пʼятниця, 04 червня 2010 09:24

На селян нападає невідомий звір

 

У селі Мельниківці Немирівського району біля ставка стоїть стара цегляна будівля. Місцеві називають її чортівнею. Кажуть, звідти часто чути страшні крики. Кілька разів у ставку топилися люди.

— Зараз ставок заріс очеретом. Ніхто туди купатися не ходить. Навіть рибу ловити бояться, — розповідає тамтешня жителька Ірина Кривицька, 45 років. — Там нечистий бродить. Бачила кілька разів, як звідти вилітають кажани. На сусіда п"ять років тому біля чортівні напав невідомий звір. Укусив за ногу. Якби не втік, закусав би до смерті. Якось вела з поля корову і теля. Побачила, як навколо ставка ходить чоловік у довгому чорному плащі. Налякалася і побігла додому. Супруг сказав, що я фільмів жахів передивилася.

По сусідству з нею живе 71-річна Олена Гладюк.

— Чортівню збудував місцевий пан Михайло-Северин Червінський, — говорить вона. — Пан любив розкіш. Жив у триповерховому маєтку з балконами і ложами. Перед будинком був розкішний парк, бив фонтан. Але у маєтку будто би завівся нечистий. Сильно панську дочку мучив і не давав спати пану. Хтось посовітував йому відкупитися од нечистого: построїти чортовню. Він так і зробив. Кажуть, раніше ночами звідтіля чули крики. Але зараз тихо. Хіба хто п"яний заскоче.

За радянських часів у чортівні складували нарубаний на ставку лід.

— Коли у 30-х роках організували колгосп, у чортівню молоко звозили і зберігали від прокисання, — розповідає Людмила Пархоменко, вчителька історії зі школи у Мельниківцях. — Про пана Червінського селяни непогано відгукувалися. Він був польським дворянином. Добре платив за роботу. Але ледарів і бунтарів карав. За невихід на роботу була встановлена кара — 12 різок. Як попадалися вдруге, відселяв на скелю над чортівнею, де не було ґрунту і нічого не росло. Тоді люди наймалися до нього батраками. Одного разу скалічив пастуха Амбросія. Одна покоївка, не витримавши його знущань, вкрала пістолета і застрелилася.

Зараз ви читаєте новину «На селян нападає невідомий звір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути