понеділок, 18 червня 2007 15:00

Перукар Роман Гавришків вогнем стриже бороду і брови

Автор: Фото: Ольга Бартиш-Коломак
  Роман Гавришків стриже волосся, бороди та брови пальником, привезеним з Німеччини. За стрижку бере 40 гривень
Роман Гавришків стриже волосся, бороди та брови пальником, привезеним з Німеччини. За стрижку бере 40 гривень

60-річного Романа Гавришківа у Львові знають як перукаря, що стриже вогнем. Пальником, привезеним із Німеччини, він обсмалює краї волосся клієнтів. Недавно чоловік спробував вогнем підрівняти бороду та брови.

— До мене прийшов один зарослий чоловік, — розповідає перукар у цирульні біля площі Ринок. — За кілька секунд пальником відрівняв його бороду і брови. Він навіть йойкнути не встиг.

Роман показує пальник, схожий на великий олівець. Умикає шнур у розетку, й з невеличкого отвору виривається струмінь вогню. За стрижку вогнем перукар бере 40 грн.

— За всі роки ще нікого не попік, — хвалиться. — Зараз вчуся пальником вимальовувати на потилиці різні візерунки. Свій винахід хочу запатентувати. Волосся з підсмаленими краями менше січеться.

Ще 2 роки тому Роман Гавришків складав гроші на власну перукарню. А нині він збирається до Америки — до однокласниці Надії. Жінка виїхала туди 13 років тому.

Роман і Надя познайомилися ще дітьми в селі Божок на Львівщині. Дівчинка інколи жила в бабусі, що мешкала по сусідству з родиною Гавришків.

— Мені було 7 років, їй — 5, — згадує чоловік. — Якось верталися додому разом із річки через поле. Це після косовиці було — стерня по коліна. Я схопив Надю на плечі й переніс через поле. Потім ми зустрілися вже у Львові. Мої батьки збудували там особняк. У місті мене повторно навернули в перший клас, бо я відставав у знаннях. У селі мною ніхто не займався: батьки будувалися, виховували ще двох дітей.

Після 8 класу Роман влаштувався слюсарем на Львівський автобусний завод.

— Ми з Надею вже були більше, ніж друзі. Моя мама назвала її невісткою. Боже, як то було встидно. Ми червоніли обоє, — згадує він.

Кохана обіцяла чекати Романа з армії.

Масажисткою в Америці працює

— Ми такі листи писали, — прицмокує. — Але хто я такий був? Бідний, без освіти. В одному листі Надя розповіла, що за нею упадає хлопець після інституту. І батьки хочуть, аби вона за нього вийшла. Питала мого дозволу. Я відписав: "Вирішувати тобі".

Надія вийшла заміж, народила сина. А Роман закінчив перукарські курси. На дівчат не задивлявся, віддався роботі. У 29 років перукар одружився з продавщицею Олею. Зараз у них є син Тарас і двоє онуків. А Надія за кілька років розлучилася — чоловік випивав. Потім знову вийшла заміж, народила ще двох дітей.

— У неї тяжка доля, — співчутливо розповідає перукар. — Із другим чоловіком теж розлучилася, бо знайшов собі іншу. Із горя подалася в Америку на заробітки. Масажисткою там працює, має автомобіль, хату. Двох дітей забрала, ще донька тут залишилася.

Зі своєю дружиною Ольгою Роман розлучився два роки тому. Каже — через квартиру.

— У нас було два помешкання — одно— і двокімнатне. Менше синові збиралися подарувати. Але жінка не захотіла, бо дізналася, що я таємно назбирав для сина 7 тисяч доларів. Я не сказав їй, що маю свою перукарню, бо все протринькала б. Судилися ми довго, аж до Верховного суду дійшло. Я виграв, але віддав їй добровільно двокімнатну квартиру. Коли син одружився, зі сватами купили йому житло.

На зустрічі однокласників Роман запропонував Надії вийти за нього заміж. Самої жінки на ній не було.

— Ми на камеру все знімали, — згадує він. — Вирішили Наді в Америку відправити. Кожен щось казав. Я випив і, коли дійшла черга, запропонував їй руку й серце. Невдовзі Надя передзвонила мені з Америки в перукарню.

Весілля закохані відгуляли 23 лютого в Києві. Надія жила в Україні два місяці, а тоді повернулася до США. Роман збирає документи, аби поїхати до неї.

1946, 6 серпня — Роман Гавришків народився в селі Божок Золочівського району на Львщині
1953 — зустрівся з Надією
1960 — працює на Львівському автобусному заводі
1964 — йде служити в армію; Надія кидає його
1975 — одружився з продавщицею Ольгою
1976 — вступив на дворічні курси перукарів-модельєрів
1979 — народився син Тарас
1999 — Роман Гавришків почав стригти вогнем
2003 — розлучився з Ольгою
2007 — одружився з Надією; збирається переїздити до Америки

Зараз ви читаєте новину «Перукар Роман Гавришків вогнем стриже бороду і брови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути