вівторок, 15 грудня 2015 06:35

Павуків Сергій Рева годує тарганами

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com
  Сергій Рева тримає 30 видів павуків у столичній квартирі. Живуть у тераріумах. Продає. Ціни на малят починаються від 50 гривень
Сергій Рева тримає 30 видів павуків у столичній квартирі. Живуть у тераріумах. Продає. Ціни на малят починаються від 50 гривень

— Пауки — самые дешевые в содержании животные. За ними вообще не нужно убирать, а кормить — раз в несколько месяцев, — каже киянин 26-річний Сергій Рева. Вдома тримає 30 видів павуків-птахоїдів.

Першого павука Сергій придбав, коли був студентом Київського політехнічного інституту.

— Захотілося завести якусь тварину, — розповідає. — Спершу думав про рибок і папуг. Порахував, скільки грошей на них треба, і передумав.

Вирішив купити павука. Віддав 150 гривень — половину стипендії. Він був десь півтора сантиметри завдовжки.

У гуртожитку зразу відкрив коробку з ним. Випадково сильно дихнув на павука. Він злякався і почав від мене втікати. Хвилин за 10 піймав. Павучок одразу почав повзати по моїй руці. Це приємне відчуття. На лапках є гачечки. Ними хапаються за поверхню. Їхнє повзання по руці нагадує легеньке голковколювання.

Найцікавіше спостерігати за павуками, коли у них починається линька. Під час неї павуки ростуть. Тонкий панцир-карапас тріскається по периметру. Тіло стає прозоре, як скло. Із задньої, м'якої частини, павук перекачує гемолімфу в лапки. Вони збільшуються на очах. Процес може тривати 2,5 години. Якось у гуртожитку не було світла. Сидів перед павуком з ліхтариком і дивився, як він линяє.

Почав купувати все більше павуків. На останньому курсі мав з десяток. Тричі тікали з тераріумів. Тоді казав сусідам: коли вдягаєтеся, дивіться, щоб нічого не було в рукавах. Вони йшли на пари, а я лишався в кімнаті. Бувало, шукав павуків по 4–5 годин.

Сергій тримає вдома й отруйних павуків.

— Їх у руки краще не брати. Матиме поганий настрій чи щось не сподобається — вкусить, — ­продовжує. — Зі мною такого не траплялося. Розказують, що це дуже страшно. Місце укусу червоніє й набрякає. Починається сильний головний біль, на 2–3 години може паралізувати. Важко піднімати ноги й руки. Ніякі ліки не допомагають. За два тижні цей стан минає, але судоми хапатимуть ще рік-два.

Рева має 30 видів павуків. Малят продає від 50 грн, ціни на дорослих особин починаються від 200 грн.

— Павуки-птахоїди можуть дати від 60 до 2 тисяч потомства. Кокон у самиць забираємо і вирощуємо павучат самі. Самиці в цей час дуже агресивні. Пінцетом намагаюся кокон підібрати, а кісточкою відволікаю її увагу.

У павуків розвинений материнський інстинкт. Кілька тижнів після цього вони бігають по тераріуму й шукають кокон. Деякі через стрес можуть загинути.

Павучат вирощую у соусницях. Годую борошняними черв'яками. Коли підростають, даємо маленьких тарганів. Павуки великих розмірів їдять жаб і мишей. Павук вбризкує в свою жертву шлунковий сік. За добу вона перетворюється на сірий згусток. Навіть кісток не лишається.

Самці живуть в середньому два-три роки, самиці — 12–20.

Зараз ви читаєте новину «Павуків Сергій Рева годує тарганами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути