Ексклюзиви
середа, 02 березня 2011 04:15

Мішель Якобі переїхав на Закарпаття доїти буйволів

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Німець Мішель Якобі виводить двох буйволів на подвір’я своєї ферми біля села Стеблівка на Закарпатті. Чоловік утримує в господарстві 25 тварин
Німець Мішель Якобі виводить двох буйволів на подвір’я своєї ферми біля села Стеблівка на Закарпатті. Чоловік утримує в господарстві 25 тварин

29-річний Мішель Якобі з німецького міста Гамбург два роки живе на фермі біля села Стеблівка Хустського району на Закарпатті. Він приїхав розводити буйволів.

Біля невеликого пошарпаного будинку, який колись належав місцевому колгоспу, стоїть чоловік у червоній куртці. Каже, що допомагає Мішелю поратися по господарству.

— Міша, тут до тебе прийшли, — гукає. — Ми його всі Мішою називаємо, по-простому.

Якобі сидить у кріслі біля груби. Одягнений у потерті шкіряні штани, в'язану кофту. У руках тримає маленьку каструлю з манною кашею, поряд — тарілка з вишневим варенням. Навпроти на столі лежить сало, хліб. Під вікном на тумбі стоїть ноутбук.

— Щойно нагодував буйволів, то й сам сів перекусити, — говорить ламаною українською. Періодично в розмові використовує закарпатський діалект. — Говорити українською мене навчили пастухи і баба Крістіна, яка помагає на фермі.

Каже, на Закарпаття приїхав 2008-го.

— Вирішив подивитися один із найчистіших регіонів Європи. До того бував у Фінляндії, Іспанії, Голландії, Болівії. Такої краси, як тут, не бачив ніде. Приїхав у Стеблівку і дізнався, що люди масово вирізають буйволів. Питаю, чого ви так робите. А мені: "Я стара баба, не можу тримати буйвола". Кажу: "Я викуплю його у вас, тільки не ріжте".

Мішель організував у Німеччині громадську організацію, зібрав гроші, щоб викупити кількох тварин.

— Повернувся сюди, бо вирішив розводити в селі буйволів, доїти їх. А баби жартували, що не зможу це робити, бо німець. А я придбав 25 тварин. Мабуть, у мене найбільше в Україні стадо.

Торік Мішель на з'їзді неформалів на водоспаді Шипіт у Міжгірському районі познайомився із 22-річною Ольгою Хоменко.

— Оля — з Полтави, — доїдає з каструлі манну кашу. — Вчиться в Києві за спеціальністю "економіка агропромислового комплексу", а живе тут зі мною, допомагає доїти буйволів. Вони нікому більше не даються, тільки нам. Норовливі. Пам'ятають, як хтось зробить їм погано. Хочемо з дівчиною почати виробництво твердого сиру з буйволячого молока. Для цього треба надоювати не менш як 50 літрів у день.

Щодня Мішель надоює по 12 л молока. У селян міняє його на продукти.

— Беру від людей крумплі (картопля. — "ГПУ"), сало. Найбільше люблю їсти сметану з буйволячого молока і борщ. Ольга його гарно готує. Прокидаюся о шостій по-місному, розкладаю огинь у грубі, йду годувати тварин. Як подою буйволиць, то вичищаю з-під них гній. Так цілий день. Раз у місяць їжджу в Німеччину додому. Там помагаю батькам робити ремонт у хаті.

Хоче оселитися на Закарпатті назавжди.

— Якби міг, то хотів би тут жити, але як вийде — не знаю. Я люблю комфорт: гарно поїсти, гарячий душ, великі автомобілі. Але більше за все люблю тварин. Я еколог за фахом. У Німеччині не знайду собі таку файну роботу, як тут. У нас тварини живуть на окремих фермах, у вас — у симбіозі з людьми.

Каже, в Україні не подобається те, що люди зловживають алкоголем.

— Ваші чоловіки п'ють багато водки. Від неї голова дурна робиться. Я сам не п'ю.

Зараз ви читаєте новину «Мішель Якобі переїхав на Закарпаття доїти буйволів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути