четвер, 12 жовтня 2006 18:44

"На дачі хочу поставити пам"ятник корові"

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ауріка Ротару показує на мобілці фотографію свого кота Рижика
Ауріка Ротару показує на мобілці фотографію свого кота Рижика

Зі співачкою Аурікою Ротару, 47 років, зустрічаємося в затишному кафе "Шапіто" поблизу Київського цирку. Ауріка — невисока блондинка з гладенькою шкірою і блискучим волоссям. На сестру — Софію Ротару — схожа карими очима.

— Не часто вибираюся в ресторани, — Ауріка обводить поглядом плетені крісла й вазони з квітами. — Можу відмовитися від тортів, але від солоного і гострого — нізащо. Сама мариную овочі, солю. Раніше садила помідори на балконі. А недавно купила землю під Борисполем. Будинку там ще немає — лише паркан. Сусідів мало, пташки співають, комарі гризуть. Їжджу туди сама: доньку Настю земля не приваблює. Викопала моркву, зібрала огірки, помідори, гарбузи.

Звикли до сільської праці?

— У батьків був гектар землі, — каже вона мелодійно. — Я пасла вівці, збирала полуницю, копала картоплю. Корову пасти довго не довіряли, а я ж хотіла!  У 7 років дозволили, а корова мене побила. Батько одразу відвів її на бійню.

Розповідає, як працювала з сестрою, Лідією, у Чернівецькій філармонії. Співали в дуеті "Черемош".

А потім я вийшла заміж за Володимира Пігача й переїхала до Києва.

Вона кидає погляд на подругу, арт-директора Наталю Гончарову, високу брюнетку з низьким хриплуватим голосом.

— Наталя з братом Володимиром приїхала у Чернівці до свого чоловіка — композитора і співака Саші Тищенка. Володя почав до мене залицятися. Коли вступала в Одеський педінститут, писав мені шпаргалки.

Після народження дочки вони продали квартиру в "Царському селі" і підшукали апартаменти на Володимирській. Вибирали їх разом із Софією. Тепер сестри живуть в одному під"їзді: Ауріка — на третьому поверсі, Софія — на другому.

— Бігаємо одна до одної, — показує Ауріка руками круговерть. — Якщо одна не встигла приготувати обід — інша накриває на стіл. Соню не псують ні нагороди, ні гроші. Досі сама робить консервацію на зиму.

Вмикаю серіал і вишиваю на кухні до півночі

Рік тому чоловік Ауріки помер від інсульту.

— Ми з Сонею пережили однакові трагедії, — каже вона (чоловік Софії Ротару Анатолій Євдокименко помер 2002-го, теж від інсульту. Софія Михайлівна прожила в шлюбі 30 років, Ауріка — 20. — "ГПУ").

Розповідає, що в лютому родина готується святкувати ювілей брата Євгена. Сестри вже зідзвонюються — вигадують подарунок.

— Я давно колекціоную фігурки корів, маю їх понад 80. Коли побудую дачу, поставлю там пам"ятник корові в натуральну величину. А поряд — альтанку, де можна буде випити келих вина, почитати. А вдома ввечері вмикаю серіал, сідаю на кухні й вишиваю до півночі. А прокидаюся о 6-й, щоб зібрати Настю в інститут. Не висипаюся!..

Питаю, чи має вона домогосподарку.

— Так, вона прибирає, прасує, іноді готує. Але фірмову страву — мамалигу — роблю я сама.

Дієт дотримуєтеся?

— Сьогодні перший день як сіла на дієту, — каже пошепки. — Соня дала рецепт. Шість днів сидітиму на овочах, фруктах і чаї, чотири — на соках.

Яка найрозкішніша річ у вашому гардеробі?

— Норкова шуба. Вдягаю її двічі на рік, — весело відказує. — А з прикрас люблю смарагди й діаманти.

До церкви ходите?

— На Великдень свячу паски. Розговляємося холодцем, олів"є, почеревиною, пирогом із печінкою. На Різдво готую гуску з айвою, грушами й ананасами.

Чого боїтеся?

— Павуків, — здригається. — У дитинстві дивилася казку про Василісу, там був величезний павук — досі пам"ятаю.

Старша сестра Ауріки Зіна осліпла в чотири роки, тепер — у Кишиневі, одружена. Сестра Лідія живе з чоловіком у Чернівцях, мають ресторанний бізнес. Дочку відправили вчитися до Шотландії.

— Вона теж любить поратися в городі. Моя консервація порівняно з її закрутками — дріб"язок.

Брати, Євген і Анатолій, живуть у буковинському селі Маршинці Новоселицького району. Євген — у батьківській оселі, Анатолій — по сусідству. А донька Ауріки Настя навчається в Інституті міжнародних відносин на економіста. Влаштувалася на роботу в комерційний банк.

— Співати категорично не хоче. Як закінчила музичну школу, жодного разу до фортепіано не підійшла.

Не збираєтеся вдруге заміж?

— Я цю тему для себе закрила, — каже спокійно. — Тільки робота й родина! Ну, ще кіт Рижик. Нам подарував його водій. Суміш персидської і сіамської порід, — показує на мобілці фото великого рудого кота. — Вкусити може, як чує запах спиртного.

Ви щось п"єте?

— Сухе червоне вино. Раніше його батько робив, тепер — брат. Коли закінчується домашнє, купую в магазині молдавське. Можу випити трохи горілки з солоним огірком. Колись у селі навіть самогонку гнали, — хвалиться. — Із чистого цукру.

1958, 22 жовтня — народилася в селі Маршинці Новоселицького району на Буковині
1980 — закінчила Чернівецьке музучилище; за  п"ять років — Одеський педінститут
1978 — ансамбль "Черемош"
1987 — вийшла заміж за Володимира Пігача; народилася дочка Анастасія
1996 — заслужена артистка України
2005 — помер чоловік
Сестри Софія — співачка; Лідія — рестраторка; сліпа з дитинства Зіна живе з чоловіком у Кишиневі. Брати Євген і Анатолій — у Маршинцях.

Зараз ви читаєте новину «"На дачі хочу поставити пам"ятник корові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути