четвер, 01 жовтня 2009 18:50

Священика Олега Бабака звинувачують у чорній магії

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Олег Бабак з села Хоменки Шаргородського району на Вінниччині лікує людей нашіптуванням
Олег Бабак з села Хоменки Шаргородського району на Вінниччині лікує людей нашіптуванням

9 вересня священика 47-річного Олега Бабака позбавили сану. Він 15 років був настоятелем Михайлівської церкви в селі Хоменки Шаргородського району Вінниччини.

— Олег прикривався саном священика, а виступав у ролі народного цілителя, — говорить протодиякон 32-річний Владислав Демченко з Московського патріархату. — Лікував методами, які суперечать церковному вченню. Брав за це гроші. Коли його позбавили сану, перейшов до розкольницького Київського патріархату. Його вже не поновлять, навіть якщо церкви об"єднають. Лишиться знахарем.

— Це все одно, що врач перейшов з одної в другу лікарню, — заперечує Валентина, дружина панотця. — Він дав перед Богом присягу спасати людей і від канону не відступає.

Селянка, яка не хоче називатися, говорить, що Бабак — шарлатан:

— Йому б фокусніком у цирку робити. Я лічно бачила, як він із рукава своєї ряси доставав якесь волосся, потороч і навіть жаб. А людям казав, що це їм пороблено. Шоб до нього йшли і гроші платили. Чула, що він читає чорну магію.

40-річній Анні Іванчиковій священик вилікував перелом ноги. Вона рік не могла ходити, бо кістки не зросталися.

— Приїхала до нього в інвалідному візку. Він помолився. Легше стало. За п"ятим разом змогла на ноги ставати. А зараз навіть бігаю, — розказує Іванчикова. — Не знаю, чому на отця Олега такі гонєнія. Він багатьох зцілив. Чула, що лежача 20-річна дівчина після його молитви сама встала і в туалет пішла. Вичитки він проводив безкоштовно. Люди платили тільки за молебень.

На захист Бабака люди в селі зібрали 1255 підписів. Їздили до Вінницького владики Симеона.

Я лічно бачила, як він із рукава своєї ряси доставав потороч і навіть жаб

— На колінах повзали, щоби повернули нам отця Олега, — розповідає сільський голова Галина Пожуй, 53 роки. — Нам представили нового священика, отця Романа. Відтоді село розділилося. Більшість пішли за Олегом. Хотіли храм у отця Романа відвойовувати, та я вмовила не робити цього.

Бабак вирішив переобладнати під нову церкву колишній дитячий садок. Сам носить цеглу на будівництві.

— На сході села 80 відсотків парафіян захотіли перейти до Київського патріархату, — каже. — Мене попросили очолити громаду і стати настоятелем храму. Я погодився. Зараз будуємо церкву.

Вона буде першою в районі від Київського патріархату. Відтак Олег Бабак став благочинним Шаргородчини. Може служити по всьому регіону, а раніше причащав і сповідував лише в своєму селі.

Поки що зцілює людей у себе вдома.

— Ніякого криміналу у цьому немає, — стверджує прес-секретар Вінницької єпархії, підпорядкованій Києву, 28-річний Ігор Сіранчук. — Підняли це питання через людську заздрість. Благочинний Шаргородського району хотів представити Олега в очах єпископа Симеона неблагонадійним. От і почали його добрі якості у злі перекручувати.

На свята Олег Бабак проводить богослужіння в дитсадку. На служби приходять 30–50 вірян, переважно літні люди. Минулої неділі охрестив у Хоменках двох хлопчиків і відправив поминальну службу.

Зараз ви читаєте новину «Священика Олега Бабака звинувачують у чорній магії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути