пʼятниця, 29 липня 2011 06:15

Кульова блискавка облетіла три двори

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Євдокія Мосюндзь із села Матусів Шполянського району на Черкащині показує перебиту навпіл трубу антени, в яку влучила кульова блискавка. Позаду стоїть менша сестра Раїса Тихонівна. Обидві жінки з кухні бачили, як вогняна куля вибухнула
Євдокія Мосюндзь із села Матусів Шполянського району на Черкащині показує перебиту навпіл трубу антени, в яку влучила кульова блискавка. Позаду стоїть менша сестра Раїса Тихонівна. Обидві жінки з кухні бачили, як вогняна куля вибухнула

21 липня близько 20.00 у селі Матусів Шполянського району Черкащини у три сусідні двори залетіла кульова блискавка. У хаті 83-річної Євдокії Мосюндзь вибила вікна й розтрощила надвоє трубу антени. Поряд утворилася яма завширшки півметра і стільки ж завглибшки. Під землею через фундамент блискавка потрапила в хату.

Євдокія Тихонівна сидить у дворі на лавці. Поряд лежить телевізор із платами назовні.

— Оце так шандарахнуло, що відірвало й задню кришку, — показує палицею.

Того дня в Євдокії Мосюндзь гостювала дочка 63-річна Ольга Шукурова з дітьми й онуками.

— Коли почалася гроза, мати була у літній кухні, — згадує Ольга Яківна. — А ми постелилися спати. Діти пили компот, а я дивилася у вікно на веранді. Бачу — летить вогняна куля сантиметрів із 15 у діаметрі.  Вдарилася об антену. Такий звук, як бомба зірвалася. Ми всі поглохли й перелякалися. Скло з вікон полетіло і в хаті почало горіти. Менша дочка Серіда огорнула дітей халатом, під руки і в літню кухню. А я заскочила в хату. Там горить штора, клейонки. Тумбочка на дошки розклалася. Зверху великий телевізор, а маленького закинуло на 3 метри між дивани. Шпалери висять кусками. Розетки зі стіни повилітали. Хапаю полотенця, простині й тушу вогонь.

Євдокія Тихонівна була в кухні:

— Дивлюся у вікно, а воно летить двором отака купа жару. Кажу своїй меншій сестрі: "Райко, оце смерть прийшла до нас". А потом почула, що сильно тарахнуло.

Показує під стіною пошкоджену кульовою блискавкою підлогу. На стелі — білі пластикові дошки в дірках, як сито.

— Це зять Сірьожа стелю вже підбив гвоздиками. А то висіло наполовину обірване. Ікона в кутку висіла, то згорів рушник і розбилося скло, — продовжує Євдокія Тихонівна. — Обої дівчата заклеїли. Вікна і двері вже засклили.

До нас після всього цього приходить сусідка Надя Чумак і каже: "Що в мене було!". Воно від нас у її двір полетіло. Вдарилося об скважину і влетіло у хворточку вікна. Надя була на городі — пішла за помідорами й огірками на салат. Каже, відкриваю двері, а воно тільки "шух" мимо мене.

Із двору через одну хату виходить 64-річна Галина Зайва. Розказує, що від кульової блискавки в них погоріли антени:

— Вона пройшла якоюсь полосою, — згадує. — Це ужасть. Я сиділа в кухні, а воно у дворі наче зарево зробилося. Усе біле. Я злякалася, що руки й ноги трусилися. Онучку-першокласницю насилу вспокоїли. А далі в селі, де церква, кажуть, ніякої грози не було.

У селі живуть 4,5 тисячі людей.

Зараз ви читаєте новину «Кульова блискавка облетіла три двори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути