четвер, 19 серпня 2010 19:29

Сліпий Деніел Кіш їздить велосипедом

Автор: фото: Ігор Хомич
  Незрячий американець Деніел Кіш (ліворуч) вчить львів’янина Олега Шпая орієнтуватися у просторі за допомогою методу ехолокації
Незрячий американець Деніел Кіш (ліворуч) вчить львів’янина Олега Шпая орієнтуватися у просторі за допомогою методу ехолокації

"Я відчуваю дерево за 10 метрів, телефонний стовп — за 5. За 100 метрів звичайні будинки, за 200 — великі споруди: школи, клуби, театри", — розповідає сліпий американець 44-річний Деніел Кіш на тренінгах для незрячих у Львові.

Із 2 років він орієнтується у просторі за методом ехолокації — як дельфіни та кажани. Цокає язиком по піднебінню й слухає, як відбивається звук від предметів. По тому, наскільки швидко повертається звукова хвиля, визначає відстань до них, величину та матеріал, з якого зроблені. Деніел самостійно, без поводирів і тростини, пересуваєтьcя містом, ходить у походи та їздить велосипедом. Останні 15 років вчить свого методу всіх охочих.

— Я втратив зір у 13 місяців через рак очей, — каже Деніел. — Батьки розповідають, що в 2 роки я постійно цокав язиком і ходив будинком і вулицею так, ніби все бачу. У 7 років сів на велосипед і поїхав до школи. Лише в 22 прочитав, що це за метод.

Методу ехолокації швидше вчаться діти. На практичних заняттях перед незрячими ставлять пластину розміром 30х30 см або каструлю. Учні клацають язиком або пальцями. Залежно від того, є предмет чи ні, звук змінюється.

— Якщо займатися лише 2 години в день, то через два тижні ви відчуватимете всі перешкоди на своєму шляху, а ще через два тижні практики розрізнятимете звуки, які відбиваються від дерев і бруківки, — додає Кіш.

Після шостого заняття сліпий львів"янин 14-річний Олег Шпай сам переходить вулицю:  

— Я ще тиждень тому ніде сам не ходив, за руку мене водила бабуся, а тепер — усюди сам. До магазину ходжу, дорогу переходжу. Деніел навчив, як визначити, чи є поруч машина. Треба язик підняти до піднебіння і прицмокувати. Не голосно, але і не тихо. А потім слухати. Якщо звук дзвінкий, що аж луна йде, значить, поруч нічого нема або предмет невеликий. Якщо луна приглушена, наче відбивається від чогось — є предмет. Швидше почув правим вухом — предмет справа.

Під час останнього заняття Деніел просить Олега Шпая описати незнайому кімнату.

— Це майже порожня кімната, тут мало предметів. Вікна є тільки на одній стіні, — показує праворуч. — Тут майже під стіною стоять столи і стільці. Є ще якісь вазони.

Присутні аплодують.

— Він практично все описав до дрібниць. Це хороший результат, — тішиться 57-річна Надія Онофрійчук, учителька Олега зі львівської школи для незрячих N100. — Сам трохи попрактикується і буде вчити орієнтуватися всіх охочих.

В Україну американця запросили волонтери з благодійного фонду "Відкриті горизонти". За тиждень лекцій Кішу заплатили 7 тис. грн.

— Деніел простий, учням приділяє багато уваги. Зняли йому у Львові двокімнатну квартиру на Гвардійській. Варимо наш борщ, тушкуємо овочі, бо Кіш вегетаріанець, — розповідає 27-річна Юлія Полєнова, організатор занять. — Водили його в наш ресторан "Криївка". Казав, що кращої страви, як деруни, не буває. Обіцяв ще приїхати в Україну. Жартував, що дівчину тут шукатиме.

Зараз ви читаєте новину «Сліпий Деніел Кіш їздить велосипедом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути