені сплела мама. Вона дуже переживала, але зараз ставиться до цього спокійніше.

Мати, 49-річна Валентина Максимівна, обіймає сина за плечі.

— Сашу не відмовляла від поїздки, це його право, — витирає сльози на щоках. — Він у мене сам усього в житті добився. Самотужки вступив до університету, закінчив магістратуру і знайшов роботу. Тепер плачу, що він в Антарктиді зустрічатиме своє 25-річчя, а я сама буду святкувати свій півстолітній ювілей.

— Мене теж дружина не хотіла відпускати, — каже біолог 37-річний Микола Висельський. — Та я пообіцяв, що зраджувати не буду. В Антарктиді, крім пінгвінів, немає представників жіночої статі. 15-річний син спочатку зрадів, що їду, бо у мами легше на дискотеку відпроситися. Але коли прощався, він розплакався. Донька, якій недавно виповнилося 5 років, не розуміє, що не побачить тата цілий рік. Сьогодні подзвонила і питає: "Татусю, ти мені завтра "кіндер" принесеш?".

Додому полярники повернуться у квітні наступного року. Їм платитимуть близько 8 тис. грн зарплати на місяць. Державному бюджету ця експедиція обійдеться у 5 млн грн.

Через снігопади полярники в аеропорту "Бориспіль" чекали свого рейсу два дні. 24 березня вилетіли до аргентинської столиці Буенос-Айрес. Звідти до Антарктиди дістануться кораблем за дев'ять днів.

Зараз ви читаєте новину «"В Антарктиді, крім пінгвінів, немає жінок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути