вівторок, 13 вересня 2016 06:30

У підземних ходах Тернополя знайшли скарб
2

Зображення герба Тернополя виявили на стіні підземелля замку
Фото: Анна Балакир
Одна із зал підземелля Тернопільського замку перед відкриттям 28 серпня цьогоріч. Зі стендів можна дізнатися про історію споруди.  Її будівництво розпочав гетьман коронний Польщі Ян Тарновський у XVI столітті

— Під час Другої світової війни Тернопіль зруйнували вщент. Його називали другим Сталінградом. Гітлер вважав місто воротами до Третього рейху.

Потім Тернопіль відбудовували. Постраждало багато старих підземель, — каже 26-річний Андрій Кір із Тернополя. Зібрав команду для дослідження підземних ходів міста. Їм більш як 300 років. 28 серпня на День міста відкрили перше для екскурсій — під замком.

У неділю зранку Андрій приходить на бульв. Шевченка в центрі міста. Високий, має біляве волосся. Тримає ключі від машини. За освітою — філолог та економіст. Працює в торгівлі.

— Усе почалося років 10 тому, ще в школі. Тоді зацікавився нашим підземеллям, — сідає на лавку. — Читав про них у газетах, говорив зі старожилами. Розповідали про підземний хід, що вів від замку під річкою на другий берег. Русло було на місці теперішнього ставу. Є спогади, що в підземеллі в районі Надставної церкви захована старовинна Біблія. Інкрустована дорогоцінними металами й камінням.

Ходи нібито мають зубчасту

форму — як пила, але зубці з обох боків. Це дозволяло заховатися за ріг і непомітно вбити ворога. За часів Другої світової війни у підземеллі ховалися євреї. Довгий час їх ніхто не міг звідти вибити. Старші люди розказують, що на куті, де магазин "Дністер", — Андрій показує через бульвар праворуч, — їх під землею потравили газом.

За радянської влади сама згадка про підземелля й ідея, щоб туди залізти, могла закінчитися плачевно. Це було питання національної безпеки. Коли зводили будівлю облдержадміністрації, на одному куті фундаменту виявили підземний хід. Там знайшли скриню зі скарбами — монетами, прикрасами. Потрапили в руки КГБістам. І невідомо, де пропали.

Андрій пропонує показати підземелля замку, що над Тернопільським ставом.

— Тут, кажуть, провалилася у підземелля поливальна машина, — перетинаємо бульвар. — Коли підземний хід руйнують або засипають, порушується його вентиляція. Раніше в Тернополі часто просідав ґрунт, ставалися обвали.

Наближаємося до старої білої будівлі з двома колонами. Це обласний архів.

— Під ним в часи Другої світової розташовувався військовий госпіталь німців. Ми знайшли там возик, яким снаряди перевозили.

Минаємо катедру. Тут правлять службу. У храмі багато людей. Хто не помістився, стоїть на вулиці.

— Вхід у підземелля катедри — прямо посеред неї, під залізною кришкою, — говорить Андрій.

— Там можна пробити скважину й вийти на джерело з водою, наділеною цілющими властивостями. У неї хороший хімічний склад, показують дослідження.

Минаємо засаджену квітами площу перед замком — 3-поверховою будівлею персикового кольору. Його звели у XVI ст. 1944‑го зруйнували червоноармійці як пункт оборони гітлерівців. По війні відбудували. Зараз тут діє спортивна школа греко-римської боротьби.

— Оце і є вхід у підземелля, — Андрій підходить до непомітних дверей збоку будівлі. Спускається темними кам'яними сходами в коридор. У його кінці під стелею — старовинна фреска з гербом, зображений замок.

Для огляду відкриті дві великі кімнати з округлим склепінням. В одній — проектують фільм про підземелля, у стінах — бійниці.

— Незрозуміло, куди вони могли стріляти з цих бійниць, — каже Андрій. — Видно, що за ними тунель. Веде до ставу. Має міцні кам'яні склепіння. Засипаний землею й будівельним сміттям. Ці бійниці могли використовувати для ведення перехресного вогню, якщо ворог проривався в підземелля. А тунель — вести до річки, аби забезпечити доступ до води. Чи служити евакуаційним виходом, щоб люди могли сховатися в очереті. Також це міг бути легендарний хід від замку під руслом річки Серет.

Під землею можна отруїтися метаном

У квітні цьогоріч тернополянин Андрій Кір написав звернення на сайті міськради. Пропонував дослідити підземні ходи міста, зробити їх доступними для людей, відреставрувати. Петиція достроково набрала більшу кількість голосів, ніж вимагають — понад 250.

— Але міська влада її відхилила, — говорить Андрій. — Пояснили, що в бюджеті не заклали коштів на це. Та пообіцяли допомагати, посприяли з геолокатором. Із поверхні землі він сканує пустоти. Це дозволить скласти карту підземних ходів.

Залучили спелеологів, рятувальників. Адже є небезпека обвалів, отруєння газом. Зокрема, метаном. Якщо є останки людей, можуть бути шкідливі речовини.

Зараз ви читаєте новину «У підземних ходах Тернополя знайшли скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути