пʼятниця, 27 листопада 2015 07:40

"Батьки Павла Лазаренка молодших онуків бачили тільки на фотографіях"

Автор: ФОТО з сайта www.tsn.ua
  Мати Павла Лазаренка жила в невеликому сільському будинку, любила поратися в саду й на городі
Мати Павла Лазаренка жила в невеликому сільському будинку, любила поратися в саду й на городі

17 років не бачила сина, екс-прем'єра Павла Лазаренка, Дарія Лазаренко. Померла 11 листопада в селі Карпівка Широківського району на Дніпропетровщині. Мала 84 роки. Син на похорон не приїхав.

— Дарина Яківна мала проблеми з серцем. Останнім часом її стан погіршився, — розповідають у сільській раді. — Кілька разів лежала в лікарні, але померла вдома. Кажуть, перед смертю страшно хотіла побачити середнього сина Павла. На похорон зійшлися людей 150. Були сини Микола та Іван.

14 вересня 1998 року Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Павла Лазаренка, якому зараз 62 роки. Звинувачували в розкраданні державного майна в особливо великих розмірах. За оцінкою експертів, на прем'єрській посаді Лазаренко вкрав близько $200 млн. Увійшов до десятка найкорумпованіших державних діячів світу згідно з рейтингом Всесвітнього банку.

Від українського правосуддя Павло Лазаренко переховувався в США. Там засуджений до дев'яти років тюремного ув'язнення і ­штрафу в $10 млн.

Понад п'ять років чоловік провів під домашнім арештом у Сан-Франциско. За рік до звільнення його перевели в тюрму. 1 жовтня 2012 року звільнили.

— Павло Лазаренко не приїхав в Україну, бо боїться, — каже політолог Андрій Золотарьов, 50 років. — Коли відбував покарання в американській в'язниці, частину його майна "віджали". Згодом на людей, які це робили, були скоєні замахи. Вони заявляли, що замовник — Лазаренко. Про це говорив і Геннадій Корбан. Замах на нього стався 2010-го.

В Америці Павло Лазаренко одружився зі ­своєю помічницею та перекладачем Оксаною ­Циковою. Зараз їй 41 рік. Виховують синів, 10-річного Івана та на три роки молодшого Антона. Доньці Анастасії — чотири роки. Від першого шлюбу з 61-річною Тамарою Бровко Лазаренко має сина 36-річного Олександра та двох близнючок Олесю й Катерину, 32 роки. Доньки живуть у США.

— Батьки Павла Лазаренка молодших онуків бачили тільки на фотографіях, — розповідають у сільраді. — Вони жили дуже скромно. Їхній будинок невеликий, усередині побілений вапном. Самі садили картоплю. Обоє раніше працювали в колгоспі, роботящі. ­Любили поратися в саду й на городі. Мріяли, щоб син повернувся в Україну. Казали: взяв би собі тут діляночку і займався маленьким бізнесом. Він же агроном за освітою.

Смерть дружини Іван Трифонович переживає важко. Сини Микола й Іван хотіли забрати його до себе, але він відмовляється кудись їхати. Його доглядає Микола. Навідує щодня. Працює якимось начальником на Інгулецькому ­гірничо-збагачувальному комбінаті.

— На похороні я сказав, що Бог суддя всім тим, хто не дав дочекатися нашій мамі свого сина, — говорить брат Павла Лазаренка, 60-річний Іван. — Разом із Павлом думали зробити батькам закордонні паспорти й відправити їх в Америку. Але побоялися, що тривалий переліт і зміна обстановки зашкодять їхньому здоров'ю.

Зараз ви читаєте новину «"Батьки Павла Лазаренка молодших онуків бачили тільки на фотографіях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути